魔力寶貝2 心得及資料區

主題列表 登入
五星白金會員 #1
香港人只懂得看掉幾掉幾,有無人會看埋寵物體型大小及性格呢﹖

(體型大小幫你食少d變大/變細種,但如若不介意其大小可以忽略。)

其實性格都好重要,找日網資料加翻譯機得到一些資料﹕

推薦魔寵性格﹕老大型 (親分肌)  (著急型+家庭型)

也可叫作哥哥型,它有物理攻擊指令無視傾向,難叫佢物理攻擊,傾向出魔。

推薦攻寵性格﹕活力四射 (イケイケ) (著急型)

攻擊命令以外無視..... 好喜歡攻擊人既性格。 (「攻擊命令」應該是指物理攻擊吧。)

推薦血寵性格﹕關心同伴、姐姐型 (兩隻都係家庭型, 姐姐是緩慢型)

關心同伴型會間中出護衛, 姐姐型見其他人血低會自動出護衛

推薦不懂護衛既血寵性格﹕自閉型、受身型(忘了中文係咩) (兩隻都係緩慢型)

其實日網沒有寫,不過佢地屬緩慢型,個人認為佢地傾向防禦唔出招。

百搭型性格﹕普通

咩都在中間的性格,唔快唔慢,唔家庭唔孤獨。

絕對不推薦性格﹕任性(身勝手)、凶暴  (兩隻都係孤獨型, 凶暴是著急型)   :~:

兩者也是命令無視,凶暴更是「非常命令無視」,已經得60忠仲要命令無視.....

(本人是不會購買這兩種性格的,即使隻寵有多平、能力有多好。)

另外,你見寵物指令咪有9項既﹖只要寵物性格合乎指令,打多幾場忠好快去到60。

例如﹕姐姐型就叫佢「協助主人」,任性就叫佢「自行決定」。

我遇見有d封c連寵物性格會影響戰鬥都唔知......... 真是........

買家以後識得先問性格啦~ 唔係花幾m買左隻凶暴都唔知........ :smilie_O_o:

(我初玩果時唔知,有個角色有成4隻任性寵...... god!!:cry: )

二星初級會員 #2
其實咩性格係宜加魔力黎講無咩所謂,,,你果尾講果個就例外啦,,,,
因為如果你姐姐型性格但無學護衛咁其實都係普攻OR出魔
同埋你隻寵係咪出魔我睇宜加都係好隨機,,,
如果你哥哥型我按佢全力攻擊場場都出魔咁就大影響~~
本人認為係咁~

另外,,封C唔知性格係咩回事都唔出奇,,因為影響唔大QQ
五星白金會員 #3
原帖由 faifai2929 於 2009-7-8 02:37 PM 發表
其實咩性格係宜加魔力黎講無咩所謂,,,你果尾講果個就例外啦,,,,
因為如果你姐姐型性格但無學護衛咁其實都係普攻OR出魔
同埋你隻寵係咪出魔我睇宜加都係好隨機,,,
如果你哥哥型我按佢全力攻擊場場都出魔咁就大影響 ...

我想性格主要是影響你手動出招佢咩情況下會唔聽話~ 同埋會幾唔聽話~

你咩都由佢自動出招係無咩所謂既~ 不過姐姐會護衛他人wo~

咁查實掉20都無所謂啦~ 能力低d之嘛~ 無咩大影響~ 哈哈.... face_l_18:

二星初級會員 #4
原帖由 ericho731 於 2009-7-8 02:44 PM 發表

我想性格主要是影響你手動出招佢咩情況下會唔聽話~ 同埋會幾唔聽話~

你咩都由佢自動出招係無咩所謂既~ 不過姐姐會護衛他人wo~

咁查實掉20都無所謂啦~ 能力低d之嘛~ 無咩大影響~ 哈哈.... face_l_18:

手勳出招好少唔聽話,,,如果到左60忠,,,
另外掉20自然能力低左,,
咁點會無所謂=3=?
五星白金會員 #5
原帖由 faifai2929 於 2009-7-8 02:51 PM 發表

手勳出招好少唔聽話,,,如果到左60忠,,,
另外掉20自然能力低左,,
咁點會無所謂=3=?

