Monster Hunter 3G tri

主題列表 登入
二轉會員 #1
我想問弓手用咩裝備好(G位)
同埋用埋咩弓最好==:ro08:
五星白金會員 #2
原帖由 黑暗 於 2009-2-20 05:51 PM 發表
我想問弓手用咩裝備好(G位)
同埋用埋咩弓最好==:ro08:

弓手職業的裝備防禦比劍士低一半,所以要考慮的應該是從發動技能優先.而就弓手而言,偏向高耳/集中/根性/ 這幾個考慮.

高耳栓其實可因應當時打咩怪,有d怪唔使高耳,普通耳都得.但如角龍/電龍/黑龍 等等就必需高耳的.

集中係可以協助你拉弓數段果陣快d儲氣,打速攻者好用.

根性是不用說的,不過要注意的是不要低於60%血量,否則不能發動.

至於弓種既都依靠 貫通弓比較好,特別是打大型種類如 魚龍,黑鎧 等由頭入射到尾就可以發揮貫通弓的威力.
另外也可以選擇一些屬性/特殊屬性 較重的弓種.

以上是個人一點小意見,理性討論,不喜勿插!謝謝:smilie_:)3:
二轉會員 #3
原帖由 王座~白英俠士 於 2009-2-20 08:39 PM 發表

弓手職業的裝備防禦比劍士低一半,所以要考慮的應該是從發動技能優先.而就弓手而言,偏向高耳/集中/根性/ 這幾個考慮.

高耳栓其實可因應當時打咩怪,有d怪唔使高耳,普通耳都得.但如角龍/電龍/黑龍 等等就必需高耳 ...

姐係咩裝xddface_l_18:
二星初級會員 #4
原帖由 王座~白英俠士 於 2009-2-20 08:39 PM 發表

高耳栓其實可因應當時打咩怪,有d怪唔使高耳,普通耳都得.但如角龍/電龍/黑龍 等等就必需高耳 ...

但是貫通要全hit先有貫通的殺傷力..
我就比較愛用連射...
五星白金會員 #5
原帖由 黑暗 於 2009-2-20 10:39 PM 發表

姐係咩裝xddface_l_18:

機本的也是 銀火/溶魚 套裝吧

原帖由 colin 於 2009-2-21 10:56 AM 發表

但是貫通要全hit先有貫通的殺傷力..
我就比較愛用連射...

認同face_l_18: 打大型龍全hit機會較高,貫通有一定威力,但打中小型怪如電龍/蟹/桃獸 的確是連射/擴散 優秀.

五星白金會員 #6
我都覺得連射好用d     個人認為  根性 & 高耳係g位有用d
二轉會員 #7
原帖由 王座~白英俠士 於 2009-2-21 03:13 PM 發表

機本的也是 銀火/溶魚 套裝吧

認同face_l_18: 打大型龍全hit機會較高,貫通有一定威力,但打中小型怪如電龍/蟹/桃獸 的確是連射/擴散 優秀.

溶魚係咩怪黎a_a""
二星初級會員 #8
原帖由 黑暗 於 2009-2-21 06:45 PM 發表

溶魚係咩怪黎a_a""

溶岩龍..''
g2星會出現狩獵溶岩龍的任務..''
VIP會員 #9
冇人玩火事ge= =

單火連射好強的說

不過都係唔好聽我講-.-

裝就唔介紹喇...推薦幾把弓比你...

迅龍弓 物攻會心高
龍木古弓 麻痺強化

技能方面 我個人比較覺得回避距離重要

其次先係高耳 集中基本上要唔要都得

至於貫通矢威力up  除非係要速殺或者之前試過唔夠時間殺

如果唔係都唔會加
二星初級會員 #10
原帖由 chunwailui 於 2009-2-24 10:39 AM 發表
冇人玩火事ge= =

單火連射好強的說

不過都係唔好聽我講-.-

裝就唔介紹喇...推薦幾把弓比你...

迅龍弓 物攻會心高
龍木古弓 麻痺強化

技能方面 我個人比較覺得回避距離重要

其次先係高耳 集中基本 ...

迅龍弓..會心其實都是看你運氣高不高..''你倒楣的話..比盡你8o%會心率也可能1o箭中有5箭先有會心一擊..
龍木古弓..由於麻痺箭合成完也不是多過弩..不過單純的雷弓..的確是最好的選擇
推薦樓主用剛弓..''

二轉會員 #11
原帖由 colin 於 2009-2-24 09:38 PM 發表

迅龍弓..會心其實都是看你運氣高不高..''你倒楣的話..比盡你8o%會心率也可能1o箭中有5箭先有會心一擊..
龍木古弓..由於麻痺箭合成完也不是多過弩..不過單純的雷弓..的確是最好的選擇
推薦樓主用剛弓..''

剛弓唔靚-_-
二轉會員 #12
原帖由 colin 於 2009-2-24 09:38 PM 發表

推薦樓主用剛弓..''

龍木古弓點合- -唔見有痲痺= =
二星初級會員 #13
原帖由 黑暗 於 2009-2-24 10:51 PM 發表

剛弓唔靚-_-

勝在強嘛..!!
二星初級會員 #14
原帖由 黑暗 於 2009-2-24 10:53 PM 發表

龍木古弓點合- -唔見有痲痺= =

由龍弓【輪】升上...
說多一點...打完浮岳龍也會出龍弓{日神}""
升到龍弓..{日神}會有麻痺強化...意味你射出的麻痺箭會快些麻到怪..{麻怪倒不如用弩...我認為}""

二轉會員 #15
原帖由 colin 於 2009-2-24 11:15 PM 發表

勝在強嘛..!!

唔靚唔想用-_-
一星新手會員 #16
我都係用弓的
我想知
一星新手會員 #17
樓上回答得很詳細~~:smilie_:10: :smilie_:10: :smilie_:10: 感恩
回到最頂傳統版

選擇頁數