賭神俱樂部

主題列表 登入
二星初級會員 #1
台灣麻雀開桌數目少,但係透過任務可以增加經驗值
在下簡單介紹一下台灣麻雀

先此聲明此入門規則及計番只會跟賭神俱樂部規則,請不要套用所謂港式台牌方法,以免混淆

另外開桌的時候會問你要報聽才能糊牌,或者自摸才能糊
這些只是個人玩家決定,在下會根據遊戲中的配桌及比賽規則解釋

台灣麻雀講求係速度型麻雀,通常最快速度就係快速碰牌,然後等糊牌,但係如果要等上家出牌
就要等好耐,分分鐘俾其他玩家碰牌,所以碰牌比較重要過上牌

1.計番方法,雖然電腦會顯示
但會介紹幾個簡單而且容易獲得番數的形式

1.花牌:見一隻計一番
2.字牌,三元牌:一組三隻計一番
3.獨聽:單吊計一番
4.無花,無字:手上無花計一番,同樣地無字牌,三元牌計一番
5.對對糊:四番,全碰牌型
6.莊家:莊家放統計一番
一星新手會員 #2
應該上牌較碰牌重要吧…香港牌都係一樣,多出搭子果陣有對子搭都要先打對子搭,基本打法黎喎…
順便一問,D麻將任務係咪接完完成左又重新比你接,接極接唔完嫁?
二星初級會員 #3
你手上有五六
上家打四,你上,但係對家碰左四,跟住下家打七,你對家又碰埋七
咁我想問下你會點樣

我等五六兩隻牌,再打其他牌,,一係拆左佢
----------------------------------------------------------------
任務方面,在下確認左現時有樣問題存在,就係
香港麻雀接任務的獎勵係無經驗增加
而台灣麻雀則有經驗增加,呢樣野要問官方
----------------------------------------------------------------
始終各有各打法,在下覺得俾得起錢買i-go卡的話,有五萬以上都會打500/200
但由於開局人數太少,有時打50/20,我都會博牌甚至做牌,反正點輸都唔會輸到過二千,
但係500/200的桌就真係要好留意

一星新手會員 #4
原帖由 lovexjapan08 於 11-1-2 07:57 PM 發表
你手上有五六
上家打四,你上,但係對家碰左四,跟住下家打七,你對家又碰埋七
咁我想問下你會點樣

我等五六兩隻牌,再打其他牌,,一係拆左佢
------------------------------------------------------------ ...

但你要知道對子搭進張佢概率係比兩面順子搭少左2倍以上...首先你要清楚,假設手牌有556萬,海底未出現457萬,你等2飛既順子搭47萬有 8/133 機會,但對子搭既只有 2/133 既機會...足足有少左3倍  (順子搭8/133中既"8"係指4萬x4隻,7萬x4隻.對子搭2/133中既"2"係指5萬x2隻)  至於你話順子搭等47萬,有機會比人碰,但你要搞清楚,你有2隻5萬既對子搭,人地都可能有2隻5萬,2個人有2隻5萬既概率都係一樣.順子搭最壞打算比人碰47萬,至少仲有47萬2隻牌既機會進張,但對子搭同敵家對死就大概冇望...咁2種清況你會要  8/133 定係 2/133 ??即使46萬等5萬進張既卡洞搭都好過對子搭進張好,進卡洞搭4/133,進對子搭2/133 (另外聽牌聽對碰都只係得4/133,這時聽卡洞同對碰都可以考慮)  所以手牌556萬打5萬等47萬為佳.

唔該哂你既解答...大家交流下幾好^^

二星初級會員 #5
但係去到實戰個陣又會有唔同諗法
始終打法因人而異

況且70k去打50/20 或者 200/50
同去打500/200的高賠率的桌又會唔同
一星新手會員 #6
你係咪多數打牌嫁?係既話打牌時搵我一齊呀^^我多數打台麻...
二星初級會員 #7
台麻我只會係下晝先出現,夜晚都要等放假先會出現
但係唔會揀台打,通常有空位我都會入去

因為無人識得用配桌功能,牌係就係一四四隻,況且又係電腦俾一手牌你
但係成日都係果四個人打好難會去進步

所以有機會先算

一星新手會員 #8
想問下配桌同自己開有咩分別嫁? 你GAME名係咩呀?我add你有機會一齊玩^^

一星新手會員 #9
岩岩搵返一個教打台灣牌既影片,其中呢一PART就係講搭子既取捨,大家可以參考下
http://www.youtube.com/watch?v=d ... ure=player_embedded part1
http://www.youtube.com/watch?v=s ... ure=player_embedded part2

一星新手會員 #10
http://ntumj.club.pixnet.net/forumtopic/52389
二星初級會員 #11
配桌應該係咁樣解

當二十個人同一時間禁配桌,電腦會將隨機抽取四個為一桌
回到最頂傳統版

選擇頁數