FreeStyle

主題列表 登入
四星黃金會員 #1
fs 也玩了不短的時間 , 各種戰術都已面世
但我認為當中最重要 , 要基本的是 - 掩護卡位
可惜大部分新手/中手都不會用

在新手區 , 甚至是AS區 , 都好少見人會裝掩卡呢個技能 , 其實呢個技能有咩用 ??
其實呢個技能是一個可以幫進攻方完全擺脫防守者的技能

有時會見倒後衛同隊長講 -- 幫我卡位
其實呢個係唔係一個正確的卡位用法 ? 答案是正確的 , 在現實黎講
但係fs 入面 , 補防只不過係動動手指的事 , 幾個人逼埋一堆的後果是就算成功卡左對手 , 射出的球也不會準
當然識得運用pick and roll的話咁都冇問題 , 前提是你可以精確咁傳比隊友

而我覺得 , 掩護卡位有更大的用處
(1)
有時會看到有意識良好的中鋒 , 在快攻outlet(注意這個中鋒是沒有持球的) , 會在敵人補位的路線卡著 , 令對手無法補到我方的3分射手
這是其中一個用法 , 但要注意的是如果太早去卡 , 好可能會接左本來要是傳出3分線的波 , 令到快攻變慢

(2)
呢個其實同第(1)係大同少異 , 唯一唔同的是 , 呢個唔係打快攻 , 隊友本新是沒有空位的 , 而掩卡就為沒有球的隊友做空位
應用其實唔難 , 但要有默契 !!
在此假設A , B , C為3個人
A正在持球搵緊方法進攻 , B同C都比對手守緊~
呢個時候 , C可以在B的前進路線突然做一個掩卡(點解要突然 ? 因為你一早做定個PICK係度 , 人地會閃開唔會食你個pick)
當B接近C的時候 , C便可以幫B pick走左B的防守者 , 這個時候B就沒有人防守 , A看到機會馬上傳給A , A就可以射wide open shot了
係fs 入面 , 食左pick的人會趺左係地下度一段時間 , 呢個時候其實係變相的1個防守者要守兩個人 , 進攻大有假勢

非常簡單有效的戰術 , 但係場上只能靠著運氣先用倒出黎 , 隊友難求呀...
係而家反跑戰術橫行的年代 , 間唔中活用掩卡一定會有意想不到的效果

二轉會員 #2
原帖由 benfirzen 於 2009-9-10 11:57 AM 發表

在新手區 , 甚至是AS區 , 都好少見人會裝掩卡呢個技能 , 其實呢個技能有咩用 ??
其實呢個技 ...

係而家反跑戰術橫行的年代 , 間唔中活用掩卡一定會有意想不到的效果

以上,一年前就是反跑年代,現在都是移卡年代了
四星黃金會員 #3
原帖由 封鎖心靈 於 2009-9-10 05:59 PM 發表

以上,一年前就是反跑年代,現在都是移卡年代了

咁咪姐係肥仔的年代 :victory:
三星高級會員 #4
原帖由 benfirzen 於 2009-9-10 11:57 AM 發表

其實呢個技 ...

我同意樓主講掩卡呢個技能好好用~但係我覺得d人唔係唔會用~係比人話你卡狗(我心諗用技能都比人話~咁出個技能黎做咩)~
台版d人(台灣炮嘴之人)你一用掩卡~就比人話你卡狗~仲係係到嘈!!~加上e+ d後為多數用後跑(2vs2我都推薦)
不過3vs3走位範圍小~掩卡係一個好關鍵ga技能令你去幫自己隊友得分
但係e+ d大前 中鋒多數都只係個藍底搶版同回傳~冇一個出去ga意識
三星高級會員 #5
玩pf 嗰陣都會幫下partner單檔..
可能有+速鞋
幫人單檔都幾輕鬆
四星黃金會員 #6
原帖由 james9532 於 2009-9-17 01:16 AM 發表

我同意樓主講掩卡呢個技能好好用~但係我覺得d人唔係唔會用~係比人話你卡狗(我心諗用技能都比人話~咁出個技能黎做咩)~
台版d人(台灣炮嘴之人)你一用掩卡~就比人話你卡狗~仲係係到嘈!!~加上e+ d後為多數用後跑(2vs2 ...

d人白痴- -' 不嬲都無視呢d人
移卡就話唔得姐....
掩卡係技能黎架wo....
通常話卡狗果d都係輸唔起 , 完全冇籃球知識ge傻仔 , 呢d人講ge野我會自動過濾
而且台灣d低能乜都話狗架啦

卡位話卡狗 , 補籃話補狗 , 撥球話撥狗 , 前鋒頂住唔比個中鋒入禁區都唔得架 :smilie_8):
五星白金會員 #7
e家係打唔到3v3既時代~_~
回到最頂傳統版

選擇頁數