魔力寶貝2 心得及資料區

主題列表 登入
三星高級會員 #1
重要性是指遊戲中或組隊後對隊伍既幫助多少                                                         紅色字:   紅色字表示重要                 
流動性是指因應能力而對遊戲的幫助或被要求組隊打王,助升級等的多少                          底線:   因素影響而成的結果

由封之介一直提供比我地既資料,
相信大部分既職業都有好大既改變.
其中.系魔力1佔好重要既地位有,我認為有:
1.快速清兵既弓手同格士
2.對打王好重要既輔助魔師同傳士
3.賺錢既盜賊(-_-魔2改左由風來轉職而成)

首先強調既系魔1中,弓手同格士既重要系在於佢有冇能力快速清怪
相比以家既魔2,弓手既前期被改弱太多,
而格士既攻擊範圍亦被改到只得T型4格,
相信因為佢地清兵既重要性減低而同時減低佢地流動性.

再來,就系魔師同傳士,同樣系魔1中以回合制對戰,
因為正常既血法或敏法(傳士同樣道理)
系PK或打王中,
都吾夠速度而被打飛或者睇星星-_-
而對比魔2,因為改變為半回合制(或者台灣叫法為血條制)
加入左俊敏以一個元素,
所以對令法士同傳士都有好大既幫助,
無論系流動性或者重要性都大大提升.

最後系風來(一個吾太熟悉既名字-_-),
風來以制造鑰匙既職業,
系魔1中,鑰匙出處好似只有3個,(1.打怪拾獲 2.npc購買 3.參加爛鬼大宇活動)
而且魔1中鑰匙既價值對比好大,
平既平至200 貴既都用銀票換(好似冇咁貴-_-吾記得左個實價)
所以魔2特登為寶箱創造一個職業,
相信寶箱入面既野都會提升返小小價值,
例如最近出現,封之介已確定既消息,
寶箱有機會出蛋殼,有機會再變蛋,再有機會出1lv寵(會吾會太多個有機會-_-)
1lv寵既用途系用黎合1lv有金卡能力既寵,
講黎講去,佢既出處都系個寶箱,
所以風來一職,暫時睇黎都好重要下,
但系因為睇吾出對打王有咩用途,
所以佢既流動性我暫時認為系0.

最後完成個分析,
希望封之介可以入黎討論,
同埋,大家比個good好冇(ps:都打左好耐啦-_-咁都吾比就真系冇天理)

二轉會員 #2
你將封之介打左做風之介-.-

我覺得都係魔,傳,生產同埋封印

魔→範圍技
傳→補血
生產→冇裝一定唔洗玩
封印→寵而家係魔力一係擂一係出魔

暫時都係呢4個最重要...
五星白金會員 #3
風來時期 佢算係一個生產系...咁當然唔係太強

(但係一開始大家都唔高攻 所以無咩所謂)

之後轉左盜賊 佢個定位就同魔1既差唔多

加上你清怪個陣 幾可會用到超魔  最常用係強/單魔

所以風來既t字氣功清兵已經係足夠
五星白金會員 #4
生產系先係魔力最大特色 唔tick對唔住自己 XD
睇功能 我諗係傳士同風來 當然 未實際玩落係唔知既
三星高級會員 #5
原帖由 模擬●市民 於 2009-3-20 09:04 PM 發表

魔→範圍技
傳→補血
生產→冇裝一定唔洗玩

-_-打錯字添.改返啦
(希望佢吾好睇到xp)
五星白金會員 #6
魔------>清場主攻
傳------>幫補_仲可以做衰人幫人地對面補添
生採服務------>唔駛講_梗係要有裝有料
騎------->肉盾...單純係一個肉盾....
一星新手會員 #7
風來出到 t字4格波波 ??

看來弓手格士變得...有點可惜...
三星高級會員 #8
原帖由 模擬●市民 於 2009-3-20 09:04 PM 發表

魔→範圍技
傳→補血
生產→冇裝一定唔洗玩

雖然暫時吾知魔1同魔2既魔師傳士系咪都系燒錢職業-_-
但系我認為魔2既生產最難搞
一時又要防佢踢掛機,一時又要開拓下
最搞事就系佢要自己合做條-_-煩死
三星高級會員 #9
原帖由 oo星仔oo 於 2009-3-20 09:07 PM 發表
風來時期 佢算係一個生產系...咁當然唔係太強

(但係一開始大家都唔高攻 所以無咩所謂)

之後轉左盜賊 佢個定位就同魔1既差唔多

加上你清怪個陣 幾可會用到超魔  最常用係強/單魔

所以風來既t字氣功清兵已 ...

我同樣認為風來一定要轉職,
因為吾轉既風來得招波波真系吾夠玩落去-_-
吾知有冇人想試下風來波波玩刑佢去100lv呢xp
五星白金會員 #10
踢掛機好似無左lu

但係開拓依個系統係非常好

因為好多地圖都係生產系去開出來

咁就加強左生產系既重要性啦 = =同埋礦工要自己合做條都唔係話d咩大問題- -

多個step姐= =
三星高級會員 #11
原帖由 韓山童 於 2009-3-20 09:12 PM 發表
風來出到 t字4格波波 ??

