《真三國無雙》心得資料區

主題列表 登入
區域版主 #1
呢個post 係用黎討論武器..

我用開戰斧..

1係加攻擊  所以可以一開始就狂加攻擊

我把武器 攻擊4星 無雙1星 體力2星(後悔加左) 防禦2星 破壞2星

打熟練既 用戰斧 應該可以咩人都殺到..(除左雜號以上)

一開始就可以 見人就殺... 可以滿足你既殺人快感:smilie_8):

究極強化 係 攻擊x3

只要加爆攻擊  無雙 再加埋 攻擊x3 應該可以秒殺人..

不過一般防禦低既  攻擊4星 已經可以秒殺..:smilie_8):

建議打新參,熟練既新手 用戰斧:ro09:

VIP會員 #2
無雙..體力, 只好選一個.....因為全部鍛哂既話會無左攻擊2倍
區域版主 #3
原帖由 ╳Xx六樓xX╳ 於 2008-2-1 05:08 PM 發表
無雙..體力, 只好選一個.....因為全部鍛哂既話會無左攻擊2倍

我第一次試下鍛..無諗到呢個問題=.=

不過體力好似無咩用
VIP會員 #4
係..所以我鍛親都係無雙...不論係第幾SLOT
區域版主 #5
原帖由 ╳Xx六樓xX╳ 於 2008-2-1 05:14 PM 發表
係..所以我鍛親都係無雙...不論係第幾SLOT

咁你用緊咩武器
VIP會員 #6
獄刀...戰斧

獄刀 2倍係1  戰斧係 6

獄刀既2倍我都只係用來打兵糧 因為得5秒:smilie_O_o:
戰斧仲練習既...基本上係識用...不過仲差D實戰經驗
五星白金會員 #7
我係偏將軍之前所用既武器係戰盤...
唔好睇佢好似好廢甘..識用既可以好勁...衣加講點解

1)佢slot 1係攻擊(正如樓上所講)加到3/4星已經好鬼高攻

2)佢slot 2 係無雙(好方便),再加上戰盤既無雙係定點型...姐係敵人一食中就強制食哂成套無雙技

有好就自然有壞

1)連擊少 (c3)...打得人地2/3下就完..再加上如果個2/3唔係打係敵人身上..而係有兵仔隔住甘打中敵人...敵人既血就好似冇扣過甘...相反敵人食到應一應就好鬼痛..呢點要睇技術

2)佢既儲氣攻擊無論係咩刻印都係廢既..唔係距離短打唔中人就係打飛人...好難連到招!!

衣加將軍後就用鐵鞭.....

鐵鞭唯一既優勢係本身已經有炎屬性....再加上佢既連招係非常屈既...(可以令敵人由頭打到落尾死亡)

優勢:先要將slot 7連擊強化升滿..見到敵人先c4佢...再c3...(因為c4係爆炎攻擊..c3個時敵人仲係俾火燒緊...姐係佢食你既c3既時間再另加火炎傷害...c3完後係會打升敵人既..當敵人落黎既時間再c3...........(敵人仲係燒緊)就係甘可以話係無敵秒殺人

劣勢:

1)slot 5先係攻擊...開頭攻擊係廢既...打人完全唔痛
2)slot 6先係無雙....呢個我唔再講...
3)要係戰場成為有攻擊又有無雙又有破壞力係比其他武器為慢(因為鐵鞭係主要玩連擊..冇連擊強化同垃圾無分別...再加上連擊強化係slot 7...係非常浪費時間
4)攻擊短....一樣唔再多講...專打人既武器係唔會有長距離
5)睇完4都知....殺人數慢...(其他武器2/3下清50人...鐵鞭要4/5下先清得哂)

分享完畢...有錯出聲....一齊指教下:ro08: :ro08:

區域版主 #8
原帖由 smml0000 於 2008-2-1 06:09 PM 發表
我係偏將軍之前所用既武器係戰盤...
唔好睇佢好似好廢甘..識用既可以好勁...衣加講點解

1)佢slot 1係攻擊(正如樓上所講)加到3/4星已經好鬼高攻

2)佢slot 2 係無雙(好方便),再加上戰盤既無雙係定點型...姐 ...

