Monster Hunter 3G tri

主題列表 登入
四星黃金會員 #1
用太刀點打??
隻船又易比佢ko
可以點打好--
help
二轉會員 #2
用d野掉佢,記住掉染色球

而且你可以上去斬佢,你掉到無野掉就上去斬佢啦
你唔掉野上去斬佢都得ga....

打呢隻野最緊要你船頭支野插得中佢

你驚船爆咪佢行埋黎個時用大銅羅囉 0.0

有炸彈就放係船邊,等佢貼船個時炸佢
二星初級會員 #3
無用船頭炮都打得贏-___-
呢隻係所有龍最易打既龍(村長)
四星黃金會員 #4
村長果只峯山龍易打到死.....得果10400血...
第一次打無龍屬刀就轉用冰屬刀
一開始先拿齊籃箱內的東西
到船上後,峯山龍經常性拋3粒石打人,要立刻碌開
峯山龍會慢慢接近只船,係遠距離時用矛彈射佢,中距離就用大砲(大砲之彈係船尾執)
阻止峯山龍打船有4個方法
1.用大銅鑼
2.用黃色彈頭既拘束彈射佢
3.打到佢硬直就會取消攻擊
4.用擊龍槍(只限峯山龍係船的前方)
===========================
一開始峯山龍會用個背來打人,但唔會傷害只船,無需用大銅鑼同拘束彈,去另一邊就避開了
之後佢會不斷用打船,每個扣5-10%,可以用拘束彈射佢or用大銅鑼取消攻擊
要留意既要點:
佢有2招打船會好大傷害,扣大約15-20%到(唔記得實數)
1.潛入沙中,然後向船的方向衝來,這招對船傷害很大,一定要用大銅鑼or拘束彈阻止佢
2.潛入沙中,然後係船的前方衝來,可以用擊龍槍,擊龍槍有大約3秒時間才出槍,記著預留時間出槍(擊龍槍威力很大,可扣峯山龍1000血
想走上峯山龍的,有兩個方法
1.當峯山龍貼近船只時,出現了紅箭咀的話,可以走上佢個背只任打,記住要優先破壞它前後背那疑似石頭的東西,這是弱點之一,破壞後會有大洞出現,除了破壞外,還可以在它背上掘礦及放巨龍炸彈
2.當峯山龍用完側面衝撞這招後,會出現紅箭咀,可以由它的角上到背部繼續攻擊他
打到佢2000血到
就會自動轉作戰場地
峯山龍會慢慢走向擊龍船,當峯山龍漫步時,獵人要用太刀不斷攻擊峯山龍的左右手,這樣不但能拖慢它的步伐,還能破壞達成部位破壞(會獲得腕甲)
破壞它的左右,峯山龍只剩1500血或以下
它也應該很接近擊龍船
這時要返回擊龍船,用船上的武器攻擊它
當它攻擊船只時,可以用擊龍槍重創(甚至了結)它
可用拘束彈or大銅鑼阻止它的攻勢
然後用大砲或發射矛槍幹掉這海獅
四星黃金會員 #5
好長細 thx!你
一星新手會員 #6
我用重弩打既,一次就KO
你用太刀既話,盡量用船上既武器
六星鑽石會員 #7
好仔細
但係我想問集會所果隻應該點打先好 得20分鐘 我唔夠時間打 :handshake:
四星黃金會員 #8
原帖由 ken120594 於 10-12-31 07:15 PM 發表
好仔細
但係我想問集會所果隻應該點打先好 得20分鐘 我唔夠時間打 :handshake:

(太刀打法)
集會所峯山龍有成15000血
而且只有20 min比你打,so第一次應該打不死它
初次打它只需擊退,當它剩大約1500血,就能成功擊退
建議先打村長峯山,做把斷牙太刀,輸出率會較高
方法就是用太刀狂打背,善用船上設施(尤其是擊龍槍,一下扣1000,打中就=節省很多時間)
其實打法跟村長峯山龍打法差不打,只是沒有了轉移場地這部分而已
要抓緊機會上背怒打
我第一次就是這樣打,打了14min就擊退它了

原帖由 bisoneyland 於 10-12-31 07:14 PM 發表
我用重弩打既,一次就KO
你用太刀既話,盡量用船上既武器

用近戰一定要上背狂打,不然輸出一定不夠

六星鑽石會員 #9
原帖由 windxz 於 10-12-31 07:57 PM 發表

(太刀打法)
集會所峯山龍有成15000血
而且只有20 min比你打,so第一次應該打不死它
初次打它只需擊退,當它剩大約1500血,就能成功擊退
建議先打村長峯山,做把斷牙太刀,輸出率會較高
方法就是用太刀 ...

