魔力寶貝2 心得及資料區

主題列表 登入
二轉會員 #1
作者「魔龍寶貝II」的話:
 此心得是我在港版魔力寶貝2在封測時候的體驗,而且本人的等級也不高,也剛好到十,
但是仍是可以發表心得,有助新手上手之用。
 老實說,我也花了好幾天,才能上手這隻遊戲,這隻遊戲的系統並不簡單的說。
 也是時候開始說心得了。
魔法師
魔法師的配點:
一般初始配點亦是
5體 10敏 15精
出手不會太慢,而且血又足夠,這是最好不過
我也認識一位朋友,也是魔法師,10等
他由1等-10等也只是點過4體,他出手大概比我快1~2秒
但那時候的他,血量是136/136,而我,219/219
兩者相差太遠,若他對著AK女王,AK女王出一下技就能秒殺他..
說完了初始配點就要說接下來升級所分發的配點
通常也是1體1敏2精~當然,你可以選擇2敏2精,享受高速詠唱
不過被殺死所換來的費用也不少的...

要選擇1體1敏2精的配法還是2敏2精的配法
這就要你自己決定囉~!
魔法師的升級地點:
1-3 - 好好享受一下試練的迴廊,在這裡也升得不錯,很快就能夠升到上3級
3-7 - 有兩個地點可以供你選擇
        1.地下水道 [ 必須組隊進去練功,不過通常也是組5級以上的 ]
        2.店後的洞穴 [ 這裡實在不好練,但是初期來說,我捱到上去也是靠這裡 ]
*當然,不要忘記最初的那個收集物品的任務,可以讓你3->6
8-10- 枯森足夠讓你升至10等或是更多的...
魔法師的賺錢方法:
說起賺錢,老實說,這麼多種職業除了武器,防具製作師就是封印師最好賺
那麼,魔法師這種超花錢的職業怎樣賺錢呢?
1.打怪收集大量魔石,小的$2-$8 不要,只要些大的魔石
2.收集怪獸圖鑑
3.奸商買賣 [ 低收高賣 ]
以上,這三種方法也足夠你過世~
魔法師的寵物選擇:
寵物嘛..
其實很簡單說一句
高防多血就可以
魔法師大多都是站在後排,讓寵物作盾牌保護這樣
更不能說捉魔寵來保護吧?拿一隻大地鼠,火焰鼠,可能要自己保護它也不定了..
初期來說,龜也是很好的選擇,使魔也可以
魔法師的技能選擇:
最好的,便是火單體+地單體,在什麼場地也足夠
火 -> 風,地,火
地 -> 火,水,地
就是這麼簡單:smilie_:10:

管理員 #2
本文章已獲得30點G幣
請繼續支持2000FUN
五星白金會員 #3
GOOD...
五星白金會員 #4
另外,想問下魔C有幾多技能位?
五星白金會員 #5
原帖由 #豪# 於 2009-4-9 03:21 PM 發表
另外,想問下魔C有幾多技能位?

15個lo..人人都係...
六星鑽石會員 #6
魔法師的技能選擇:
火 -> 風,地,火
地 -> 風,水,地

唔係好明
火 -> 風,地,火
地 -> 風,水,地
↑咩黎
五星白金會員 #7
原帖由 浦公英 於 2009-4-9 07:33 PM 發表

15個lo..人人都係...

