RO攻略

主題列表 登入
祭司   (INT 讚美係)
特 色

輔助能力一流,血多,施法速度快,有些許閃躲能力,存活率高,但是除了能使用天怒+治癒術攻擊不死係外,毫無攻擊能力,純粹以輔助為性質之祭司

點數加法

新人物數值:str 1agi 9 vit 1 int 9 dex 9 luk 1

INT讚美係,即ID型,為何定義為ID型是因為,此類型以施法速度為主導,並非強調其閃躲能力,故定義為ID型,初期先將VIT+到20,之後全力衝刺 INT 到99,接著將AGI+到66,配上加成4,AGI為70,接著,將DEX+到46,配上加成4 DEX=50,此時5秒內的技能,皆可在1秒內完成,最後再將其餘點數+往VIT或者將點數投資AGI、DEX。

技能配置

服事階段必要技能

天使之護 5 加速術 10 天使之賜福 10 天使之淚 1 治癒術 10 光獵 1 瞬間移動 2 傳送之陣 4 天使障璧 2

治療術 1 合計 46 點 47 轉

附加:剩下3點,可以選擇將天障+到5,或者+緩速3,此型至少建議47轉,不然看不出優勢

祭司階段必要技能

※:因現在INT高SP回覆速度相當快,禪心不一定要+到滿,依個人需求為主

禪心 4 神威 5 犧牲 3 洒水 5 痊癒 1 復活 1 聖母 3 幸運 4 沉默 5 天怒 1 霸邪 10 光耀 7

合計 49 點

練功地點

初心者階段

中央城四周,盡量以羅達蛙為對象,直到轉職為服事如果是有本尊的,可以買一隻刀葉,練起來比較快。

服事階段

初期,練法都是相同的,都是要跟人組隊練,只是技能方面加的不一樣,相同的,轉職之後,可以先存一點錢,買一隻鐵制鈍器[原價1600z.教堂修女],到沙漠打禿鷹,將Job練到11級,技能是治癒 5 天護 5 ,此時等級約15級 ,可以考慮到斐楊村的殭屍洞找人組隊, 如果找不到人組,可以到官方新手包地圖 22 找人組隊打蝗蟲,到了等級大約20~25,就可以到殭屍洞了,這邊雖然人多,但是怪也不少,是不錯的選擇,等你大約30級左右,可以考慮到吉芬塔1樓,不過還是以35級來較佳,比較找的到隊伍組,這邊大約到42,就越來越慢了,到了45級以上,可以闖看看歐克洞,但是在SP上面,可能會發生吃緊的現象,但是在這衝2轉,是理想的場所。

祭司階段

再轉職之後,請先將禪心加4,就可以將所需的技能,慢慢加滿,這個大陸幾乎所有的地方,你都可以找人組隊去了,讚美係祭司,不好自己solo,剛轉職之後,可以自己先到殭屍洞自己暴,或者是找人組隊,建議是組隊拉,因為讚美係是組隊的命...

2轉衝法

上面說的是以大團體組隊的方式練,但是在45級之後還是不夠快,真的要衝,其實還是以2個人組隊的方式,才是最快的,以下提供2個我個人所發掘的方式,給大家參考。

1,找一個跟你相差5級以內的法師,到中央城往上2張地圖的地方,打蜈 蚣,在這裡用雙組的方式,是很快的,但是有一定的危險性,而且人多,再加上LAG的話,危險性可說是相當高,但是這邊絕對是很快的。

2,第2個方式,就安全很多了,但是衝2轉也是相當快的喔,又很穩定,一樣找人雙組,但是這次的對象是盜賊或刺客,接著到歐克村中央洞,在這邊會主動攻擊的,只有一種,就是邪駭獸人,主要針對這個來練,而另外一種,請看其盜賊的能力在行動,在這邊請盡量一次打一隻,慢慢打,基本上SP是不太會有乾的情況發生,大多可以應付的過來,真的不行就飛吧,不建議找劍士組隊,因為太消耗SP了。
六星鑽石會員 #2
掂~~~~~推緊呀~~~唔該你呀
四星黃金會員 #3
thx~!~超正~
三星高級會員 #4
50job轉o既話佢會俾本+5唔記得左係咩o既書=-=
狗雪哥加我e個分啊=o=
五星白金會員 #6
岩岩 搵番篇舊野=.=
某XXX人寫既=.=
點解同你篇好大出入既=.=

我都想練-__-

但係唔知跟邊一篇練好....

希望 作者 某XXX人 入黎幫手分析下啦-_-
因為你對祭司 好有經驗~__~
都係Vit +int 計司好d~"~
我一轉個時int服...有+hp就飛去地間打BOT d 怪~"~
升ho 5 ~"~
Originally posted by k偉 at 2004-1-25 18:00:
都係Vit +int 計司好d~"~
我一轉個時int服...有+hp就飛去地間打BOT d 怪~"~
升ho 5 ~"~

講得好啊=o=:D5
五星白金會員 #9
Originally posted by svo at 2004-1-25 12:35 AM:
岩岩 搵番篇舊野=.=
某XXX人寫既=.=
點解同你篇好大出入既=.=

我都想練-__-

但係唔知跟邊一篇練好....

