Monster Hunter 3G tri

主題列表 登入
三星高級會員 #1

太刀
我認為係超技術性的武器
1.無得擋
2.打得勁
3.長,唔慢
但我反對樓住話"唔好再叫新手用太刀"
我MH1一直打到MH3
因為朋友的推薦我一直使用太刀
在打MH1的時候,我認為我朋友在害我
MH2個時勁怕轟龍招火車
誰知道,打到MH2G,上手後,D怪可以話無法擊中我._.
為什麼?
因為你在使用太刀時係唔知道的情況下訓練出走位技巧
知道咩攻擊要係時候按x
收刀技巧
连擊技巧
懂得使太刀可以話係技術的昇華
懂得使太刀可以話打好哂MH基础!
係你渣其他武器沒有的
新手渣太刀打好基础,有咩唔好?
(唔係串人)至於有人話長槍同銃槍係mh3入面,最岩新手用既武器
長槍,我認,的確係容易上手
但銃槍...-_-'
真係銃槍高手會知道銃槍係重技術性個太刀
放炮時機
計算射程
真係好難P.S.好煩
新手出銃槍直情係給怪屈
如何練好自己狩獵的心態
只會激死._.
副版主 #2
你想串我統槍:smilie_O_o:
四星黃金會員 #3
奇就奇在你點解要開新貼face_l_18:

我最想問你有用過其他武

唔同武器有唔同既好處,我無話太刀係廢物,但係!

迴避e家野唔止太刀,無得擋既武器都係咁迴ga啦,點解一定係太刀最好

而你會認長槍易上手,我都唔知點講好:smilie_O_o: ..

連擊技巧,雙刀最對會好睇過太刀,技術含量同樣會多過太刀,

收刀技巧........無視

銃槍個到有d好笑,係要拎d技術性既野黎講

片手可以暈頭,你話片手難暈頭,所以唔好用

再講,技術e家野,把把武器都有,太刀反面係入面最無內涵<睇清係咩詞
大劍預估時機出3段
長槍防反時機無限連插
銃槍既射雀仔,想飛?一炮打落黎
笛既多模式打頭技巧(我做唔到,d人可以背對,面對,側對隻怪都野野車頭,痴線ga==)
其他唔講要煮飯啦:smilie_:D4:

新手用太刀問題最大問題係易養成貪刀習慣,其他武器一樣有咁既情況,但係太刀既4r係所有武器入面最易既,你認唔認同先,所以我先話太刀唔好比新手用,當然,你話你唔會咁係你既事,但係同新人講個陣你一定要提埋e家野,咁先係一個負責任既人

最後要講既係,出黎行,就預左要還,出得篇野就預左有人會_  :smilie_:D4:

不過ed事拎黎練氣量係一件好事:smilie_:)3:

二轉會員 #4
開炮~~~~~~~~~~~~!

計我話.......最岩新手用既~應該係黃金右腳~點解呢?
1)黃金右腳唔洗磨刀~
2)一樣可以學識時機去踢佢個頭or屎忽
懂得使用黃金右腳才是真正的技術昇華-,-
六星鑽石會員 #5
如果以2G黎講..
我唔可以話把把武器都熟用
但係把把武器我都識用
我無資格話邊把勁邊把廢
但我有能力話邊把岩新手用
(回到p3)
新手用,最好片手
高靈活(比太刀高)
高傷害(使用道具 - 大爆G)
有得擋
只要識放炸彈,識入狀態(睡)
我可以保正你既輸出>太刀,大劍
我有個玩片手ok勁既團友
上集可以15分鐘炸死金銀火
我用槌無道具都15分鐘
可想而知,爆彈既輸出,特別係有個叫爆彈達人(?
至於太刀,呢樣唔關狩獵心態事
只係新手未識掌握幾時出咩刀而已
同多d人連機,就會知咩時候出刀最好

當然,我唔排除有d人係刻意打down
七星元老會員 #6
太刀控+1:thup:
二轉會員 #7
片手劍,雙劍,鎚,大劍,統槍,長槍控:love2:
版主 #8
突然發現呢個板好少弓控同輕弩控0 口0!!
二轉會員 #9
原帖由 ericlf2007 於 10-12-14 07:18 PM 發表
突然發現呢個板好少弓控同輕弩控0 口0!!

