魔物獵人Frontier(MHF)

主題列表 登入
二星初級會員 #1
小弟的裝備確是整套「修羅。魁」
武器方面是威力強的國民黑龍弓!_!「算國民吧= =
八洞全鑲剛力珠,武器一洞鑲速手珠

總共發動技能:
攻擊力「大」
達人+3
火+2
通常彈強化
女神的擁抱
連射
探知
高速
共八技

道具方面是
營養劑。大 「4個已經可以開火...補充一下,是在 -50體力的情況下
鬼人藥。大 「不貓的話一個就可以,一值用到貓/完場」
怪力種子  「時限性的,用的機會雖不多,建議帶滿。」
力之爪
力之護符  「兩樣撐攻擊的,必備吧?」
閃光球   「基本滿好時間及鎖尾的話,不必用盡也可以。」
音爆彈   「未憤怒時、潛地使用,能把潛地中的一角龍轟出,
       並配合脫出的瞬間用閃光,增加命中率」
麻痺陷阱  「抓時用吧= =,打的話沒太大意義」
捕玉*可選帶

強擊瓶   「弓的神物吧... 1.5倍攻擊力」

以上共十樣東西,冷熱飲之類的東西並不必要。
剩下的位置亦可自由發揮。
例如: 四調合書 +空瓶 +硝酸蕈 
配合彈數最大調合的話就能多帶40個強擊了,非常實用。

好了,以上一堆廢話後,要切入正題了!「緊張中>___<'

我的打法是,直接在7區完場就好了''
所以為免麻煩的小一角龍逃去,一開始直接便用回家球返營地,以爭取時間。
之後省去繁複的炸彈開火步驟「其實是我的套裝有女神吧- -
以4瓶營養劑大取而代之,並補上鬼人藥。大,馬上投井自盡
如果掌確實掌握速度,一進7區後可愛的小一角龍已經進入潛地狀態!
馬上給他一發音爆彈吧!並趁這個空檔裝上強擊及吃怪力種子。
然而,一角龍會從沙中飛躍出來,毫不尤猶疑補上一發閃光讓他乖乖地發呆吧!
注意:在用閃光的同時,你已挑起各小雜魚的怒火了,邊留意周圍的狀況以免被接技吧!
個人的習慣是先破角,實在不想特意繞到他的背後射他弱小的尾部。
順帶一提
頭對彈的肉質是 40
脖子是     80
尾巴是     120

基本開火+鬼人藥大,達500攻以上已經可以鎖尾巴打
問題是確信打中尾巴的根部,並不是整條尾巴隨意打的。
「這部份我也不太肯定= =,經驗是這樣告訴我的,有待高手指教。」

閃光的時機個人認為分別有三個,「命中機率大的」
首先,是中音爆後飛起的那個。
第二,是他面向你準備衝刺時放,但要注意距離是否許可,太近的話有機會先被打到。
最後,是從潛地攻擊出來後,用尾巴左右掃時放,時機算好的話,他剛好回頭過來就會中閃光了,算不好的話,可能會進入潛地而閃不到。

其餘的都看影片吧......文章打了很久'' 請多多支持一下
新人也需要動力才能繼續哦!
http://www.youtube.com/watch?v=8FpC7S8VgQw

一星新手會員 #2
二星初級會員 #3
原帖由 brian1214 於 10-3-5 11:41 PM 發表

謝了0.0......
有點失望....只有一個回覆=]
說回來這板真冷清...
版主 #4
原帖由 wltd20 於 10-3-5 11:10 PM 發表
小弟的裝備確是整套「修羅。魁」
武器方面是威力強的國民黑龍弓!_!「算國民吧= =
八洞全鑲剛力珠,武器一洞鑲速手珠

總共發動技能:
攻擊力「大」
達人+3
火+2
通常彈強化
女神的擁抱
連 ...

用蒼櫻弩速射好似仲可以快d:smilie_8):
VIP會員 #5
原帖由 sing~@@~ 於 10-3-6 02:12 PM 發表

用蒼櫻弩速射好似仲可以快d:smilie_8):

用弓短片比人叫用奴打=.=
三星高級會員 #6
支持影片教學
加油!!
雖然我都覺好似冇咩人留言= =
一星新手會員 #7
謝謝分享~ 好厲害喔~^0^
閃光球拋的好準>.<
一角龍好可憐.. 一直在痛(淚目

四星黃金會員 #8
原帖由 Kuso-小光 於 10-3-6 14:21 發表

因為人地以為 快=勁
謝謝樓主分享
二星初級會員 #9
終於有人回覆了0.0'
感謝各位的留言哦;'

讓在下有動力繼續拍下去0.0
五星白金會員 #10
樓主加油
好多人打角龍明明失左衡 都走去打頭- -
無言
七星元老會員 #11
原帖由 alanho21 於 10-3-6 09:57 PM 發表
樓主加油
好多人打角龍明明失左衡 都走去打頭- -
無言

失衡打頭原因多數都係未爆角
五星白金會員 #12
[utube]8FpC7S8VgQw[/utube]
三星高級會員 #13
第一野掉音爆彈炸佢上黎好正,
我經常都一落7區掉音爆,但次次都唔中 XD
二星初級會員 #14
原帖由 hk1994624ip 於 10-3-6 11:31 PM 發表
8FpC7S8VgQw

THZ啊=] ! 可唔可以教埋我點直接貼段片上黎?

RE樓上,其實掉音爆彈係靠熟知佢既習性....
一開始如果入得7區快會見到佢係石頂度....
然後會係2個地方潛地....
去研究下就知=]
五星白金會員 #15
原帖由 wltd20 於 10-3-7 02:20 PM 發表

THZ啊=] ! 可唔可以教埋我點直接貼段片上黎?

RE樓上,其實掉音爆彈係靠熟知佢既習性....
一開始如果入得7區快會見到佢係石頂度....
然後會係2個地方潛地....
去研究下就知=]

你唔好就咁回覆  你禁右下角黃色果個回覆 根住去到第二個頁面
上面未有兩行字體同埋林林種種既編輯功能既
有個就係youtube icon既16:9
你禁左入去之後打番youtube條片最尾=之後既英文數字
禁就okay架喇
二星初級會員 #16
原帖由 GENIUS465 於 10-3-7 02:28 PM 發表

你唔好就咁回覆  你禁右下角黃色果個回覆 根住去到第二個頁面
上面未有兩行字體同埋林林種種既編輯功能既
有個就係youtube icon既16:9
你禁左入去之後打番youtube條片最尾=之後既英文數字
禁就okay架喇

我是用你說的那個回覆...
在那兩排制當中沒看到YOUTUBE的標記...

會不會跟會員等級有關?
要去到某個級數才開放相關功能?
管理員 #17
原帖由 wltd20 於 10-3-7 05:13 PM 發表

我是用你說的那個回覆...
在那兩排制當中沒看到YOUTUBE的標記...

會不會跟會員等級有關?
要去到某個級數才開放相關功能?

發多幾個post應該就可以用^^
三星高級會員 #18
原帖由 KilaYamato 於 10-3-7 11:05 AM 發表
第一野掉音爆彈炸佢上黎好正,
我經常都一落7區掉音爆,但次次都唔中 XD

你想準既話...
隻野潛落去果時你收武+轉用音爆.
向住佢潛落去果個位掉就會中(時間應該岩岩好0.0)
三星高級會員 #19
原帖由 Kuso-小光 於 10-3-6 02:21 PM 發表

人地比個建議姐! 點叫人用弩打阿
一星新手會員 #20
估唔到我呢篇沈左既帖比人推番上黎= =
下一頁
回到最頂傳統版

選擇頁數