魔物獵人Frontier(MHF)

主題列表 登入
五星白金會員 #1
[hdutube]WtaAf9dYriE[/hdutube]
所謂快速換瓶(稱切瓶),就係避免浪費裝填中既強擊瓶,
而利用普通箭代替用箭瓶射擊o既技巧,咁強擊瓶就可以留返黎針對弱點射擊,
增加攻擊頻率,提高全場傷害。

本人用既係XBOX360手掣,轉用C型操作後應用PS3類手掣操作類似

附上本人弓箭操作表作參考,以下按鍵可以自行更換不必跟我一樣(主要鍵)
XBOX-------PS2/3-------用途
左菇---------左菇---------移動
右菇---------右菇---------視點控制/瞄準控制
A-------------X------------回避/取消/向下選擇道具
B-------------O------------確定/裝瓶/向右選擇道具
X-------------口-----------使用道具/向左選擇道具
Y------------三角----------斬擊/向上選擇道具
LB------------L1----------開啟道具列
RB------------R1----------跑
LT------------L2----------瞄準視點
RT------------R2----------射擊/儲力

C型操作手把切瓶按鍵流程(按鍵可以自行更換不必跟我一樣)︰
儲力(R2) --> 切換道具 (L1+X/三角,L1不放) --> 放箭(放R2) --> 換回強擊瓶(L1+X/三角)

D 型操作手把切瓶按鍵流程 BY 苦力男兄︰
原帖由 苦力男 於 10-3-22 09:52 PM 發表
1. 正常的拉弓動作(三角掣),正常地瞄準(R掣+十字掣).....然後放開R掣,這時角色仍是瞄著目標(其實不放開亦可,只是可能會引起身體上的不協調動作)
2. 於儲氣的狀態下(三角掣長按)換出道具選單(L掣)並且不要放手,這時你會射出一發不帶瓶的箭,而你瓶子的選單亦會向上跳一格(系統會黙認你按下一次三角掣)
3. 然後就於L掣按實的情況下按一次交叉掣(瓶子選單血下移一格),動作完成,於裝備瓶子的狀熊下射出一發沒瓶的箭
P.S. 簡單一點的說法是
     三角 => L + 三角 => L + 交叉 => 完成

附上本人C型手把keyconfig 檔案
如要使用,請備份你原本的操作,入更改操作視窗按儲存(下圖1),

setting將會儲存於

然後請將keyconfig.cfg 改名或複製,以免蓋過後用唔返自己慣用既掣

下載 [attach]282845[/attach]
因為不能以.cfg 副檔名上載,所以請下載後更改副檔名(即keyconfig.sav-->keyconfig.cfg)
將下載的檔案放於上圖2位置(或你安裝MHF既位置),然後在遊戲內操作視窗(上圖1) 按 載入 就可以使用
如果要用返你原本o既setting,將你先前備份好既keyconfig複製蓋過就可以

我習慣一個叫keyconfig, 一個叫keyconfig2, 用既時候就改名載入
最後附上 15分針逆襲雙金獅原片(切瓶實戰)
PART 1
[hdutube]y9Xl_9OS-Js[/hdutube]
PART2
[hdutube]ft1Fs6ajzXI[/hdutube]

二星初級會員 #2
好有用呀囧  唔十卜唔得 \-.-/
二轉會員 #3
不消強擊瓶但能射出強擊的箭?←係咪咁
三星高級會員 #4
part1 d歌令我諗番起應援團 XD
利害!火事solo雙金獅仲要用埋咁複雜o既切瓶技巧~
VIP會員 #5
好勁阿....我好少用弓....
所以未玩到咁既階段....
樓主令我學唔少野落袋
三星高級會員 #6
某程度上叫bug緊...
不過呢個後話...

走位果方面樓主可能仲係差少少....
好彩隻金c咁岩唔係望呢邊....如果唔係就.....
同埋咁打話要好睇你第1隻打緊果隻會唔會射中第2隻....(我之前有試過...訓左比佢射醒- -")
整體而言咁打ok既...