咁點解唔繼續用 戰盤??

我打算用LV4直槍
區域版主 #9
原帖由 ╳Xx六樓xX╳ 於 2008-2-1 05:31 PM 發表
獄刀...戰斧

獄刀 2倍係1  戰斧係 6

獄刀既2倍我都只係用來打兵糧 因為得5秒:smilie_O_o:
戰斧仲練習既...基本上係識用...不過仲差D實戰經驗

用戰斧 應該唔需要用攻x2  直接用x3 face_l_18:
五星白金會員 #10
原帖由 阿基里斯 於 2008-2-1 06:41 PM 發表

咁點解唔繼續用 戰盤??

我打算用LV4直槍

因為戰盤攻速慢..連招少...打2/3下就好易放左人走...
加上以前成日俾人用纓扇招跳擊sm....(炎屬攻)
為左唔再俾人sm 而做sm人個個...我就轉左鐵鞭:smilie_/):
VIP會員 #11
原帖由 阿基里斯 於 2008-2-1 06:42 PM 發表

用戰斧 應該唔需要用攻x2  直接用x3 face_l_18:

因為我目標係打兵糧 當然要快...食得破竹個時已經太慢
VIP會員 #12
原帖由 smml0000 於 2008-2-1 06:57 PM 發表

因為戰盤攻速慢..連招少...打2/3下就好易放左人走...
為左唔再俾人sm 而做sm人個個...我就轉左鐵鞭:smilie_/):

戰盤其實可以屈人..好似係C2震暈人....只要抓得住等佢擰頭既時間..就可以不停咁駁C2....(唔洗一定下下打得中, 目的就只係要震暈佢)
VIP會員 #13
原帖由 smml0000 於 2008-2-1 06:57 PM 發表

鐵鞭無記錯C5係會打人上去.....如果帶多隻有鈍重既副將...又係一屈機武

呂布軍有個叫 蔡瑛既衛將軍..用到出神入化...
五星白金會員 #14
原帖由 ╳Xx六樓xX╳ 於 2008-2-1 07:05 PM 發表

鐵鞭無記錯C5係會打人上去.....如果帶多隻有鈍重既副將...又係一屈機武

呂布軍有個叫 蔡瑛既衛將軍..用到出神入化...

鐵鞭係無雙系列入面已經係屈機...
以前玩無雙3/4個時用黃蓋.....就係甘屈死虎牢關既呂布
區域版主 #15
有樣野 幾得意

鐵劍 頭3lv 個名都係劍

lv4 變左刀  咁佢係鐵劍 定係刀-.-
VIP會員 #16
劍中帶刀...古錠劍 個名怪怪的:smilie_:)3:
區域版主 #17
咁唔好叫古碇=.=

邊個有 牛頭-.-  23~24上限既鍛鍊值..我想買T_T
四星黃金會員 #18

攻速慢是戰盤的缺點巴...

我覺得大體上都好讚的...攻擊位置起[1] ,範圍不算小....
JC會飛出一個光環的物體...識用的都可以很屈....以及無雙很不錯吧...

一出敵人走不掉的-_-
    (當然你要秒他...不然你可能被人打返轉頭...因為戰盤無雙後的delay...都好耐下=.=)

原帖由 阿基里斯 於 2008-2-2 01:29 PM 發表
邊個有 牛頭-.-  23~24上限既鍛鍊值..我想買T_T

多到仲賣看看吧...反正都要買...買24鍛比較好吧-_-!

區域版主 #19
4千幾一把 一粒星都無既-.-
四星黃金會員 #20
原帖由 阿基里斯 於 2008-2-2 01:50 PM 發表
4千幾一把 一粒星都無既-.-

呵...你自己衡量一下了-__-
下一頁
回到最頂傳統版

選擇頁數