無咩大影響嘛~ face_l_18:   

-4仲咩咁貴呢﹖買-14啦~  face_l_18:

同你依d人真係無咩野好講~ :em012:
三星高級會員 #6
咁就大獲啦  我隻火岩凶暴  隻火舞任性  -.-......................
不過玩pp時都幾乖  哈哈
五星白金會員 #7
原帖由 怡_ 於 2009-7-8 03:02 PM 發表
咁就大獲啦  我隻火岩凶暴  隻火舞任性  -.-......................
不過玩pp時都幾乖  哈哈

haha..... 買左就算啦~

如果升到30唔通又由頭升過同一隻....... -0-

不過下次買寵前先問問咩性格好d~ :smilie_8):
二星初級會員 #8
原帖由 ericho731 於 2009-7-8 02:57 PM 發表

無咩大影響嘛~ face_l_18:   

-4仲咩咁貴呢﹖買-14啦~  face_l_18:

同你依d人真係無咩野好講~ :em012:

哈哈,,睇你點睇,,,,你無錢咪買-14囉.....
五星白金會員 #9
原帖由 faifai2929 於 2009-7-8 03:05 PM 發表

哈哈,,睇你點睇,,,,你無錢咪買-14囉.....

過到自己咪得囉~ 都係game唧~

我見過有人話-4都係廢寵一定要-0添~

簡直是完美主義者..... :smilie_:D3:
四星黃金會員 #10
我比較窮a_a我隻使魔任性都好少nono
不過我血攻混點過囧rz兩頭唔都岸(但依然係我愛寵@o@)
囧rz,本人比較喜愛蛋寵
問人放個隻蛋寵,係咩性格,佢話:關事嫁咩
或者我係想好睇d=.=反正都唔打得嫁啦
一ctrl+p整個凶暴出黎,完全   @囧rz佢一拳

樓主=.=俾大家知下好,第時d人睇埋性格
就可能多一樣貼文題目:我俾人呃寵性格,囧rz

二星初級會員 #11
原帖由 ericho731 於 2009-7-8 03:08 PM 發表

過到自己咪得囉~ 都係game唧~

我見過有人話-4都係廢寵一定要-0添~

簡直是完美主義者..... :smilie_:D3:

其實-果到你要魔寵掉0魔掉0速都OK,,理得佢其他掉幾,,唔好太大差異IS OK~
二轉會員 #12
我隻火鼠係凶暴性格
我覺得唔錯喎...不過要逃就麻煩左少少~又有時會走去表演下佢有幾惡(打空氣)
二轉會員 #13
如果性格不影響nono機率同成長的話...真係不太需要去理....時常俾隻寵自己行動果d另計
五星白金會員 #14
原帖由 Bakura 於 2009-7-8 05:00 PM 發表
如果性格不影響nono機率同成長的話...真係不太需要去理....時常俾隻寵自己行動果d另計

任性同凶暴一定會影響nono...... :smilie_O_o:

成長放心啦~ 看掉幾就=成長。
五星白金會員 #15
原帖由 siuorz 於 2009-7-8 03:15 PM 發表
我比較窮a_a我隻使魔任性都好少nono
不過我血攻混點過囧rz兩頭唔都岸(但依然係我愛寵@o@)
囧rz,本人比較喜愛蛋寵
問人放個隻蛋寵,係咩性格,佢話:關事嫁咩
或者我係想好睇d=.=反正都唔打得嫁啦
一ctrl+p整個凶暴 ...

蛋寵是檔寵,或是留來將來合寵。(如果出既話....)

正在人地唔會知你用左咩寵合,魔寵/攻寵/血寵﹖打亂晒對方既策略。:D2
二星初級會員 #16
唉-v-"
8隻任性寵T.T
慘...
五星白金會員 #17
我有2隻金卡寵都係任性&凶暴wo...但都唔覺有咩影響:smilie_:10:
二轉會員 #18
百搭型@@打錯字haha~~~
二星初級會員 #19
大家試下用隻自閉型手動出魔就知大件事......
10次有3次都唔聽話
五星白金會員 #20
原帖由 mikeinhk 於 2009-7-9 07:32 PM 發表
大家試下用隻自閉型手動出魔就知大件事......
10次有3次都唔聽話

但日網無寫....... 我都有隻自閉,下次看看係咪咁先...... :smilie_O_o:
下一頁
回到最頂傳統版

選擇頁數