我之前打村長果隻鋒山龍  都係甘岩係貝隻都狂打:smilie_:D4: 打死左佢:smilie_:D4:  但打集會上到貝部打佢沒幾耐己掉左地下 搞到沒時間face_l_18:
四星黃金會員 #10
原帖由 ken120594 於 10-12-31 08:04 PM 發表

我之前打村長果隻鋒山龍  都係甘岩係貝隻都狂打:smilie_:D4: 打死左佢:smilie_:D4:  但打集會上到貝部打佢沒幾耐己掉左地下 搞到沒時間face_l_18:

因為血量多,又只有20 min
所以節奏更加要快,被甩走後,不是白白等機會再上背打
一定要善用大砲,矛槍
不要小看這些
傷害也很大

四星黃金會員 #11
我打下位個只...打到佢直接走- -比我WIN..無轉地圖...
六星鑽石會員 #12
原帖由 kck呀強 於 11-1-2 08:15 PM 發表
我打下位個只...打到佢直接走- -比我WIN..無轉地圖...

個任講明係擊退 點會殺到- - 更加唔會轉到地圖- -
四星黃金會員 #13
我打左2次 WIN左
但係成日比佢搖掉左落沙漠到
點好:smile_13.gif:
二轉會員 #14
個人「太刀」打法,與windxz的情況差不多,不會會以個人的打法描述

首先在船倉中索取各補吸品,當中有個「黃色子彈」形狀的道具記隨身,之後走出船倉。

在外出船倉後,即時到船尾挖炮彈,走到右邊的大炮位靜待 【峯山龍】的出現,待【峯山龍】走出沙上後,即時放大炮炮轟佢,由於岩岩開始,佢既動作唔多,此時只需要留意 【峯山龍】遠離還是去近。 (需要留意,如果佢遠離了原本路線,那就唔需要放大炮彈)

若果 【峯山龍】慢慢移近,那就要有心理準備,走到船的左手邊,用小型槍炮做攻擊,同時留意被撞出船身,當 【峯山龍】與船身並排時,留意右邊船身近大炮位位置會有一個「紅色箭咀」此時請什麼都不要理會,盡快由該位置跳到龍身,之後沿路走到 【峯山龍】的龍旗位置,之後就可以盡情"片"佢。 (重點在龍旗位置有2個好似大石頭的位置,是可以打得爛的)

如果 【峯山龍】將你踢番落黎,咁就要在船倉中做2個準備「1. 磨刀」「 2. 補hp」就走番上船上, 【峯山龍】會好似海豚跳到右邊,此時盡量以大炮或小炮做攻擊, 【峯山龍】就會正面攻過來,但不用擔心,因為第2次走上 【峯山龍】旗上做攻擊的機會到了。

當 【峯山龍】正面插到船身,請留意 【峯山龍】的牙位,也會出現「紅色箭咀」,只要沿箭咀位置,一樣可以走到龍旗不停"片",不停做尼個動作,一般頂多上3次 【峯山龍】的龍旗做攻擊,就已經可以改地方再戰。

「改地方戰鬥」
如果你之前既攻擊已經令到佢接近涉死狀態,咁你就可以放膽走埋去係咁"片",但是萬一 【峯山龍】走到近船身,咁你就可以使用你既殺手武器,不用猶豫走上船頭,鼓一下那個船龍的大鑽,只要擊中 【峯山龍】再補幾炮,恭喜你,你會發現 【峯山龍】會即時死亡。

由於只得1分鐘,請不要浪費, 【峯山龍】牙位置可以挖4次,之後走到 【峯山龍】身上也可以挖8次,所以時間很重要。

祝你成功~@@"
四星黃金會員 #15
故事起完於啱啱
我用左成20分鐘KO左隻大怪龍:smile_13.gif:
我係用冰錘(冰涷核心?)打
平時就射下箭用下大炮彈咁
有機會吉就吉下佢
爬到上去之後搵佢D 礦位 狂用錘凸佢
打到D礦位爆左.
落左船就追佢隻腳打
打到佢兩隻腳爆曬
之後佢就死埋
全劇終
六星鑽石會員 #16
原帖由 windxz 於 10-12-31 06:26 PM 發表
村長果只峯山龍易打到死.....得果10400血...
第一次打無龍屬刀就轉用冰屬刀
一開始先拿齊籃箱內的東西
到船上後,峯山龍經常性拋3粒石打人,要立刻碌開
峯山龍會慢慢接近只船,係遠距離時用矛彈射 ...

呢位仁兄講得岩~
回到最頂傳統版

選擇頁數