Monster Hunter 3G tri

主題列表 登入
五星白金會員 #21
什麼武器都會用才是真正的獵人~~

不過其實沒什麼叫適唔適合.......

個人喜好不同都會有不同影響,所以都是喜歡玩就玩可以了~~

初頭我都覺得太刀是好適合新手用,因為那時新手覺得斬得快,控制又簡單...

到最後因為玩法沒什麼特別才少玩了. (永遠都是斬斬斬,夠氣就等怪硬直就爆氣斬)

現在統槍真的強得有點過份,變化很多,龍擊又儲得快了,勁爽~~
四星黃金會員 #22
原帖由 飛吧飛吧 於 10-12-14 05:38 PM 發表
我係好認真同緊你討論新手所選擇既武器

咁我都認真0.0

我認為新手唔應該玩近戰,大家都知你要熟隻野點攻擊,先識點去閃佢d招

好似狗熊ed細細隻都無乜野,尾錘ed埋左身,根本就睇唔清佢想點,最小你見到頭就見唔到尾=-=

所以我覺得用輕弩係遠處,一面射一面睇熟d動作係最好

單人打既用散彈,因為唔洗講準確,見要個人對正就得,而且商店裝有散強(好似0.0....)

團戰個陣,佢既攻擊時機會大左,e個時候叫佢射毒麻彈,由射中隻怪開始練起,再練用通彈射弱點

最後一個原因係佢真係卡左關個陣,仲有xx的擴散彈大法囧

咁佢爆左村,d怪既動作唔多唔少都會明解,再用近戰去閃d招都易d

*其實可以同佢講e隻其實係槍game黎:smilie_:D4:
**弩既閃避方式有後跳橫移同滾動,學好e把野,你轉斬斧銃槍長槍,定係大劍太刀片手都識閃
二轉會員 #23
我覺得女火龍比雄火龍仲難打...(笑
e家雷狼裝+迅刀/雷狼刀...睇打咩怪...
太刀唔貪刀...基本上無問題...同埋要閃得準...
想練閃得準...不停打雷狼...閃佢甩尾...e家我5下閃到4下...(笑
========================================
迅龍幾煩...走得好快...基本上我已經唔追...
等佢衝過來比我斬仲好...

PS  用太刀斬多D隻野隻腳...當佢一跌倒就係輸出好時機wow

六星鑽石會員 #24
我由2開始玩起
那時是太刀的
當然就係因為型,片得爽
其實新手用太刀無咩問題
只要唔好貪刀 適當時候先劈
但我自己上到2g已經唔係好鐘意太刀
因為太熱門= = 我自己比較喜歡冷門的
所以我3都是用雙劍,大劍和輕gun
二轉會員 #25
我覺得斬斧仲勁,,,,識用就好鬼勁 但係打一D動作好快既龍有少少困難
EG."信"龍
五星白金會員 #26
我只鍾情於弓,除左弓我吾會用第2把:smilie_:10:
二轉會員 #27
其實好簡單

玩mhp3 玩在開心在架姐

唔開心大不了走場囉,,無謂哂9自己氣啦

學飛吧飛吧話,,,,個個人都有自己玩mhp3既方式,,難道要學你玩法先叫唔係新手或者有技術咩
咁執著做咩呢:donno:
四星黃金會員 #28
我有一點唔認同.長槍,唔係新人專武

我玩咁耐.都係最中意玩長槍!
四星黃金會員 #29
我以前剛剛玩mhp2都係好喜歡玩太刀
不過後來2g就玩大劍多
而家到左mhp3就比較喜歡用斬擊斧(可能貪新鮮,又可以玩武器變形)
其實最緊要自己喜歡
不過如果比個冇技術亂黎既人玩
玩乜武器都死~基本上係唔關武器事係關人既問題face_l_18:
二星初級會員 #30
茶實用咩有咩所謂...
覺得好用咪得囉
用feeling去打機
唔好太注重人地叫你用咩就用咩
二星初級會員 #31
好~我唔會再叫新手用太刀嫁啦~
四星黃金會員 #32
原帖由 乂冇野好講乂 於 10-12-15 01:04 PM 發表
我由2開始玩起
那時是太刀的
當然就係因為型,片得爽
其實新手用太刀無咩問題
只要唔好貪刀 適當時候先劈
但我自己上到2g已經唔係好鐘意太刀
因為太熱門= = 我自己比較喜歡冷門的
所以我3都是用雙劍,大劍和輕g ...

