FreeStyle

主題列表 登入
二轉會員 #181
原帖由 寶×° 於 2007-2-10 05:56 PM 發表
真系十分奇怪 ..
今日玩左場3on3 我系5lv g 人地有隻2lv g .. 佢射左9球有7球都入 ... 拎左27分 ..
而我射左5球 .. 先有1球入 .. .究竟點解會咁 ..

係唔係人地識搵空檔@@?~我成日都見到d人亂咁射3分....成功率不高=_="~
最好同多d勁人打....偷下師@@
五星白金會員 #182
原帖由 XD小鬼 於 2006-12-28 03:27 PM 發表
我有好多問題:
1.pg和sg哪個好
2.pg射球會很差勁嗎,3分命中多少成?2分命中多少成?
3.我fd說sg除了準,其他都很垃圾,真的嗎?
4.pg要學什麼?
5.sg要學什麼?
6.那我想問哪個(sg or pg)會多人組?
7.還有,sg和pg的工作是什麼?
8.我轉了pg後狂加3分有問題嗎?
9.sg or pg偷波強?
10.哪個快點?

ans:
1.兩個都好
2.不會太差,3分命中30~40%,2分命中60~80%
3.crossover,速度和偷波都不錯
4.pg要學的有ss pass , qe pass , alley , 假投alley和各種 crossover的freestyle
5.sg要學的有ss pass ,3分2分fade away , 向後插花 , 假投真傳和各種 crossover的freestyle
6.兩個都多人組(強就ok la)
7.sg的工作是得分,得分和得分
   pg的工作是透過各種的crossove和傳球替隊友製造空檔得分
8.冇問題
9.偷波一樣強
10.速度一樣快

附加pg freestyle 建議:

freestyle五格:
換手運球突破or轉身運球2(大跨步)    閃電抄截   滑行搶球   打板投籃   仲有一格留31lv滾地搶球

freestyle十格:
上面六招+31lv自由式運球過人   抓球   轉身運球1   胯下運球過人

三星高級會員 #183
仲有唔知有冇其他人講過啦
我自己覺得,人地射三分 輕按D果下fake你起身果下完之下s佢好易steal到
三星高級會員 #184
sg洗唔洗學假投真傳
三星高級會員 #185
sg洗唔洗學假投真傳
二星初級會員 #186
原帖由 火花Vv光 於 2006-12-30 02:41 PM 發表
我唔知點出鈎射傳球

請問有無高手可以請教下?
謝謝
三星高級會員 #187
我有兩個問題,,,

1.我見到d pg 有一種好特別的上籃,我都try 過,,OK  但拿唔到d咩位可以出這招。有冇人可以幫我?(一定唔係freestyle)

2.我重見到D 十幾LVpg 可以雙手爆籃(岩岩好),這個我一次都冇成功過,有冇人可以教我?

我係一名17lv 173cm高的PG..       THX
四星黃金會員 #188
原帖由 應笑我多情 於 2007-2-26 05:59 PM 發表

請問有無高手可以請教下?
謝謝

d f 囉...
要極快
三星高級會員 #189
原帖由 @(o.o)@ 於 2007-2-26 11:22 PM 發表
我有兩個問題,,,

1.我見到d pg 有一種好特別的上籃,我都try 過,,OK  但拿唔到d咩位可以出這招。有冇人可以幫我?(一定唔係freestyle)

2.我重見到D 十幾LVpg 可以雙手爆籃(岩岩好),這個我一次都冇成功過,有 ...

有冇人可以幫下我?      
              THX x 1000
六星鑽石會員 #190
原帖由 @(o.o)@ 於 2007-2-26 11:22 PM 發表
我有兩個問題,,,

2.我重見到D 十幾LVpg 可以雙手爆籃(岩岩好),這個我一次都冇成功過,有 ...

1:你係5係指跳到半空之後用單上手籃果招?依個隨機ga...係5位置都做到。
2:PG身高+彈跳=200就可以爆籃。
一星新手會員 #191
買左個咩三分波練習之頖果舊野係NG係冇用,佢幫我升左1點
二星初級會員 #192
樓主真為世人著想,我會努力打好後衛!!:thup:
一星新手會員 #193
原帖由 {小亮`} 於 3/6/2007 07:16 PM 發表
買左個咩三分波練習之頖果舊野係NG係冇用,佢幫我升左1點

練習果d野, 係升某項能力, 5係動作黎架.
如果有兩個G,三分值一樣ge. 但一個有買三分練習, 一個無. o甘買左練習果個ge三分準確率and抗干擾性會勁左d架.
一星新手會員 #194
原帖由 大話三國 於 2/26/2007 03:53 PM 發表
sg洗唔洗學假投真傳

我只sg學左.
到底學5學, 睇你係咩類型sg啦...如果單挑能力強, 一己之力就搞跌對手, 3分又有信心, 學5學假投真傳都無咩所謂啦.

