魔力寶貝2 心得及資料區

主題列表 登入
區域版主 #1
魔力寶貝2的戰鬥模式不同於前代的30秒模式,而是採用了半即時的新模式,因為其中衡量時間的是不斷

變化紅條和黃條,所以稱之為紅黃條模式。

黃條時間,此時角色處於指令發動狀態,無法對處於此狀態下的角色作出任何新的指令,黃條時間的長短只取決於指令的種類。普通攻擊指令中,劍的黃條時間最短,其次是弓,再次是槍,斧的黃條時間最長。技能指令的黃條時間則和技能的種類與技能的熟練度(GR)等級有關,GR等級越高,則黃條時間越短,法師的魔法技能中,單體的黃條時間最短,超魔的黃條時間最長。部分物理技能(諸刃,乾坤,大剛弓等)的黃條時間是相同的,並且物理技能的黃條時間似乎略微小於法師的單體魔法的黃條時間。

紅條時間,我們可以視之為當角色做出指令動作後的硬直時間,此時可以對角色下達指令,但指令一旦下達將無法更改。紅條時間的長短取決於指令的種類和角色AGL。普通攻擊指令中,劍的紅條時間最長,其次是弓,再次是槍,斧的紅條時間最短(這正好和其黃條時間的長短相反)。技能指令的紅條時間和技能的種類與技能的GR等級有關。提高GR等級可以減少紅條時間即角色的硬直時間。法師的魔法技能中,單體的紅條時間最短,超魔的紅條時間最長。大部分物理技能的紅條時間是相對很少的,一部分物理技能甚至紅條時間接近於0,可以在做出指令動作後立即進入防禦姿態。角色AGL越高,紅條時間則越短。

防禦姿態就是如果角色的紅條時間結束,而又未接到任何指令,則進入防禦的狀態,此時可以隨時開始發動任何指令。

從以上介紹,我們可以得出幾點推論。

1,由於武器之間的紅黃條時間比例的差異,當AGL提高後,武器之間的攻速是不同的,劍>弓>槍>斧。

2,盡量提升GR等級非常重要,尤其對於法師而言,一個GR等級低的高段魔法往往沒有GR等級高的低段魔法實用。

3,由於物理技能的紅條時間都相對很少,所以以技能攻擊為主的那部分重裝對AGL的需求也就降低了。

4,黃條時間基本恆定的特性,是我們PK中衡量比賽節奏的利器。

最後,更正一個大多數人都會存在的誤區,戰鬥不從紅條時間(硬直)開始——防禦姿態——黃條時間(指令發動)——出手——回到紅條時間為一個回合的,之所以會產生這樣的誤區,是因為進入戰鬥時我們首先是在讀紅條,但其實這時的紅條時間應該視之為遇敵這一個特殊指令動作的硬直時間。

正確的戰鬥回合觀念是:防禦姿態——黃條時間——出手——紅條時間——防禦姿態,由防禦姿態開始,到防禦姿態終止。我們增加人物AGL的究極目的不是為了讓人物更快的出手,而是為了讓人物出手後更快的回到防禦姿態,因為黃條時間是和AGL沒有關係的,所以你出手的速度僅取決於你指令的類型,而提高AGL可以讓你出手之後的硬直時間(紅條時間)盡可能的縮短,盡快的回到防禦姿態。

