Wii 任天堂

主題列表 登入
四星黃金會員 #1
                                   【原創】【Wii下載遊戲至燒錄教學】【附圖】

已補上圖片,如有任何問題,可以在此 or 開post發問!

前言:近來看見不小人加入Wii的大家庭,所以開了個教學^_^!希望大家回覆多多支持!!歡迎轉貼!!

開始教學之前請大家確認具備以下的條件:
DVD燒錄機,Nero燒錄軟件/Alcohol 120%,BitComet,Winrar解壓軟件,空白DVD光碟(最好為DVD-R)

BitComet官網下載:
http://cn.bitcomet.com/bitcomet/bitcomet_setup.exe

Nero Burning ROM下載(精簡免安裝繁體中文版):
http://www.badongo.com/file/4183932
(下載完後開啟Nero.v7.2.0.3b.cht壓縮檔,之後開啟LaunchNero.exe就可啟動Nero Burning ROM)

Alcohol 120%下載:
http://www.badongo.com/file/1787324
(內有安裝說明和破解教學)

Winrar下載:
http://www.hotdl.com/dl/remote_download.php?code=aHR0cDovL3d3dy5yYXJsYWIuY29tL3Jhci93cmFyMzYydGMuZXhl

而光碟個人介紹三菱和TDK DVD-R光碟,因為燒出來玩到的機會較高,價錢10隻約20-30元

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

下載遊戲教學:

Step1. 先到2000fun Wii 遊戲BT下載區下載喜歡遊戲的附件

Step2. 開啟BitComet,然後按檔案,開啟Torrent檔案

Step3. 點選自己要下載的遊戲,然後按開啟

Step4. 按確定進行下載

如覺得下載慢的,可以看看http://www.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=1559949&extra=page%3D1

下載完成圖:

*下載完成後請檢查每一個檔完整度都是100%(到檔案列表檢查),如果完整度不是100%,就不能解壓!

Nero燒錄教學:

Step1. 下載完成後,找出先從BT下載回來存放的文件夾
(如沒有改動存放的位置,可在我的電腦->本機磁碟->Program Files->BitComet->Downloads找下載回來存放的文件夾)

Step2. 開啟文件後,會看見很多的winrar檔,請先開啟其中一個的winrar檔

(分成xxx.part01--xxxpart33代表這些都是分割檔﹐需要解壓了才會自動合拼成一個完整的xxx.iso鏡像文件)

Step3. 開啟後會看見ISO檔,把它拉到桌面,然後會自動解壓 (解壓時間約1小時)

(解壓後你可能會問為什麼不能開啟iso,原因是因為電腦並不支援Wii的格式)

Step4. 解壓完成後,開啟Nero Burning ROM和放入空白DVD光碟

Step5. 在新編輯的視窗點選開啟

Step6. 點選你要燒錄的遊戲iso,然後按開啟

Step7. 開啟後會出現燒錄編輯清單的視窗,然後調整燒錄速度*(速度4x,6x較好,越慢越好),再按燒錄便可以

(燒錄時間大約15至30分鍾)

Alcohol 120%燒錄教學:

Step1. 開啟Alcohol 120%,放入空白DVD光碟,再按映像檔燒錄精靈

Step2. 按瀏覽

Step3. 點選要燒錄的遊戲ISO,之後按確定

Step4. 先選擇燒錄速度,按開始進行燒錄

有什麼問題可以問我的^__^!

