魔力寶貝2 心得及資料區

主題列表 登入
區域版主 #1
  之前發了一篇關於個人功勳和公會榮譽的文章,為了便於大家查算,今天特別整理了所有途徑獲得個人功勳的數據:

1.一級公會物資上繳清單:

10組銅=2點功勳

10組鹿皮=2點功勳

10組橄欖枝=2點功勳

10組番茄=2點功勳

10組大豆=2點功勳

10組甘蔗=2點功勳

10組海藻=2點功勳

10組青銅=5點功勳

10組冷杉=5點功勳

10組牛至草=5點功勳

10組米=5點功勳(推薦)

10組岩鹽=5點功勳

10組怪物金幣=5點功勳(推薦)

2.二級公會物資上繳清單:

5組鐵=10點功勳

5組棉花=10點功勳

5組柑橘=10點功勳(不明材料)

5組小麥=10點功勳

5組牛奶=10點功勳

5組黃月木=10點功勳

5組鋼=10點功勳

5組羊毛=20點功勳

5組鐵杉=20點功勳

5組洋蔥=20點功勳(推薦)

5組雞蛋=20點功勳

5組怪物銀幣=50點功勳(材料不明)

(註:不同於1級公會,3級4級草是不可以捐的,另外怪物銀幣≠兌換後的怪物金幣,具體不明)

3.帶徒弟練級

5~10級徒弟,每帶10場+1點功勳

10~20級徒弟,每帶25場+1點功勳

20~30級徒弟,每帶50場+1點功勳

4.帶徒弟任務

在徒弟尚未做過某任務的前提下,帶N個徒弟完成任務,可獲得(2~4點功勳)×N

(註:後期大部分任務都不能獲得功勳,只有少數前期任務有效)

下面為我整理出的兌換彩票寵大致所需要的功勳值,全部是按照20點功勳換1張存根這個比率算的(即2張彩票有1張不中)以供大家估算:

1.Lv1香草哥布林=50張存根=1000點功勳=2000組大米=250組洋蔥

2.Lv1紅帽哥布林=100張存根=2000點功勳=4000組大米=500組洋蔥

3.Lv1炸彈丸子/黑華圓鼠/球毛圓鼠=300張存根=6000點功勳=12000組大米=1500組洋蔥

4.Lv1地獄妖犬=500張存根=10000點功勳=20000組大米=2500組洋蔥

5.Lv1刀斧手=1000張存根=20000點功勳=40000組大米=5000組洋蔥

(以上僅為大致兌換比率,具體還要看自己RP~)
五星白金會員 #2
功分有咩用嫁...
區域版主 #3
原帖由 浦公英 於 2009-3-29 05:15 PM 發表
功分有咩用嫁...

你睇哂未@@...可以換寵、換色素石、道具等
二星初級會員 #4
下甘咪要生產系果D先升到???
五星白金會員 #5
1.Lv1香草哥布林=50張存根=1000點功勳=2000組大米=250組洋蔥

250組採到手軟都未換到:smilie_:10:
副版主 #6
點收徒都未知 好似未開放?-.-
六星鑽石會員 #7
原帖由 小洋少 於 2009-3-30 05:32 PM 發表
點收徒都未知 好似未開放?-.-

開左 我收左個XDD
到法蘭城 西地區公會屋(77,59)與師生契約指導員(16,19)交談以G購買"師生契約書",由要成立師生關係的兩人單獨組隊,在 導師方帶隊的情況下使用"師生契約書",滿足以下條件時師生關係可以成立:
導師等級高於Lv10
實習生等級低於Lv10
實習生與導師相差5級
導師擁有的實習生人數不超過五人
實習生尚未有導師
轉載自2000fun-魔力寶貝2冒險庭園

250組洋蔥=2000個怪物金幣A__A成街都係好易執
四星黃金會員 #8
魔力金幣點樣先有?
六星鑽石會員 #9
10組怪物金幣=5點功勳(推薦)

我係魔2入邊見到係寵物錢幣囉 囧 之後囉住幾個100蚊銀去交都交唔到既
要未換先交得 囧?
五星白金會員 #10
哦原來係咁 唔該晒封介兄
好慘 仲未轉到1轉= =
六星鑽石會員 #11
原帖由 夜狼虫 於 2009-3-31 03:47 AM 發表
哦原來係咁 唔該晒封介兄
好慘 仲未轉到1轉= =

呢個個人功勳係換野用的 唔關升職事
升職事宜請參閱http://concgate.2000fun.com/enter.htm的指南&索引>新手須知>名聲值與稱號
一星新手會員 #12
姐係採集了10銅自動+2??
六星鑽石會員 #13
原帖由 fdgfdsgs 於 2009-4-1 12:12 PM 發表
姐係採集了10銅自動+2??

唔係=-="要去公會間房仔搵果個上繳物資npc
比哂d銅佢先會加

個npc好邪惡啊><比個怪物金幣100蚊佢唔收
係都要收100個1蚊銀><明玩野

四星黃金會員 #14
原帖由 柑仔 於 2009-4-1 07:52 PM 發表

唔係=-="要去公會間房仔搵果個上繳物資npc
比哂d銅佢先會加

個npc好邪惡啊>

我想問一下係唔係有公會先可以上繳物資?
版主 #15
在game書發現可換 大地鼠劵,唔中獎先變 存根
姐係點, 還有其他方法直接換 存根
please:dump:
區域版主 #16
[quote]原帖由 540654454 於 2009-4-14 12:08 AM 發表
在game書發現可換 大地鼠
六星鑽石會員 #17
原帖由 hkpopo123 於 2009-4-6 05:34 PM 發表
我想問一下係唔係有公會先可以上繳物資?

正是=w=果間房要有公會先比入
版主 #18
原帖由 封之介 於 2009-4-14 12:59 AM 發表
[quote]原帖由 540654454 於 2009-4-14 12:08 AM 發表
在game書發現可換 大地鼠

下!?:smilie_??:
字呢:smilie_:10:

五星白金會員 #19
 5.Lv1刀斧手=1000張存根=20000點功勳=40000組大米=5000組洋蔥

儲1年都唔知換唔換到 :em012:
二星初級會員 #20
哇 原來帶徒第升lv都可以 有功勳!_!
good !
我換左10組怪金a_a
下一頁
回到最頂傳統版

選擇頁數