Monster Hunter 3G tri

主題列表 登入
二轉會員 #1
我依家打到上位...開始唔多夠打,想知點樣抓怪
d怪次次打到就黎死...就超難打:face_l_17:
二轉會員 #2
當怪血量少於某個水平

就設陷阱, 等怪踩入陷阱之後就丟捕獲玉
一星新手會員 #3
無捕獲上手則是看怪物動作有表示牠快接近天國,
P3基本大部怪都是跛腳…不過有些怪物普通走路跟跛腳動作差不大,
如爆鎚,尾鎚,留意就好,不過通常跛腳都附帶嗚嘩嗚嘩之類的叫聲
捕獲上手則是染色球後標示閃爍就可以抓…
放在好陷阱讓牠過來後再掉兩個捕獲玉就行了,當然捕獲弩彈都可以,
不過其實有以下方式都算抓到,
怪物吃了兩個玉後短時間內中陷阱
中一個玉中陷阱再掉一個玉都可以
還有如果差一點才到捕獲血量,中了陷阱,吃了兩玉,這時應該抓不到
可是趕緊補兩刀令牠損血至捕獲血量…目標達成。

VIP會員 #4
斬到佢半死咁 落穴 係咁掉麻醉彈 或者等佢訓左覺係咁掉 就得
六星鑽石會員 #5
我果套裝有得睇隻怪捉唔捉得 不過係下位新手裝:victory:
四星黃金會員 #6
咩裝? 我次次都係早左抓
二轉會員 #7
其實好似壹訓教同埋佢行路果陣時隻腳斷下斷下

就設置落穴 / 電穴

再捕獲玉x2/3就得`face_l_18:
四星黃金會員 #8
原帖由 `s!usZE;!ovo. 於 10-12-20 06:13 PM 發表
其實好似壹訓教同埋佢行路果陣時隻腳斷下斷下

就設置落穴 / 電穴

再捕獲玉x2/3就得`face_l_18:  

佢腳斷下斷下果時放電穴  用3個捕獲 都捕唔到...
六星鑽石會員 #9
其實都系見到隻怪跛下跛下
即系行路行得好慢
我會等佢走區
再設陷阱
等佢中陷阱
再掉兩個捕獲玉
一系等佢訓睡
系佢訓隔離設陷阱
整醒佢
咁即中陷阱
再掉兩個捕獲玉就得啦
二轉會員 #10
原帖由 刀光影 於 10-12-20 06:24 PM 發表

佢腳斷下斷下果時放電穴  用3個捕獲 都捕唔到...

我得喎a_a`:smilie_8):

可能我用緊狗龍衫既效果所以得掛.__.`
四星黃金會員 #11
之後隻王起身我打多幾下... 比我隻貓炸頭死q左 :smilie_/(:
六星鑽石會員 #12
呵呵...
我試過掉成5-6粒都捉唔到...:em015:
二轉會員 #13
請問陷阱點合.任沒俾.就捉吾到.
六星鑽石會員 #14
原帖由 CH0N 於 10-12-21 06:11 PM 發表
請問陷阱點合.任沒俾.就捉吾到.

陷阱系雷光蟲 + 陷阱工具
落穴系網 + 陷阱工具
如果做下位任務
有D任會有支給落穴
支給落穴都捉得
上位要自己調合

回到最頂傳統版

選擇頁數