魔力寶貝2 心得及資料區

主題列表 登入
VIP會員 #1
開拓技能詳解:

技能名稱開拓
說明耕種地面。類別開拓
技能學習地點開拓導師(冒險者旅館 - 法蘭城 東地區83 15)目標-
可學職業樵夫,獵師,挖掘師,藥劑師,廚師,鑒定士,武器裝備工,防具裝備工學習等級1
武器限制斧、槍、杖限定消費魔力10
技能價格100前置技能

開拓注意事項、開拓物品以及開拓結果一覽:

※開拓後地貌變化如下表,金額變化範圍為魔石販賣價格。
  ※物品的販賣價格,根據販賣總量變化。
  ※在同一地點持續開拓的話,魔石質量會有所下降.
  ※目前開拓得到的魔石最高上限不明,已確認可以得到400G↑的魔石。
  ※在樹木·花草·動物無法掉落物品的地方,使用開拓技能地形也不會產生變化。

物品名

NPC販賣價格

開拓後價格

開拓效果

怪物硬幣0G5G隆起(微弱)
寵物圖鑒 銅9G14G~19G隆起
寵物圖鑒 銀47G47G~85G
寵物圖鑒 金300G380G~475G
未鑒定卡 銅1G5G
未鑒定卡 銀1G5G
未鑒定卡 金1G5G
R1封印卡152G
R2封印卡
R3封印卡
怪物材料Ⅰ190G
怪物材料Ⅱ139G285G
怪物材料Ⅲ
怪物材料Ⅳ
R1色素礦石95G76G~133G隆起
R2色素礦石72G~102G66G~152G
R3色素礦石62~72G95G~152G
R4色素礦石
HP回復藥 小型19G~27G 23~47G隆起+綠化+花草
HP回復藥Ⅰ70G~85G76~133G
HP回復藥Ⅱ
109G~219G190G~380G
HP回復藥Ⅲ203G~376G285G~570G
HP回復藥Ⅳ
糖果()18G~20G28G~47G
胡椒12G~16G28G~38G樹木+隆起+綠化(只確定隆起)
咖喱粉146G152G~190G
13G~22G23G~33G
40G~50G57G~95G
22G~43G47G~76G隆起+綠化
絲線51G95G~152G
印度輕木29G~48G33G~66G樹木+隆起+綠化(微弱)
樅木32G~43G
黃月木33G~42G57G~66G
鐵杉
23G~33G33G~60G隆起+綠化(只確定隆起)
青銅24G~36G
53G
銅條451G~698G
青銅條495G~1520G
鐵條1064G~1135G
鋼條
鹿皮19G~36G38G~66G樹木+綠化+隆起
棉花30G~74G57G~76G
羊毛
雞蛋
橄欖樹枝21G~36G樹木+綠化
牛至草23G38G~76G
甘菊53G
香菜
番茄18G~38G38G~57G樹木+隆起+綠化(只確定隆起)
大豆18G~24G47G
甘蔗18G~26G
33G~57G
海藻18G~23G
47G~66G
蘋果39G57G~76G
34G~48G
岩鹽22G~58G47G~76G
小麥75G
牛奶
26G~53G66G~76G
洋蔥
R1料理85G~180G
140G~400G

綠化+樹木+花草
R2料理253G~492G350G~700G
R3料理452G~792G400G~1200G
R4料理800G~2400G
R1武器54G~138G95G~190G
弓杖回力鏢 隆起+綠化(弱)
劍斧槍小刀 隆起+綠化+樹木
R2武器190G~380G
R3武器
199G~390G332G~655G
R4武器800G~1600G
R1防具67G~111G95G~190G【頭盔】綠化
【帽子】綠化+樹木
【鎧】綠化+樹木
【服】綠化+樹木
【法袍】綠化+樹木+花草(未確認)
【盾】綠化+動物
【靴子】綠化+樹木+動物
【靴】綠化+樹木+動物
R2防具144G~349G160G~500G
R3防具228G~330G250G~900G
R4防具800G~1600G
蛇妖的腕輪95G~190G隆起

生產技能對地形影響效果一覽:

使用技能

地形效果

備註

採集稍微陷落、綠化大面積減少
採伐稍微陷落,稍微綠化減少,樹減少
狩獵稍微陷落,綠化,動物減少鹿皮、羊毛、雞蛋(綠化確認完畢)
挖掘大面積陷落、綠化稍微減少八百屋地下洞穴挖掘點除外

轉貼 : 原作者 - 小姿
二星初級會員 #2
THXTHX:smilie_:D3:
七星元老會員 #3
:smilie_O_o: :smilie_O_o: 玩咁耐魔力都唔知開拓係乜face_l_18:
四星黃金會員 #4
唔該哂!我岩岩玩魔力,超有用!!:ro07:
一星新手會員 #5
咁得意ge個新系統-.-
二星初級會員 #6
睇完都唔明開招有乜用~_~
耕種地面同物品價格有乜關係???
點解會賣貴/平左??
有冇實際使用流程比我地睇??
二星初級會員 #7
睇完都唔=0=
太多新野啦魔力...一時之間食唔哂= =
六星鑽石會員 #8
原帖由 az00100049 於 2009-1-17 12:49 PM 發表
睇完都唔明開招有乜用~_~
耕種地面同物品價格有乜關係???
點解會賣貴/平左??
有冇實際使用流程比我地睇??

即係搵d材料黎開拓
開拓完會得到魔石為報酬
而得到既魔石大小會隨著地面而改變吧
三星高級會員 #9
但系D野D價錢好似高得果小小咁多- -
六星鑽石會員 #10
原帖由 小S〝牙城 於 2009-2-24 05:04 PM 發表
但系D野D價錢好似高得果小小咁多- -

最緊要都係回生態值同整番好塊地 囧rz
二星初級會員 #11
其實都重係唔明~~~
我諗要玩下先會明...
三星高級會員 #12
多謝分享:victory:
二星初級會員 #13
d人獵玩野就走咪好大單 = =:smilie_O_o:
六星鑽石會員 #14
原帖由 子秋 於 2009-3-15 04:01 PM 發表
d人獵玩野就走咪好大單 = =:smilie_O_o:

同環境破壞都幾大架
不過咁做個人生態值會變得好低
咁收獲就會大幅下降
二星初級會員 #15
唔係好明~係唔係會挖到野定本來物品價錢高左?
二星初級會員 #16
thx~~qq
:em012:
一星新手會員 #17
其實..咩野係開拓...
好似樵 o個d?
六星鑽石會員 #18
原帖由 rot030211 於 2009-3-16 06:38 PM 發表
唔係好明~係唔係會挖到野定本來物品價錢高左?

即係挖左d野出黎種番落塊地度 但為左唔想你白白蝕左set材料會比番d魔石你做報酬

原帖由 atigo 於 2009-3-17 09:34 PM 發表
其實..咩野係開拓...
好似樵 o個d?

生產/採集系都學得
係技能來 而家魔2採集材料時會扣一項叫生態值既數值
當生態值太低採集成果會下降 而且會更易受傷
所以需要使用開拓技能黎回復番

一星新手會員 #19
我都有d唔明...要try下先知
一星新手會員 #20
乜樣樣都要錢先可以學架=.=
下一頁
回到最頂傳統版