《希望》職業&寵物討論區

主題列表 登入
版主 #1

有關鐵匠問題..請在本帖討論

四星黃金會員 #2
鐵匠唔知打怪ok唔ok??可唔可以近劍士/騎士??
四星黃金會員 #3
我係新手想玩鐵匠的
我想問基本應該點樣加點法好呀??
有無D人會玩暴力鐵匠嫁??
二星初級會員 #4
我之前都無玩過呢隻game~我想知有無鐵匠高手分析一下呢個職業
二轉會員 #5
原帖由 ☆Assassin☆ 於 2007-6-19 08:27 PM 發表
鐵匠唔知打怪ok唔ok??可唔可以近劍士/騎士??

用技既話都ok既 我15lv可以秒木頭機器人
四星黃金會員 #6
鐵匠好唔乖,成日要去見miss :ro10: :ro10: :ro10:

但個鎚好型:ro07: :ro07: :ro07:
三星高級會員 #7
如果冇咩估錯...我就玩戰鐵...
2體1力-3-大家可以拎黎參考一下:smilie_:):
版主 #8
原帖由 hkron 於 6/22/07 23:17 發表

2體1力...沒辦法穿裝備...命中又唔夠..
比2敏1力還要差..不建議
三星高級會員 #9
原帖由 hkron 於 2007-6-22 11:17 PM 發表

首先你要著g裝或者kuso裝先= =
力低,沒敏,沒加幸運
鐵匠的裝是看力量和幸運
沒敏,必須靠祭師來加

這些只是我直接推斷出來而已,但實際上都是差不多^^
三星高級會員 #10
原帖由 乂SING星乂 於 2007-6-20 10:37 PM 發表
我之前都無玩過呢隻game~我想知有無鐵匠高手分析一下呢個職業

我雖然唔算得係很有經驗的老手,
不過都以我對希望我認識簡介一下鐵匠這個職業

好多新手都覺得希望裡6種職業都係用作打怪的
但鐵匠最主要既職責係 製 造 !!!
鐵匠沒有很強的攻擊(除非你是練暴力鐵匠),
練製造型的鐵匠配點只能配到 力量和幸運
因為練功時miss會很多
主要都是練左致命一擊用黎打怪,
其他sp用來點需要既技能

而製造方面,可以分成
武器製造
防具製造
配件製造
料理製造
座騎製造

但武,乃,配件只能選一種來練,因為技能點數冇咁多(除非你會把鐵匠練到100lv以上)

而所謂既g化,或者攻速,命中,必殺強化,
係合成的技能,每種製造技能的延伸技能

換句話說,如果想練合成鐵匠(即係做g化裝備),
只能從武器,防具,配件中練一種(又是技點所限)
綜合來說,最終練出來的鐵匠有   武器製造和合成  防具製造和合成   配件製造和合成  座騎製造  4種
而料理即屬幅修技能,不屬於主修的技能

而製造座騎既鐵匠,可以主修或者幅修都冇所謂

另外有關合成方面,我轉貼少少野(轉自巴哈精華區)

凡是能裝備在『武器欄』的道具,請找『武器合成鐵匠』。

凡是能裝備在『配件欄』的道具,請找『配件合成鐵匠』。

凡是能裝備在『上身』、『下身』、『腳』的道具,請找『防具合成鐵匠』。

所有『頭飾』道具,舉凡『蝙蝠俠面具』、『護士帽』、…,請找『防具合成鐵匠』。

※唯獨 『各式蝴蝶結』例外,雖然是裝備在『頭飾』上面,但是卻屬於『配件』道具,G化時請找『配件合成鐵匠』。

所以大家要g化時,唔好搵錯鐵匠啊~~

以上只是我對希望的一點認識,有錯的話,歡迎幫我修正^^
最後,其實我冇玩過鐵匠的(逃...)
二星初級會員 #11
經常見鐵匠用果招唔知咩招秒怪既-,-
我唔係玩鐵匠所以唔知
二轉會員 #12
合野果陣有無得+exp?(我諗緊有無得狂整野+exp黎up lv)
同埋本鍛書係唔係合成一次就無?
三星高級會員 #13
原帖由 路易斯123 於 2007-6-26 01:19 AM 發表
合野果陣有無得+exp?(我諗緊有無得狂整野+exp黎up lv)
同埋本鍛書係唔係合成一次就無?

合野好似冇exp架...

合完野本書都係響度,唔會消失,放心^_^
版主 #14
原帖由 kvlinpong 於 6/26/07 22:34 發表

合野好似冇exp架...

合完野本書都係響度,唔會消失,放心^_^

合成無論成功與否都會消失~
五星白金會員 #15
咁點加點好??
我見人打得好勁..一招秒怪..
二星初級會員 #16
我想咁 如果玩 又整防具 又打怪 點加點 同埋學咩技
仲有我玩打架鐵匠 係咪幸加裝加 其他全力

四星黃金會員 #17
原帖由 〈小劍兒〉 於 2007-6-27 09:14 AM 發表

合成無論成功與否都會消失~

咁即係本書會消失?.?
一星新手會員 #18
原帖由 ttk1987 於 2007-7-3 09:34 AM 發表

咁即係本書會消失?.?

係呀~用完一次失敗與否都會消失
一星新手會員 #19
原帖由 於 2007-6-30 11:51 AM 發表
我想咁 如果玩 又整防具 又打怪 點加點 同埋學咩技
仲有我玩打架鐵匠 係咪幸加裝加 其他全力

基本上攻擊技能都要學哂佢
因為剩番d點係好多...
如果你剩係想專整防,可以放哂d點係防具制作
屬性方面...如果想升快d~就張力量/幸運升到可以著裝,之後有剩就全力量..之後升到好高lv可以重點
如果好早已經想整野就照住d防書升點law~^^
五星白金會員 #20
我個鐵匠 兩日5十幾 一直秒怪.....升到你笑^.^  不過後期就秒唔到 但係前期幾好玩
下一頁
回到最頂傳統版

選擇頁數