一星新手會員 #2
THX...多謝你~~
區域版主 #3
GOOD  繼續努力
四星黃金會員 #4
原帖由 阿基里斯 於 2007-8-22 11:29 PM 發表
GOOD  繼續努力

多謝支持:ro01:  我會繼續努力的
五星白金會員 #5
正野,好有用a.a睇黎以後自己燒就ok囉
三星高級會員 #6
謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝
謝謝謝謝謝  謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝 謝謝謝謝謝
謝謝謝謝謝謝 謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝 謝謝謝  謝謝謝謝謝
謝謝謝謝謝謝    謝謝謝謝謝謝謝謝謝 謝謝謝謝 謝謝謝謝謝
謝謝謝謝謝   謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝 謝謝謝謝  謝謝謝謝
謝謝謝謝  謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝 謝   謝謝 謝謝
謝謝  謝 謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝  謝謝謝 謝謝   謝
謝謝謝謝謝 謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝   謝謝謝   謝謝謝謝
謝謝謝謝   謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝 謝  謝 謝謝謝謝謝
謝謝謝謝謝謝謝 謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝  謝  謝   謝謝
謝謝   謝  謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝 謝謝謝謝  謝謝謝謝
謝 謝謝   謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝   謝   謝 謝謝謝謝
謝謝謝謝謝  謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝 謝  謝謝 謝 謝謝謝謝
謝謝謝謝    謝謝謝謝謝謝謝謝 謝謝 謝謝謝謝謝 謝謝謝謝
謝謝謝  謝謝   謝謝謝謝謝謝 謝  謝謝 謝謝 謝謝謝謝
謝   謝謝謝謝推   謝謝謝謝謝謝謝 謝謝謝   謝謝謝謝
謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝   謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝 謝謝謝謝謝
謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝謝
二轉會員 #7
燒ISO光碟映像檔唔使半個鐘咁嚇死人掛 :smilie_O_o:
四星黃金會員 #8
原帖由 SoRa~* 於 2007-8-23 01:36 AM 發表
燒ISO光碟映像檔唔使半個鐘咁嚇死人掛 :smilie_O_o:

-.-我用6x燒真係要半個鍾
二星初級會員 #9
燒左出黎啦....但係佢讀唔到機既?
二轉會員 #10
原帖由 【阿瑋】 於 2007-8-23 11:19 發表

-.-我用6x燒真係要半個鍾

我4X燒都係十零分鐘,

16X就十分鐘內

:face_l_17::face_l_17:咁會唔會玩唔到, 因為我都燒過3隻係讀唔到 (用i-pro-,-~ 問過人地話ok)
VIP會員 #11
好可惜我bt勁慢 -.-
d錢先益人:face_l_17:
四星黃金會員 #12
原帖由 笨啦 於 2007-8-27 09:52 PM 發表
好可惜我bt勁慢 -.-
d錢先益人:face_l_17:

@@用和記?
VIP會員 #13
原帖由 【阿瑋】 於 2007-8-27 10:39 PM 發表

@@用和記?

no 至貴果間:cry: :cry: :cry:
二星初級會員 #14
thx 謝謝:ro07: :ro07:
三星高級會員 #15
Nero 果個download 唔到\T_T
四星黃金會員 #16
原帖由 lovemagic 於 2007-8-28 09:59 PM 發表
Nero 果個download 唔到\T_T

已更新link,thank you你既提醒
一星新手會員 #17
點解我攞左隻TDK的DVD-R燒吾到???我C過幾次都話.....以2.4X的速度燒錄失敗......咁而家點先可以燒到牒呀......吾垓幫下手呀師兄....吾垓哂你
四星黃金會員 #18
原帖由 zzz92776970 於 2007-8-29 05:42 AM 發表
點解我攞左隻TDK的DVD-R燒吾到???我C過幾次都話.....以2.4X的速度燒錄失敗......咁而家點先可以燒到牒呀......吾垓幫下手呀師兄....吾垓哂你

試下轉用其他牌子的碟和試下用酒精120燒
六星鑽石會員 #19
bt既版本同download速度有冇關係嫁??如有邊個版最好??
四星黃金會員 #20
原帖由 。極﹏光。 於 2007-8-30 08:22 PM 發表
bt既版本同download速度有冇關係嫁??如有邊個版最好??

應該沒有分別..現在最新的版本係0.91
下一頁
回到最頂傳統版

選擇頁數