OIC...
唔該唒.....終於可以學齊12招技能-3-

另外想問下
我上網睇呢..
單風魔法I之後係單風II(要買書學)

咁學左單風II係咪冇左單風I...
三星高級會員 #8
原帖由 柒佬 於 9-4-2009 07:52 PM 發表
魔法師的技能選擇:
火 -> 風,地,火
地 -> 風,水,地

唔係好明
火 -> 風,地,火
地 -> 風,水,地
↑咩黎

我都唔係好明..
不過好長詳細XD
公測我打算玩魔c XD
多謝分享XD
三星高級會員 #9
你所指ge敏係咪姐係速度
一星新手會員 #10
有爆魔既必要?
相信後期mp一定夠用...加魔應該係為左加魔攻姐
但...魔攻與傷害會否在後期仍然成正比ma??
好似魔1既240攻防論.雖然魔2唔同魔1..但係我覺得魔法打出既數字係會有上限ga
...呢個要到公測test一test先知.
而加敏對詠唱既speed係有影響..
但係達到一定水平就應該會到詠唱speed既極限..所以都係留返d點加血好d

魔c們都係到時自己領悟一下laface_l_18:

二轉會員 #11
原帖由 kentszman 於 2009-4-9 09:15 PM 發表
有爆魔既必要?
好似魔1既240攻防論.雖然魔2唔同魔1..但係我覺得魔法打出既數字係會有上限ga
...呢個要到公測test一test先 ...

同感
其實詠唱速度都唔會相差好多
八星無敵會員 #12
原帖由 kentszman 於 2009-4-9 09:15 PM 發表
有爆魔既必要?
...呢個要到公測test一test先 ...

我都會選擇加爆魔,就算mp都夠用既話face_l_18:
商城出硬重點商品,第時唔like咪用d錢重點:smilie_:10:
一星新手會員 #13
唔該哂...我正打算開敏魔
二星初級會員 #14
好有用的心得
如果有埋全面技能選擇就更好
五星白金會員 #15
其實10血10速10精會唔會好d?
升lv都係1血1速2精..

用呢個方法,49LV血量應該有760
用樓主的方法,49LV血量應該有720

當然,呢個方法GE魔攻及魔量會低D...
用40血換來戰鬥持久力會唔會好D???

我都仲考慮緊要5血10速15精定係平均型10血10速10精...
大家比小小意見,....

二轉會員 #16
原帖由 #豪# 於 2009-4-13 01:14 PM 發表
其實10血10速10精會唔會好d?
升lv都係1血1速2精..

用呢個方法,49LV血量應該有760
用樓主的方法,49LV血量應該有720

當然,呢個方法GE魔攻及魔量會低D...
用40血換來戰鬥持久力會唔會好D???

我都仲考慮緊要 ...

魔師企後排比人打得兩個可能性
一,前面冇野,二,魔法攻擊,三,遠距攻擊

若果前面個兩樣o既話,其實40血唔算幫得好多
三星高級會員 #17
原帖由 魔龍寶貝II 於 2009-4-13 02:43 PM 發表

魔師企後排比人打得兩個可能性
一,前面冇野,二,魔法攻擊,三,遠距攻擊

若果前面個兩樣o既話,其實40血唔算幫得好多

只論pk當然o岩._.但係打王果陣都係高防高血好d , 始終40血分分鐘可能頂到多1回合(愚見)
五星白金會員 #18
原帖由 六曦 於 2009-4-13 03:00 PM 發表

只論pk當然o岩._.但係打王果陣都係高防高血好d , 始終40血分分鐘可能頂到多1回合(愚見)

我總覺得樓主方法會比較多人用=3=...
一星新手會員 #19
想問大家一個好重要既問題...就係魔c出技會唔會miss架 ?
有人話會,,,有d人話唔會...咁即係點呀 ?
如果會miss 咁係唔係魔c要+靈呀 ?
因為本人諗住唔+靈
有人答到我嗎 ? 唔該 !!!
版主 #20
原帖由 matthew52 於 2009-4-16 02:06 PM 發表
想問大家一個好重要既問題...就係魔c出技會唔會miss架 ?
有人話會,,,有d人話唔會...咁即係點呀 ?
如果會miss 咁係唔係魔c要+靈呀 ?
因為本人諗住唔+靈
有人答到我嗎 ? 唔該 !!!

命中 = 100%
不用擔心:D2
下一頁
回到最頂傳統版

選擇頁數