正確的戰鬥回合觀念有助於我們對戰鬥節奏更好的把握,更加準確的理解AGL、黃條,紅條這些時間相關屬性。並且從這個觀念,我們能認識到,防禦姿態是戰鬥第一要素,只有熟練的掌握這一要素,才能把戰鬥的主動權掌握在自己手裡,以不變應萬變,贏得勝利。
六星鑽石會員 #2
還有不明白既地方...而且新創角色時那30點如何配就係取決於介兄理論, 如果昇左一陣先發覺有異就好大獲...所以非要係開新人前問個清楚不可...
-AGL係靈巧定係速度?
-"創造人物時可以配置30點至不同的能力上,一種能力不能超過15點。升級時可以配置4點,但初始分配滿15點的能力則每次升級只能再分配1點"黎自2000fun網.  咁係咪初始分配不滿15點的能力則每次升級能再分配多過1點?  咁我只加14點..少1點遮...冇咩問題呀...
-正確的戰鬥回合觀念是:一進入戰鬥畫面, 角色擺出防禦姿態, 直到你輸入指令為止.  然後係黃條時間, 角色處於指令發動狀態, 蓄勢代發出手但未出, 而蓄勢代發幾耐就睇指令種類或熟練度(GR).  然後係出手.  然後係紅條時間, 此時可以對角色下達指令, 指令一旦下達將無法更改, 之後等待紅條時間結束, 而等幾耐就睇指令種類或GR, 及角色AGL.  然後又再擺出防禦姿態.   是否正確?
-如果我解釋正確咁增加角色AGL亦對角色整個對戰速度有幫助呀, 只是少一d而已.  因為一入戰鬥畫面角色擺出防禦姿態, 玩家係唔洗等而可立即輸入指令, 然後黃條時間AGL又影響唔到, AGL只係影響整個過程既後半部即紅條時間...如怪黃條時間後已瓜左咁場戰鬥都完左啦...對吧?
二星初級會員 #3
好難明白-_________-
六星鑽石會員 #4
原帖由 chw_lll 於 2009-1-26 08:54 PM 發表
好難明白-_________-

唔明都要盡量明架啦...唔係第時整新人想做某某職, 但d點可以配錯晒架...
區域版主 #5
原帖由 winnieyimyim 於 2009-1-26 04:14 PM 發表
還有不明白既地方...而且新創角色時那30點如何配就係取決於介兄理論, 如果昇左一陣先發覺有異就好大獲...所以非要係開新人前問個清楚不可...
-AGL係靈巧定係速度?
-"創造人物時可以配置30點至不同的能力上,一種能 ...

AGL 俊敏~~加速or靈都會加

初始分配單項最多15點,該單項每次升級可再加2點...一開始個人物點加取決於你自己...魔力2加點方面唔同魔力1...唔一定要爆哂同一項個人先會勁

總之紅同黃條bar唔load就一定係防禦

其實如果你玩過應該會更易明白...表面上咁講都唔一定會明實際情況係點
六星鑽石會員 #6
原帖由 封之介 於 2009-1-26 11:24 PM 發表

AGL 俊敏~~加速or靈都會加

初始分配單項最多15點,該單項每次升級可再加2點...一開始個人物點加取決於你自己...魔力2加點方面唔同魔力1...唔一定要爆哂同一項個人先會勁

總之紅同黃條bar唔load就一定係防禦
...

我知...其實我睇到依個post果時我係覺得如果你可以cap到一段戰鬥片放係youtube度會幫助很大...我見而家youtube有唔少片一路播一路出字幕...不過再諗咁樣可能要你用好多時間, 所以非不得已我都盡於睇文字再問...
by the way你話初始點數果度你最好睇一睇2000fun攻略網相關意思有冇出入, "ma"煩晒(唔記得左點打個字...)
區域版主 #7
原帖由 winnieyimyim 於 2009-1-27 01:15 AM 發表

我知...其實我睇到依個post果時我係覺得如果你可以cap到一段戰鬥片放係youtube度會幫助很大...我見而家youtube有唔少片一路播一路出字幕...不過再諗咁樣可能要你用好多時間, 所以非不得已我都盡於睇文字再問...
...

2000fun攻略網相關意思有冇出入 <---邊一句你COPY比我睇睇先
六星鑽石會員 #8
原帖由 封之介 於 2009-1-27 04:22 PM 發表

2000fun攻略網相關意思有冇出入  

係2000fun攻略網度:
首頁>指南&索引>新手須知>基本能力點數
  "創造人物時可以配置30點至不同的能力上,一種能力不能超過15點。升級時可以配置4點,但初始分配滿15點的能力則每次升級只能再分配1點"  我理解係如果創造人物時其中一種能力被加滿15點, 咁依項能力在角色以後每次升級時就只能再被分配1點, 所以亦只可最多加1點.

