Monster Hunter 3G tri

主題列表 登入
三星高級會員 #1
兩者有咩分別?邊樣好用D` 因為我有套裝可以+ 迴避距離+2/迴避性能+2 選邊個好._. 我果套是銀火`
四星黃金會員 #2
迴避距離係增加碌地的距離
迴避性能係增加碌地避招時無敵時間
三星高級會員 #3
碌地避招時無敵時間<依句唔係好明:smile_13.gif: 姐係唔扣氣??
五星白金會員 #4
原帖由 doggoddoggod 於 11-1-19 05:12 PM 發表
碌地避招時無敵時間

迴避距離 : 按x制作出迴避時候的間距延長。(即係step / 碌地可以遠d)
迴避性能 : 按x制作出迴避時候,會有無敵時間。(即係迴避這個動作是不會受任何攻擊打中)

這2個和扣氣沒有太大關係的,2者所扣的氣都是一樣。

距離只係得+1 (15點發動)
性能就有分+1,+2 ;而+1 "好像"是增加0.3秒的焦敵時間,+2則是0.4

而如果想同時發動這2個技能的話,我建議不要選擇銀火,選迅龍裝就可以了。
三星高級會員 #5
原帖由 王座~白英俠士 於 11-1-19 05:53 PM 發表

迴避距離 : 按x制作出迴避時候的間距延長。(即係step / 碌地可以遠d)
迴避性能 : 按x制作出迴避時候,會有無敵時間。(即係迴避這個動作是不會受任何攻擊打中)

這2個和扣氣沒有太大關係的,2者所扣的氣都是一樣 ...

即係迴避這個動作是不會受任何攻擊打中< 姐係x果陣比怪打到都唔扣血?:smile_13.gif:
四星黃金會員 #6
原帖由 doggoddoggod 於 11-1-19 08:01 PM 發表

即係迴避這個動作是不會受任何攻擊打中< 姐係x果陣比怪打到都唔扣血?:smile_13.gif:

唔係招招都避得到
比d明顯例子,迅龍甩尾這招有用迴避去碌,同無這技能去避,前者會避到,而後者不能
五星白金會員 #7
原帖由 doggoddoggod 於 11-1-19 08:01 PM 發表

你可以咁講,不過都唔係招招避到~

迴避性能+1 大約0.3秒無敵時間,如果進行迴避時候,那招式攻擊時間超過0.3秒則視為被擊中。

for exp:
小咆哮,如果沒有迴避性能的話,理論上是迴避不到的,除非你擋了,又或是有耳栓/高耳,等另計
小咆哮的哮叫時間小於0.3,所以迴1是可以避到。
但大咆哮(霸龍,崩龍之類的)哮叫時間是多於0.3,所以是不能用迴1去迴避。

適當時候捉緊迴避的無敵時間,可以讓你無視一些低級攻擊。沒有擋格的武器,如太刀,雙劍,大鎚,劍斧,輕弩,弓箭 ,也適合使用。
一星新手會員 #8
原帖由 王座~白英俠士 於 11-1-20 09:15 AM 發表

你可以咁講,不過都唔係招招避到~

迴避性能+1 大約0.3秒無敵時間,如果進行迴避時候,那招式攻擊時間超過0.3秒則視為被擊中。

for exp:
小咆哮,如果沒有迴避性能的話,理論上是迴避不到的,除非你擋了,又或是 ...

沒回性都可以滾過迅娘雄火的小咆哮啊…
只要抓緊時機絕對可以啊…
崩霸只要要無敵時間內滾離攻擊範圍就可以了…
滾進懷裡去還是死胡同…
回性就是字面意思加強回避性能
不過只能說大部分招式都可以不用回性滾過…
回性就是更容易滾罷了…
另外
斬斧推薦回距
因為主力的劍模式機動低
主要靠回避走位
回距可加強機動性…
不同大劍的拔納作戰可以主要靠收刀走位啊
二轉會員 #9
原帖由 Deadphone 於 20-1-2011 01:02 PM 發表

滾進懷裡去還是死胡同…
不過只能說大部分招式都可以不用回性 ...

講緊唔係離開攻擊範圍而滾走
係直接穿過攻擊...不受範圍影響..

斬擊斧 = 機動低.....   應該無武器係高機動的了

二星初級會員 #10
正常 我會 選性能
論壇乞丐 #11
迅龍s啦,距離同性能都有
不過要加裝飾品
同護石
護石要 高速設置 +5或+7
迴避珠要6個
加多粒強走珠抵消鈍足
加油喔:victory:
二轉會員 #12
我的迅龍套:

攻 大
回距
回性1
隱密
鈍足   (帶強走 = nothing)
四星黃金會員 #13
原帖由 KaRL-BoYS 於 11-1-20 06:28 PM 發表
我的迅龍套:

攻 大
回距
回性1
隱密
鈍足   (帶強走 = nothing)

有護石+攻?
你就好,掘到粒好石,我刷左2,3日la,掘左40場,先得幾場出龍石,仲要係廢既,最好果粒都只係KO+4,攻擊+5,但我又唔係用大鎚,要ko黎托咩?:ro00:
我只係想掘粒迴性+6  聽覺+2既龍石啫,都咁難出?:ro02:
七星元老會員 #14
原帖由 windxz 於 11-1-20 07:15 PM 發表

有護石+攻?
你就好,掘到粒好石,我刷左2,3日la,掘左40場,先得幾場出龍石,仲要係廢既,最好果粒都只係KO+4,攻擊+5,但我又唔係用大鎚,要ko黎托咩?:ro00:
我只係想掘粒迴性+6  聽覺+2既龍石啫,都咁難出?:ro02:

有3個テーブル有迴性+6  聽覺+2,下面個個テーブル係最高機率出,加油:devil:
http://mhp3omamori.appspot.com/?sid=50427
三星高級會員 #15
原帖由 windxz 於 11-1-20 07:15 PM 發表

有護石+攻?

我有粒迴性+5 :loveliness:
二轉會員 #16
原帖由 windxz 於 20-1-2011 07:15 PM 發表

有護石+攻?

10攻 2聽

原帖由 doggoddoggod 於 20-1-2011 08:21 PM 發表

我有粒迴性+5 :loveliness:

回6的護石...多的是
二星初級會員 #17
迴避性能 : 按x制作出迴避時候,會有無敵時間。(即係迴避這個動作是不會受任何攻擊打中
五星白金會員 #18
原帖由 Deadphone 於 11-1-20 01:02 PM 發表

滾進懷裡去還是死胡同…
不過只能說大部分招式都可以不用回性 ...

感謝有關迴避的分享!另外在此順道一問有關劍斧的技能。

劍斧除了迴距外,還有什麼技能需要嗎?求各大大賜教,thx!
一星新手會員 #19
其實我都唔知
回到最頂傳統版

選擇頁數