魔力寶貝2 心得及資料區

主題列表 登入
區域版主 #1
公會設立教學
1.首先來到法蘭城 西地區77,59的公會。
2.尋找在櫃台設立指導員,對話後選取購買公會設立書。
3.花費10000G後可以購入公會設立書,設立後會有30日的期限。
4.帶著設立書到旁邊的設立手續機,會出現下面的視窗。
5.可以依需要設定讓成員也有招生的權限,或是公會長自己核准。
6.按下確認後,公會就成功創立了,會多出公會頻道可以使用。
7.打開狀態資訊視窗,所屬公會會出現您的公會名稱,右邊的刪除可以脫離公會。
8.面板裡的一些數值:
.公會榮譽值.整體公會成長的數值,透過成員每日報到、上繳物資或是通過特定任務會增加,這個值影響公會升級的條件。
.今日剩餘公會榮譽值.今日可以增加的榮譽值上限剩餘點數。
.功勳值.對公會的貢獻,點數可以在公會休息室裡換一些物品。
9.公會成員可以與公會守衛說話,進入公會休息室。
10.會長專用的轉讓、除名功能,轉讓要跟被轉讓人一起組隊進去。
11.左上角有公會報到管理專員,公會成員每天到這裡來報到可以增加公會的榮譽值。
12.物資販賣員及百寶箱管理員,是個人功勳值換物品的地方,要等後期才有比較多選項。
13.也可以上繳物資來增加公會榮譽值及個人功勳值。
14.另外公會有設立期限,必須定期繳費才能延長時間。

補充
1.日版公會設立書為10000G
2.日版公會維持費每日只需要10G
3.使用公會頻道時,看不到「全部」的文章,公會頻道是獨立的
4.公會最大只可招收100人,超過100人會出現無法加入的訊息
5.公會休息室為所有公會共同使用,沒有獨立的公會休息室
三星高級會員 #2
港版好差呢= =''日版都系1萬我地要5萬....''錢難搵~_~
四星黃金會員 #3
我想問咁港版係唔係唔洗維持既費用?
港版收會員人數不限?
--------------------
樓上 港版仲有好多屈機之處呢
而且我既港版掉野係少d的
間接搵錢難左
三星高級會員 #4
佢d屈機之處仍發掘中a_a
五星白金會員 #5
= =~5M...

岩岩好招夠100人..都係$500姐= =+
區域版主 #6
原帖由 樂a仔 於 2009-1-20 04:38 PM 發表
我想問咁港版係唔係唔洗維持既費用?
港版收會員人數不限?
--------------------
樓上 港版仲有好多屈機之處呢
而且我既港版掉野係少d的
間接搵錢難左

30日之後就要1000蚊1日
人數限幾多未知~~因為公會仲可以升級
三星高級會員 #7
好屈機啵....咁咪變相系度趕緊客- -?
區域版主 #8
原帖由 *~愛.冰藍︴ 於 2009-1-21 04:58 PM 發表

幫手捐錢維持公會都會計貢獻值~~一定貢獻值可以換下物品~~唔可以話係趕客既
五星白金會員 #9
原帖由 *~愛.冰藍︴ 於 2009-1-21 04:58 PM 發表

= =大家夾錢夾力~

應該唔會好大問題既姐
三星高級會員 #10
希望系咁啦
三星高級會員 #11
每人比小小,100個100蚊都有10000啦...
我唔信d人入會連幫公會出小小錢都唔肯
二星初級會員 #12
希望系咁啦:smilie_:10: :smilie_:10:
三星高級會員 #13
我諗最難做到既應該係每日報到:smilie_:(:
雖然話入一入game唔係好晒時間
但係唔知點解硬係做唔到~
三星高級會員 #14
原帖由 封之介 於 2009-1-21 01:01 PM 發表

30日之後就要1000蚊1日
人數限幾多未知~~因為公會仲可以升級

1000蚊日都幾貴下-0-
五星白金會員 #15
原帖由 比古洛 於 2009-2-23 11:52 PM 發表

1000蚊日都幾貴下-0-

我都覺得貴,咁樣會少左好多人開公會,變左好難幾個好朋友自己開個公會來玩>.<
二星初級會員 #16
日日比係幾煩既~~~都好過魔力果時冇公會系統~~~
二星初級會員 #17
好想快d玩呀!!
二星初級會員 #18
嘩.....咁搞法我都唔係好想自己開
勁屈機
三星高級會員 #19
5萬.....=____=
好....要日日找錢 = =
三星高級會員 #20
樓主.....