雙劍,大劍絕對不會是冷門。要冷門玩片手
四星黃金會員 #33
不能完全認同樓主講法,樓主講法太過自我中心,好話唔好聽一句,人地玩咩武器邊關你事,一把武器唔玩過練過點會勁??樓主難道沒有做過新手嗎..?
三星高級會員 #34
to 樓主:
比人太刀打中幾下又開post,咁你會唔會,
統槍比人炸飛又開,
長槍比人截飛又開,
大劍比人後斬打飛又開,
槌仔/笛比人打飛又開,
拎遠距離武器,坐晒你o的貓車又開post架?

有咩適唔適合新手o既武器姐,
唔識打o既, 開晒老金都係唔識打架啦,
咩叫新手? 你唔通期待一個新手會完全打唔中你, 下下打中怪, 打怪唔駛食藥?
呢o的就叫老手唔叫新手啦.

新手技術係唔好, 唔通換過把武器, 新手就會變左有老手o既技術啦咩?
你以為只係得太刀呢把武器比新手用佢地先會成日受傷, 成日打中自己人??

其實樓主你要求咁高,大可以開場話禁新手/新手即踼.
一星新手會員 #35
個人睇法:
入門級新手一開始應該要玩難度比較高既武:
太刀+大劍+劍斧.
一開始唔好掛住汁素材,打大型,做任務
要先練好技術,慢慢練.唔洗急,去訓所慢慢打狗王
將自己個目標定為
一開始:10分鐘內討伐.
之後:8分鐘內討伐....
再黎:6分鐘內討伐......
最終:5分鐘內討伐......
或更低
打1個禮拜左右
只要用熟左之後太刀,大劍,劍斧.
轉用其他武完全不是問題
反正MH係個耐玩性極高既GAME.時間多的是.慢慢練好自己D打怪技術先係最重要

二轉會員 #36
原帖由 freetchris 於 10-12-19 02:44 AM 發表
to 樓主:
比人太刀打中幾下又開post,咁你會唔會,
統槍比人炸飛又開,
長槍比人截飛又開,
大劍比人後斬打飛又開,
槌仔/笛比人打飛又開,
拎遠距離武器,坐晒你o的貓車又開post架?

有咩適唔適合新手o既武器姐,
...

樓主可以企係度等D"新手"打完隻怪,,,先再行過去打=]人地打緊唔好去咪唔會比"新手"打親囉
二星初級會員 #37
老實講我唔係咁認同樓主既講法,我玩1代成7百幾個鍾,2代玩左成1千8百個鍾,用乜玩器都可以單挑上位集會所咁滯。只有長槍我用極都覺得好用...
而且我覺得太刀都好鬼好用,點解叫新手唔好用太刀,新手唔識用咪打多幾次囉,打打下就熟:cheers:

四星黃金會員 #38
正常真係同朋友打都係唔會理對方技術....
我唔知同你玩果班人有幾廢....
比條龍追追追 之後就快死~突然再又朋友救你反而搞到自己比條龍屈死 再取笑對方
先係我玩mh 既原因........
我身邊好多新手~我都係比佢地自己想用既武器~最多我自己帶多d粉塵~
比龍打死~唔識用閃光 成日比尾打到 用鎚打肚 用朋友當肉盾再用擊龍炮 雙刀只懂鬼人 3貓 唔帶冷熱飲
呢d係新手必經之路~ 新手用太刀都冇咩問題.....唔夠打味打多次lo
玩遊戲就係最緊要開心
你玩網路版太多...一係就你人性有d歪曲...
千萬唔好比遊戲玩你
請先學好做人的心態
上一頁
回到最頂傳統版

選擇頁數