希望 作者 某XXX人 入黎幫手分析下啦-_-
因為你對祭司 好有經驗~__~

某某即係邊個~~
~~呢篇幾正呀~~~
就跟佢啦~~~^^
Originally posted by 苦家!榮! at 2004-1-26 10:40:

某某即係邊個~~
~~呢篇幾正呀~~~
就跟佢啦~~~^^

跟我實無死/)
二星初級會員 #11
正  up 得好
二轉會員 #12
我宜家70lv
我講我個服事升野加點:
新人物數值:str 1agi 9 vit 9 int 9 dex 1 luk 1

開始打野時一路+vit到50
之後加int到(要)99

50lv先轉職@_@多幾點用
加左ge技能點:
天使之護5 天障4 天賜10 天使之淚1 治癒10 治療1
加速10(由39lv~49lvjob個時升) 光獵1 瞬間2 傳陣4 光障1
神聖之光1(30lv升)
岩岩50lv
p.s.以上並冇順序,全屬我朋友個人意見,只作參考。
五星白金會員 #13
Originally posted by 問題少男 at 2004-1-26 03:40 PM:
我宜家70lv
我講我個服事升野加點:
新人物數值:str 1agi 9 vit 9 int 9 dex 1 luk 1

開始打野時一路+vit到50
之後加int到(要)99

50lv先轉職@_@多幾點用
加左ge技能點:
天使之護5  ...

我個人覺得治療冇用......我好多朋友都話唔洗學tim~~
三星高級會員 #14
治療對祭司本身是冇用.....
但對同team的騎士等等的職業是有一定的幫助......

另外祭司應該一開始+到99int....
之後+vit到60左右
再+dex到30
最後才+盡vit
↑個人加點方法

讚美系祭司升得慢係正確.......
佢天生就係吸exp為生.....(以多數時間來計,所以不要說打不死自己升)
讚美系祭司同team升lv的話 (指打不死以外的怪)你應該幫同team的隊友補血及放一些扶助招(加速之類)之外........
你可以做o既事就係......坐在地上等吸exp..
↑個人意見......

[ Last edited by 勁想打機王 on 2004-1-27 at 01:22 PM ]
五星白金會員 #15
Originally posted by 勁想打機王 at 2004-1-27 01:12 PM:
治療對祭司本身是冇用.....
但對同team的騎士等等的職業是有一定的幫助......

另外祭司應該一開始+到99int....
之後+vit到60左右
再+dex到30
最後才+盡vit
↑個人加點方法

讚美系祭司升得慢係正確.... ...

但咁樣吸吸下......會好悶...:(:(...所以我宜家小玩左仙境.....
:ro03::ro03:淨升lv......好悶啊:donno::donno:

[ Last edited by 苦家!榮! on 2004-1-27 at 01:32 PM ]
三星高級會員 #16
玩得讚美就預左有咁o既情況......
而且我覺得讚美祭係最易卡lv.....(因為我成日卡=-=)
可以解決o既.......入公會囉......

讚美祭司幾高攻你自己都心知肚明啦....
你用物理攻擊幫手.....有幫就等於冇幫.....
用招攻擊怪......又有冇諗過自己冇哂sp o既話....你班隊友點算?
讚美祭係一個可以將成個team陣勢改變o既神奇職業.....

試諗諗.......如果你冇sp的話....你個team只係死剩你同一個半死o既騎(<----咩野職都冇所謂....半死就得啦)你唔通叫個騎頂住d怪,自己坐低慢慢回sp!?哈哈.....結果我諗你未死而且出左黎囉wo......就係-個騎會頂唔全俾怪圍死....你!?4分之1分鐘之內會俾怪秒........

又諗諗.....剛才的形勢,不過你係滿sp o既.....你第一時間當然補左個騎先....之後再慢慢回你班死左o既隊友,個騎回氣後再頂怪......回左你班死左o既隊友後,佢地會立刻去幫個騎......結果當然不同啦~

雖然講到讚美祭好似好重要咁(的確好重要....)但係......有d結果係無法改變o既....咁係就真係點勁都冇用.......例如個騎同你一樣係廢o既.....d勁隊友死哂......個騎扣血仲快過你回血.......咁就冇野好講啦=-=

所以吸係你o既出路........

同樣......我上面當然只係講不死以外o既怪......
咁......不死o既又點呢........
哈哈~你可以唔洗o禁悶喇~你可以得閒(指久唔久先出一下,唔係叫你得閒就真係係咁出)就出下招打怪。(當然指已經打緊你隊友那些....唔係無啦啦打隻冇打人o既怪自己招來殺身之禍就唔好啦~)

好似太長.........下次唔會咁嫁喇=-=
二星初級會員 #17
又係睇唔到= =...
二星初級會員 #18
謝謝樓主...加油^^
一星新手會員 #19
thank you!!!!
一星新手會員 #20
thank you very much
下一頁
回到最頂傳統版

選擇頁數