《SD高達Online》資料心得區

主題列表 登入
版主 #1
首先請大家看一套影片

影片1
http://www.youtube.com/watch?v=hS64ydyph6k

條友一定係用左外掛   邊有可能咁勁?  打死都唔信冇用外掛囉!

如果閣下有以上想法,請以失意體前屈Orz 面壁思過1分鐘
[attach]180939[/attach]

1分鐘後. . .

好了  我們回正題吧 (認真
剛剛的技巧正是 M C A

在此先解釋一下 MCA的原理      (技巧更高深的MCA我就暫時不教,先學好基礎吧)

有玩SD都知道   1武 攻擊後是有硬直判定的  

但如果在1武攻擊後  立即切換 2武/3武

就能   解除硬直      

其後就可以按WW衝前繞背   偷偷滑進別人的美尻   狠狠肛下去   (誤很大

如果還不懂   可以參考以下的MCA純示範影片
http://www.youtube.com/watch?v=xa9xGjXxo3c           (留意武器切換時機)

無限推進技巧

在影片1   大家應該會發現一點

就是拍片者被人肛得很爽. . .不對

是MCA突劍如同有無限的推進引擎  幾乎沒有停下過

這是MCA的另一個技巧   自動推進  

其實有很多人都沒特別去留意

如果不使用按制   而直接用1武點一下敵人時的自動推進  

竟然不扣燃料!!   (眾:廢話

但因為用 自動推進時   

攻擊如果揮空   就會有很大空隙

所以不常用

試想象一下吧   如果每次自動推進後  
即使揮空也能立即解除硬直   就是  無限推進

這次是  MCA劍突  VS  不懂MCA劍突   影片     
MCA劍突 很好地運用了 無限推進 的技巧   請留意用法吧
http://www.youtube.com/watch?v=1AAR4UnwkUg      (還要留意一下燃料消耗,基本上是無窮無盡)

閃大絕

最後輪到閃大絕了. . . 打得好累  (汗

由於時間關係   我用一句解釋完收工

移動快斬  加上長期滯空  你還有機會放到大絕嗎?

如果運用成熟   除了 全彈型大絕   其他兩種(地圖炮/亂舞型)  都亳無威脅性

有人說 :  屁呀! MCA只有單挑才用到   學來也是浪費時間   根本是垃圾技巧

4v4團隊戰  MCA實戰影片x2       (劍Z用MCA避過不少次大絕)
http://www.youtube.com/watch?v=q1bjHpgocLI

http://www.youtube.com/watch?v=nnp3tvMm24g

看完後還會這樣說嗎?

最後要注意的事項:

如果用MCA   SD設定按鍵一定要重新調一次
否則以性命保證   用1234的話  手指一定會打架   技術不但沒變強   反倒變弱     

我個人的按鍵可作參考

1武:Q
2武:2
3武:E
4武:3
左閃/右閃: 垃圾按鍵  隨便設定就OK

這種鍵位用慣了真的會按得很順手  
但一開始還是要時間去適應吧

六星鑽石會員 #2
只能說
實戰無用技巧:em014:
除非你打新手..
二轉會員 #3
差點沒看就想回了=.=
好在看了下面
還有想說一下=_=
那人做的不全是mca,他的mca不完美=_=
他大多只是做ma=_=
版主 #4
原帖由 hoho48777 於 2009-6-22 10:24 PM 發表
只能說
實戰無用技巧:em014:
除非你打新手..

的確   台服那邊很多人都會用MCA
如果不會用MCA  那你將會是那個被打的新手了 囧
版主 #5
原帖由 風見 於 2009-6-22 10:28 PM 發表
差點沒看就想回了=.=
好在看了下面
還有想說一下=_=
那人做的不全是mca,他的mca不完美=_=
他大多只是做ma=_=

麻. . .完美的MCA影片很難找    要見諒
畢竟愛露面的高手不多
二星初級會員 #6
你個po會幫到好多新手
不過要睇對住咩對手
如果對方同樣識點玩mca就會識避
六星鑽石會員 #7
原帖由 ericlf2007 於 2009-6-22 10:29 PM 發表

的確   台服那邊很多人都會用MCA
如果不會用MCA  那你將會是那個被打的新手了 囧

我唔識mca,我只識收刀face_l_18: face_l_18: face_l_18:
點解我係韓服仲生存到
唔通台服d人比較勁???:smilie_O_o: :smilie_O_o: :smilie_O_o:
(本人無玩台服
二轉會員 #8
原帖由 hoho48777 於 2009-6-22 10:31 PM 發表

我唔識mca,我只識收刀face_l_18: face_l_18: face_l_18:
點解我係韓服仲生存到
唔通台服d人比較勁???:smilie_O_o: :smilie_O_o: :smilie_O_o:
(本人無玩台服

小弟覺得 國服d拳手變態點= ="
二星初級會員 #9
原帖由 hoho48777 於 2009-6-22 10:31 PM 發表

點解我係韓服仲生存到
(本人無玩台服

台服我都唔多覺有好多人用mca
我係高級ser 玩 但都唔多覺有咩人會用到
有見過ge 但係都係唔熟手
正係斬兩下想轉我後面斬 但多數都轉錯位 or比我走得甩= =''
ps:我唔係mca高手...... 亦都唔會點用= =''
六星鑽石會員 #10
原帖由 風見みずぽ 於 2009-6-22 10:33 PM 發表

小弟覺得 國服d拳手變態點= ="

因為國服d人成日玩刀房掛:smilie_/):
四星黃金會員 #11
偷偷滑進別人的美尻   狠狠肛下去:em014: :victory:
二轉會員 #12
原帖由 hoho48777 於 2009-6-22 10:34 PM 發表

因為國服d人成日玩刀房掛:smilie_/):

刀房 4v4既 大多都唔勁
都只係亂砍多= =
1v1/2v2 尼到先見得多高手=_=...
四星黃金會員 #13
係台服經常開1v1<<<<
淨係收刀都做死好多人.~.~
四星黃金會員 #14
嘛-.-

拳機唔識mca 唔識其他技術都唔緊要 , 唔識收刀就收皮:cheers:
三星高級會員 #15
收刀先重要+1

MCA實唔實際不願致評
七星元老會員 #16
條片比人打果部劍西係咪唔識旭ga=.="....
唔還手ga...
四星黃金會員 #17
mca係沙漠 / 擂台時好難用得出 ~_~
二轉會員 #18
的確MCA收刀等等真的很可怕
不過閃大就難講D
放技者只要睇真D要放中唔難
最緊要系你要知佢玩緊MCA
打2野閃第2冰
你味先謮囉
要中唔難
小弟試過要請食大絕對唔難