弓自從2之後渣左好多
係2g個陣,手上個把霸弓令我完完全全跌落深淵
三星高級會員 #10
我個人認為輕弩好勁._.
重弩反而無咁屈
三星高級會員 #11
我太刀和輕弩勁
笛直情唔會用.3.
其餘so-so
但雙刀我唔認為合適去打d行動快的怪,無話打禿頭浮個d咁一定出雙刀啦._.
無視收刀._.你渣住大刀唔收係到慢慢行/擋?!:smilie_O_o:
三星高級會員 #12
太刀控出現
:ro01:
六星鑽石會員 #13
原帖由 薩非羅斯 於 10-12-14 07:27 PM 發表

弓自從2之後渣左好多
係2g個陣,手上個把霸弓令我完完全全跌落深淵

:smilie_:10: 今期弓好用咗唔少,而家我鐘意潛口龍個把(其實係鐘意個外型)
另外樓主的話只能說放屁....村2星有就自動防禦護石了,銃槍超棒的(姆指

四星黃金會員 #14
原帖由 零度之刃 於 10-12-14 07:58 PM 發表
我太刀和輕弩勁
笛直情唔會用.3.
其餘so-so
但雙刀我唔認為合適去打d行動快的怪,無話打禿頭浮個d咁一定出雙刀啦._.
無視收刀._.你渣住大刀唔收係到慢慢行/擋?!:smilie_O_o:

你講緊太刀,既收刀技術,e家又講大劍做乜,把把武器既收刀時間唔係一樣的0.0
二轉會員 #15
我由 2G 玩起的
開頭用片手
之後有 fd 幫我打左把勁既大劍
就轉左行用大劍
差唔多任何怪都可以大劍打
除左某d 麻煩野之外
後期更加玩到所有武器都打贏過村長 4 天王
不過打得贏唔代表用得精
因為有閃光陷阱輔助

其實咁多樣武器
我覺得無話邊種最適合新手用
不過如果要我揀
我會揀返大劍
攻守兼備
雖然話動作慢d
但用用下就會慣
我片手轉大劍既時候都覺得用慢
不過就係因為慢
所以先會睇清楚先出招
用埋拔刀術
練到穩守突擊
一矢中的
記得唔好貪刀
斬一下就走
練到可以清楚知道怪既動向
就可以掌握時機用 3 段斬
而且再練其他武器
因為對攻擊時機敏感左
所以都好快上手
四星黃金會員 #16
劍斧控 係到!!你哋唔好無視劍斧啊!!:victory:
六星鑽石會員 #17
原帖由 mmsg0079 於 10-12-14 10:01 PM 發表
劍斧控 係到!!你哋唔好無視劍斧啊!!:victory:

劍斧好似變化好少 劍mode行太慢收刀又冇左

求用法
四星黃金會員 #18
斬斧緊係
一野插落去!!!!!!!!!!!!:em014:
再,瘋狂地爆發ga la:smilie_:D5:

我認我黎玩野
六星鑽石會員 #19
原帖由 qzyb234 於 10-12-14 10:45 PM 發表
斬斧緊係
一野插落去!!!!!!!!!!!!:em014:
再,瘋狂地爆發ga la:smilie_:D5:

我認我黎玩野

恩 我覺得你好似24hr on既7-11
二轉會員 #20
原帖由 小羽毛 於 10-12-14 08:23 PM 發表
我由 2G 玩起的
開頭用片手
之後有 fd 幫我打左把勁既大劍
就轉左行用大劍
差唔多任何怪都可以大劍打
除左某d 麻煩野之外
後期更加玩到所有武器都打贏過村長 4 天王
不過打得贏唔代表用得精
因為有閃光陷阱輔 ...

我同你都差唔多~都係由2g玩起~
不過我開頭係玩長槍~因為拎住個盾擋住都仲可以慢慢行= =汗
有咩事死都禁住個擋制-,-

之後就轉玩下其他武器~初初先係訓練所到試~
其實我覺得2g個訓練所係幾好~真係由淺入深~
而且文字描述之中提示你發揮武器,技能,道具既長處~
後期都玩到訓練所全武器全清~

我最熟練係1)長槍 2)大劍 3)片手
而今集mhp3我就選擇左大劍為基礎~
原因係長槍最有特色同威力既衝刺使出比較麻煩(要擋格中使用)

正如上面所講,用大劍係練到清楚怪物動向我覺得好岩~
用唔同武器,你放係第一位要注意既野都唔同~
講下自己少少體會~

1)長槍: 會特別留意節奏,即是3刺的時間間距,所謂3連刺唔係連按,是有節奏,有時連按3下,有時隔半秒按一下,目的係須要預時間擋格/回避~熟練的話基本上除左怪物攻擊既一剎那外~其餘時間都在刺~
2)大劍: 頭先都有提過,就係特別留意時機,因為大劍比較慢,所以唔適合長時間留係怪身邊搏鬥,所以大部份時間都係收劍係附近監視怪物動作之中的攻擊時機
3)片手: 主要2種玩法(炸彈人or屬性/異常屬性),炸彈人就唔多講,都係爆彈強化,爆彈當鬧鐘~而玩屬性就會特別留意突入時機同怪物轉向,我既打法係從怪物側身突入,片手斬擊時會微微向前行,當怪物轉好身時,你已經剛剛斬擊微步到牠身後,呢個時候可以180度轉身再斬過

結論:冇話邊樣武器最岩新手玩,因為每個人資質都唔同,對唔同既野敏感程度都唔同(eg.有d人對時間性敏感.有d人對空間感敏感),呢個其實係一個冇結果既話題,就好似講緊新手學法文易d定學英文易d一樣~
下一頁

選擇頁數