題外話....可唔可以用呢個方法bug 輕弩d彈呢...
五星白金會員 #7
原帖由 ~寧~ 於 10-3-22 01:03 PM 發表
不消強擊瓶但能射出強擊的箭?←係咪咁

切瓶中射出既箭係冇強擊瓶既威力
五星白金會員 #8
原帖由 夜痕 於 10-3-22 02:28 PM 發表
某程度上叫bug緊...
不過呢個後話...

走位果方面樓主可能仲係差少少....
好彩隻金c咁岩唔係望呢邊....如果唔係就.....
同埋咁打話要好睇你第1隻打緊果隻會唔會射中第2隻....(我之前有試過...訓左比佢射醒- -") ...

打到第二隻果時唔知點解發夢俾佢撲倒一下~失敗:smilie_:(:
另外望呢邊既意思係:smilie_??:

打第一隻時要同第二隻拉遠D距離打,同埋盡量唔好俾佢望住第二隻金獅嘴炮
因為半場距離大叫、嘴炮、亂跳等等都會令第二隻周圍望,(盡量啦,不過打緊都唔理得咁多XDD)
如果距離夠遠的話佢會望唔到你,隔一陣佢又會面返壁
俾佢望到就要再黎過啦:ro03:
二星初級會員 #9
幾好用,可惜我唔玩弓
論壇乞丐 #10
呢個方法我之前見過
我係youtube睇韓國人打龍個陣見到
四星黃金會員 #11
衷心感激樓主分享你令我知道弓箭既新玩法~~非常受用:thup:

放工後返屋企一試,原來 D setting都可以做到同樣既事,而且實行並不複雜

以下小弟用有限的表達能力解釋如何切瓶:

1. 正常的拉弓動作(三角掣),正常地瞄準(R掣+十字掣).....然後放開R掣,這時角色仍是瞄著目標(其實不放開亦可,只是可能會引起身體上的不協調動作)

2.於儲氣的狀態下(三角掣長按)換出道具選單(L掣)並且不要放手,這時你會射出一發不帶瓶的箭,而你瓶子的選單亦會向上跳一格(系統會黙認你按下一次三角掣)

3.然後就於L掣按實的情況下按一次交叉掣(瓶子選單血下移一格),動作完成,於裝備瓶子的狀熊下射出一發沒瓶的箭

P.S. 簡單一點的說法是
     三角 => L + 三角 => L + 交叉 => 完成
四星黃金會員 #12
樓上 D模式 真係得
而家 努力熟習中
多謝分享 :smilie_:10:
五星白金會員 #13
原帖由 苦力男 於 10-3-22 09:52 PM 發表
衷心感激樓主分享你令我知道弓箭既新玩法~~非常受用:thup:

放工後返屋企一試,原來 D setting都可以做到同樣既事,而且實行並不複雜

以下小弟用有限的表達能力解釋如何切瓶:

1. 正常的拉弓動作(三角掣),正常 ...

多謝你分享個D MODE方法出黎就真:smilie_:)3:
借用擺上上面~
三星高級會員 #14
原帖由 Kuso-小光 於 10-3-22 01:13 PM 發表
好勁阿....我好少用弓....
所以未玩到咁既階段....
樓主令我學唔少野落袋

你學有撚用咩 你跟本做唔到
四星黃金會員 #15
原帖由 七頭 於 10-3-23 08:16 PM 發表

你學有撚用咩 你跟本做唔到

你都痴痴地線
人地學唔學都關你事
下下擺條撚出來
你好多條撚啊~?
你又知人地做唔到?
論壇乞丐 #16
时过境迁,我也长大了,因为曾经爱过,不想要说谢谢,那样显得有些疏离,也有些生分。或许,当再见面时,

我们之间会开始要说谢谢了。
一星新手會員 #17
回覆 matrixeye 的帖子

一星新手會員 #18
回覆 x畢仔x 的帖子

一星新手會員 #19
多謝分享~~~~~~
二星初級會員 #20
多謝分享~~~~~~
回到最頂傳統版

選擇頁數