總之, sg首要任務係得分! 你有機會ge時候能穩定得分就OK, 假投真傳有幾重要就睇你得分能力, 同埋夠5夠位擺假投真傳了.

其實就好似pg係5係要學crossover freestyle呢? 唔一定. 無學crossover照樣可以依靠pg出色ge跑,傳能力, 創造機會.  crossover freestyle也不是無敵, 若防你ge pg預判正確你的方向, 將你撞低, 或者判斷出crossover後ge落點, 響落點等你...結果肯定被人steal
一星新手會員 #195
原帖由 XD小鬼 於 12/28/2006 03:27 PM 發表
我有好多問題:
1.pg和sg哪個好
4.pg要學什麼?
5.sg要學什麼?
10.哪個快點?

o甘樣講吧:
比3分
sg的射程稍微遠dd, 命中率肯定比pg高(尤其有空的時間), 而且抗干擾能力高好多過pg.
不過, 因為sg的3分高, 肯定受對手嚴密防守, 那麼pg可能有空, 再完全拉空時, pg的3分亦不錯.and pg lv高左之後3分一樣好勁( sg lv高左之後亦更勁, 當然, 高級之後要找到完全空亦非易事 )

比2分
肯定sg好d.
但越靠近籃下, pg就好過sg, 因pg彈跳好d.

比crossover
pg的動作靈活比sg高, 但, sg整跌對手的機會比較高d.
但, pg做完動作恢復的時間比sg短d( 未恢復ge時間最容易被對手steal )

比移動
無球時, pg只是稍微快d, 但我們有時覺得pg好快, 是因pg跑動中變向明顯靈活過sg
帶球時, 肯定pg勁啦

比組織
明顯pg犀利過sg. 除普通傳球經已犀利過sg外, pg重有F alley和DF alley. 加之pg移動有優勢, 組織明顯優於sg
但組織能力, 很大部分是睇玩家自身ge組織意識.

比防守
block方面, pg彈跳,block都比sg好.
steal方面, 數值上一樣, 但因pg有移動上的優勢, 所以偷波其實pg更好.
籃板球, g的籃板球都5方好得去邊了, 但pg同sg比的話, pg佔優

總括,
sg, 優勢肯定係遠程得分. 3分被防得好緊或不準時, 不要因而影響隊伍進攻的流暢, 只要隊伍進攻流暢,  等自己有機會就馬上命中, 仍相當打擊對手.
pg, 雖然3分無o甘勁, 但贏波靠防守嘛. 而且pg善於於組織, 可以給隊友創造機會, 最後, 有空檔時一定要大膽射.
二星初級會員 #196
我想問下G整幾高好?高d既話係唔係可以無咁易比人blk,搶到板同blik到人地3分?
四星黃金會員 #197
其實咩係crossover freestyle
係唔係pg雙假mix 大跨?
二星初級會員 #198
其實pg既3分同sg都唔係差太遠姐
一星新手會員 #199
原帖由 H.Kuen 於 2007-6-20 02:22 PM 發表
其實pg既3分同sg都唔係差太遠姐

其實3分有番50以上,,,空左都差唔多入架啦..
無謂比較囉....機率問題XD
一星新手會員 #200
原帖由 XD小鬼 於 2006-12-28 03:27 PM 發表
我有好多問題:
1.pg和sg哪個好
4.pg要學什麼?
5.sg要學什麼?
10.哪個快點?

1.好玩是PG.高等後也是PG較強
2.不算太差.20級以後會回復到較準
3.是.
4.QE傳 SS傳 趴波 喜歡的話可以學 阿雷明 上籃阿雷明
5.SS傳 趴波 後插 FAKE AWAY 2分+3分
6.只是看戰績而已    20%的SG 和 50%的PG 你會組誰..相反的又怎樣
7.SG當然是 抄球 進攻  2分跟3分也要投.不宜上籃
    PG當然是看準機會傳球.抄球.助攻等等.有機會可以射3分.可間中走籃
8.狂加3分是什麼意思.衫or訓練  反正就是沒問題
9.PG 抄跟速度也較高
10.PG

以上為個人睇法

回到最頂傳統版

選擇頁數