PSP 軟體工具區

主題列表 登入
二轉會員 #1
前題:
眾所周知, 神電可以幫大家修磚同升做自制固件(即M33系統)
萬一手上冇神電, 又要晒人力物力
所以呢個教學可以唔洗用神電將官方系統既PSP變做自制系統既PSP
不過, 當然是有限制的
已升至5.50既PSP, 幫不了你
:smilie_:10:

使用對象:
- PSP-1000
- PSP-2000 V1
- PSP-2000 V2

- PSP-2000 V3 及 PSP-3000 不能使用

使用方法:

1. 先下載Hellcat’s Recovery Flasher V1.60

2. 再下載5.00官方軔體更新檔
    - 後備載點按此

3. 確認PSP系統為5.03官方版本, 如非5.03官方版本的話請升級至5.03吧, 教學如下:
   -下載5.03更新檔
   解壓後將EBOOT.PBP放到記憶卡PSP/GAME/UPDATE資料夾下,
   如果沒有UPDATE資料夾請自行新增
   升級時請保持電池電量在78%以上及插電源

4. 將Hellcat’s Recovery Flasher V1.60解壓後, 把"RECOVERY" 資料夾放到PSP/GAME/內
   [attach]177485[/attach]

5. 將500.pbp解壓後, 把500.PBP則放在 "RECOVERY" 資料夾內
   [attach]177487[/attach]

6. 先把PSP刷到5.03 HEN R2, 教學LINK如下:
   http://www2.2000fun.com/bbs/view ... &extra=page%3D1

7. 成功刷到5.03 HEN R2 後, 啟動 HC Recovery Flasher

8. 按指示選擇 "I AGREE, now take me to the program"
    [attach]177477[/attach]

9. 再選擇"Install CFW (of version selected above)"
    [attach]177479[/attach]

10. 再選擇"do not reset (format) settings" "Yes, keep settings, I have faith!"便行

11. 之後PSP開始刷寫M33自制系統, 完成後畫面會顯示 "All done Press any button to shutdown"
      按指示按任何鍵關閉PSP,  PSP Power 燈可能會閃十秒左右, 等一陣就得

12. 到SYSTEM INFORMATION處睇下版本是否為5.00M33-6, 如是者完成了

三星高級會員 #2
唔該..我想問下HEN R2係唔係唔for psp1000嫁?
如果係psp 1000 o既玩家要點做?
直接啟動 HC Recovery Flasher..無視HEN R2???
唔該哂....
二轉會員 #3
HEN R2 FOR ALL機
三星高級會員 #4
就係用唔到= 3="..次次都係咁到去佢定格左一彈..自動off左..燈冇閃下閃下:ro00:
同係r2留言果d人一樣
等我試多幾次先..
多謝你o既回復:smilie_:):
二轉會員 #5
原帖由 Zaul 於 2009-6-16 17:47 發表
就係用唔到= 3="..次次都係咁到去佢定格左一彈..自動off左..燈冇閃下閃下:ro00:
同係r2留言果d人一樣
等我試多幾次先..
多謝你o既回復:smilie_:):

冇計
唔係100%成功

我覺得檢視圖片既速度係成功既關鍵
我試過太快拉落去係失敗
三星高級會員 #6
哦..原來重關檢視圖片既速度
我重e因為禁左入去就得
真係唔該哂你..
咁認真講解又幫人o既人真少見:ro01:
唔該哂你 :smilie_:):
等我努力d搞先
------------------------------------------------
掂左face_l_18:
試果陣發現1k機應該唔關檢視圖片既速度事
因為我只係放左2張圖分係Tiff Mod4 for slim果張同hen r2果張
一咁入去就得.重試左4次=.=因為自己太白痴..:smilie_:P2:
重開部機:face_l_17: ..咁樣試左4次先裝到HC Recovery Flasher:~:

一星新手會員 #7
:ro01: :ro01: :ro01:
三星高級會員 #8
我想問點睇v2 v3機?我果部係2000機黎
三星高級會員 #9
如果我係2000 v3 機 但又升級左會點?
二轉會員 #10
原帖由 9哩YiN` 於 2009-7-2 09:54 發表
如果我係2000 v3 機 但又升級左會點?

http://www2.2000fun.com/bbs/view ... &extra=page%3D1

睇左呢個帖先
三星高級會員 #11
好詳細的教學~thx

請問刷左可唔可以玩到iso/cso,洗唔洗再裝果個CFWEnabler 2.51 for ChickHEN來運行ISO及PSX
二星初級會員 #12
已解決 :victory:

三星高級會員 #13
=.=有野問 點解我DOWN吾到睇板本舊野`
DOWN完系叫咩LOGIN- -
五星白金會員 #14
下唔到Hellcat’s Recovery Flasher V1.60唔該大大幫幫手
一星新手會員 #15
升左6.00 有冇得回返??
五星白金會員 #16
做唔到第
8. 按指示選擇 "I AGREE, now take me to the program"

入左去左上角一直都係loading...
二星初級會員 #17
你地成唔成功?
二星初級會員 #18
下唔到Hellcat’s Recovery Flasher V1.60唔該大大幫幫手 :smilie_O_o: :smilie_O_o:
一星新手會員 #19
太正了!謝謝分享~謝謝恩享~:ro01:
二星初級會員 #20
gd!!!!!!!!!!!!!
下一頁
回到最頂傳統版

選擇頁數