以下係在依個post度:
"初始分配單項最多15點,該單項每次升級可再加2點..."

區域版主 #9
原帖由 winnieyimyim 於 2009-1-27 05:43 PM 發表

係2000fun攻略網度:
首頁>指南&索引>新手須知>基本能力點數
  "創造人物時可以配置30點至不同的能力上,一種能力不能超過15點。升級時可以配置4點,但初始分配滿15點的能力則每次升級只能再分配1點"   ...

應該打錯左...呢排日日通頂整網可能眼花打錯字...晏DD再改
六星鑽石會員 #10
原帖由 封之介 於 2009-1-27 06:09 PM 發表

應該打錯左...呢排日日通頂整網可能眼花打錯字...晏DD再改

你都可以請依度d人公測2000fun攻略網face_l_18:   同埋你遲早都要係攻畸網解釋紅黃條...咁好似依個post咁睇下d人明唔明...例如3樓話難明了..
區域版主 #11
原帖由 winnieyimyim 於 2009-1-27 06:27 PM 發表

你都可以請依度d人公測2000fun攻略網face_l_18:   同埋你遲早都要係攻畸網解釋紅黃條...咁好似依個post咁睇下d人明唔明...例如3樓話難明了..

遲下再開個post專用黎做資料收集

紅黃條遲D會再詳盡搞搞...暫時搞哂D基本野先

其實都唔係咁難明...有時睇多幾次就得

玩魔力1果陣個個都話寵物檔次論難明...計寵既有埋教學都話唔識計...只係有部份人見到咁多字都唔想睇
版主 #12
剛剛睇完一次
係咪簡單黎講 黃條就即時 指令內定左隨機發出
紅條就係可以玩家自己比指令角色進行攻擊
區域版主 #13
原帖由 ☆追魂★ 於 2009-1-27 07:56 PM 發表
剛剛睇完一次
係咪簡單黎講 黃條就即時 指令內定左隨機發出
紅條就係可以玩家自己比指令角色進行攻擊

一旦用左指令就會load黃條....紅條期間你可以唔發任何指令

一旦紅條期間發指令...一轉黃條就執行所發出既指令

最好就等到紅條差唔多load完左再決定都得...當你同人pk...你指令落得太快...人地一換左位就打唔到人變左打佢隻寵

比起魔力1黎講...呢方面既自由度較高...勝敗有機會取決於紅黃條
二轉會員 #14
紅條俾人打會退?
無限屈技~正
六星鑽石會員 #15
之前見過一個帖話有時技能發動中都可以防
我都試過按鍵時間準確可以有大約半條黃條防禦中
所以說紅黃條好影響戰鬥
打怪不要一味狂按指令 時機才是王道
時機抓得準打贏機會都會大好多
區域版主 #16
原帖由 柑仔 於 2009-2-15 03:11 AM 發表
之前見過一個帖話有時技能發動中都可以防
我都試過按鍵時間準確可以有大約半條黃條防禦中
所以說紅黃條好影響戰鬥
打怪不要一味狂按指令 時機才是王道
時機抓得準打贏機會都會大好多

當人地按左出手果陣你先按~~咁就可以防左佢既攻擊...之後打佢一獲:smilie_:10:
六星鑽石會員 #17
原帖由 封之介 於 2009-2-15 03:26 PM 發表

當人地按左出手果陣你先按~~咁就可以防左佢既攻擊...之後打佢一獲:smilie_:10:

我諗都係出左隻game果時先去領略...同我開頭了解既有唔少出入...
不過睇左岩岩樓上幾位...我越黎越覺得有當年世嘉5幽遊白書果隻指令回合對戰...睇住對手黎出招...如果見到首位打者劍我只要跳起咁果回合我已小勝...
三星高級會員 #18
http://www.youtube.com/watch?v=_3fQJzdhjKA

呢個雖然唔係港服
但係應該大同少異
條片就好清楚睇到幾時會攻同防
我諗睇完上面篇文再睇條片
應該就會明白好多..
一星新手會員 #19
真係好難明
二星初級會員 #20
好難明白
我要去慢慢領略一番
總之多謝大大的解釋
下一頁