看來弓手格士變得...有點可惜...

我都系咁話-_-弓手同格士光榮技能
以家一個改弱,一個改成4格:smilie_O_o:
二轉會員 #12
原帖由 oo星仔oo 於 2009-3-20 09:18 PM 發表
踢掛機好似無左lu

咁就加強左生產系既重要性啦 = =同埋礦工要自己合做條都唔係話d咩大問題- -

多個step姐= =

我反而覺得變得最大係要拎住武器去掛
d技唔拎武器係做唔到...
同埋而家掛野會扣血=_=
三星高級會員 #13
原帖由 oo星仔oo 於 2009-3-20 09:18 PM 發表
踢掛機好似無左lu

多個step姐= =

但系你試諗下-_-
你掛機挖野.挖挖下要你走去開拓.
吾開拓又挖吾到野仲好似要扣魔
咁你掛機點出開拓技呢-_-
所以話呢,匯思真系好醒
開拓同防掛機根本同一樣野:victory:
四星黃金會員 #14
哈哈~
我最擔心係唔平衡既情況又再出現
魔1個陣 一堆堆既弓手 多到嚇死你
因為易玩+勁
呢家傳教同魔師改到好似相對地勁咁
無疑會影響大家投身其職業 你諗下~
個個都做呢兩個職既話 魔力又會變成點
三星高級會員 #15
玩魔c同傳c
開埋生產掛
三星高級會員 #16
原帖由 斬王(裹)村正 於 2009-3-20 09:28 PM 發表
哈哈~
我最擔心係唔平衡既情況又再出現
魔1個陣 一堆堆既弓手 多到嚇死你
因為易玩+勁
呢家傳教同魔師改到好似相對地勁咁
無疑會影響大家投身其職業 你諗下~
個個都做呢兩個職既話 魔力又會變成點

我認為咁講就吾岩
系魔1中,弓手既實力無可否認系比較好
但系易玩就吾系好認同
假如你話佢易升lv都冇咩大問題
最大問題系佢D技同魔師升技差吾多
因為魔1弓手起碼都有肫射同陽炎
而佢升亂射清怪特快
所以亂射真系好難系一般遇怪既情況提升
但系換轉系野王或其他情況
以弓手既血量我諗吾洗三兩回合就再冇能力打落去
所以佢升LV易升技難
我玩左都有幾年 暫時都未見到有齊技弓手
反易百幾LV既弓手就大把
四星黃金會員 #17
哈哈 上樓講得也是有點道理 不過弓手升lv=升技好似冇咩人會反對
諗下 亂射既功能係清怪 升lv都係要清怪 所以升級同升技始乎可以並存
@_@得罪d講句 我係個幾睇唔起弓手既原祖玩家
個個都係為左衝等而做弓手 有心玩既 有幾多個?
等級易升 技難升就避重就輕 這行為好白目
五星白金會員 #18
原帖由 JKJC555 於 2009-3-20 09:23 PM 發表

但系你試諗下-_-
你掛機挖野.挖挖下要你走去開拓.
吾開拓又挖吾到野仲好似要扣魔
咁你掛機點出開拓技呢-_-
所以話呢,匯思真系好醒
開拓同防掛機根本同一樣野:victory:

= =開拓係日本原有設定既野..唔係香港/大6 先有...= =仲有 依個唔係防掛機既系統

你d生態值唔會無得好快...最小唔會掘一次就無

..同埋比大家開拓依招 係因為想比大家多d互動 唔係你諗到防掛機...
三星高級會員 #19
小弟系魔1玩過3次弓手
其他職就不在話下啦

我認為亂射對於前其弓手都可以話系升LV良技
但系魔1弓手到左30-50LV以個關卡
打低LV怪又冇咩經 打同自己差吾多LV既怪又易死 打高LV既怪又打佢吾入
最後試過同高LV組隊打高LV怪 最後都系無功而回 D經都比人吸哂
我曾經想放棄弓手 做其他又搵到錢又漬到怪既職 好似回蕉封印師
但系都系想玩D清兵型職業
而你所講衝等玩家.
我相信好多人都系為等而玩
但系我地都吹佢吾漲 所以我多數都吾會理會
人地可能系全家等佢養而賣AC為生呢XP
三星高級會員 #20
原帖由 oo星仔oo 於 2009-3-20 10:00 PM 發表

= =開拓係日本原有設定既野..唔係香港/大6 先有...= =仲有 依個唔係防掛機既系統

你d生態值唔會無得好快...最小唔會掘一次就無

..同埋比大家開拓依招 係因為想比大家多d互動 唔係你諗到防掛機...

-_-想當年魔1商城出材料箱(大約系用黎放一組挖好既材料)
掛系到都好似有3-4日左右
返到屋企岩岩好齊哂
下一頁
回到最頂傳統版

選擇頁數