魔物獵人Frontier(MHF)

主題列表 登入
管理員 #1
英文版教學:
http://www.motioninjoy.com/help/ ... nstall-instructions

中文版簡單教學:
Version 0.4.00 Beta 2
32bits Windows xp,Windows vista,Windows 7 下載:
http://www.xinputer.com/download/MotioninJoy_0400_Beta__2_x86.zip

version 0.3.00
32bits Windows xp,Windows vista,Windows 7下載:
http://www.motioninjoy.com/uploadfiles/MotioninJoy_0300_x86.zip

或到motioninjoy官方下載頁面選擇最新的程式:
http://www.motioninjoy.com/download

使用方法:
1. 下載motioninjoy程式
2. 解壓後執行安裝
3. 接入ps3 usb 插頭
4. 開始 > 程式集 > motioninjoy > 選出 install motioninjoy driver
5. 等待安裝Driver後即可使用

其他問題正在測試中,日後會再加詳細教學

XBOX360控制器的話,需要購買一個無線接收器,一般會附帶安裝光碟
如果沒有的話可以到以下網址下載:
http://www.microsoft.com/hardwar ... spx?category=Gaming

大家想測試手制是否可用,不一定要進入魔物獵人
可以到: 控制台 > 遊戲控制器 >
如果電腦認到ps3手制就可以按"內容"測試是否各個按鍵都正常
四星黃金會員 #2
無線接收器?係邊到買到??我上xbox個網搵唔到@@
管理員 #3
[attach]256743[/attach]

舊接收器一般係連埋控制器一齊賣
不過之前係深水步問過,可以只係買個接收器
二星初級會員 #4
用唔到二個蘑茹  點set

還有如何關????我每次都會自動boot機

一星新手會員 #5
我插了usb在電腦但係搵唔到ps3手制,話冇程式~?應該點做~?
三星高級會員 #6
話說XBOX果個無線既RECEIVER好易壞..
我已經壞左2個- -
管理員 #7
原帖由 朱仔麟 於 10-1-7 08:33 PM 發表
我插了usb在電腦但係搵唔到ps3手制,話冇程式~?應該點做~?

使用方法:
1. 下載motioninjoy程式
2. 解壓後執行安裝
3. 接入ps3 usb 插頭
4. 開始 > 程式集 > motioninjoy > 選出 install motioninjoy driver
5. 等待安裝Driver後即可使用

原帖由 呀狗 於 10-1-7 07:01 PM 發表
用唔到二個蘑茹  點set

還有如何關????我每次都會自動boot機

打開motioninjoy 選用 Analog Gamepad 1(POV,joysticks) 或其他

我唔會boot機@@
三星高級會員 #8
我裝左都用唔到喎, 佢入面都DETECT唔到個PS3手制
二星初級會員 #9
打開motioninjoy 選用 Analog Gamepad 1(POV,joysticks) 或其他

我唔會boot機@@

係邊到打開?????
二星初級會員 #10
大家要記住要按左中間PS個按鈕電腦先detect到個手掣.. 如果唔按, 只會係叉電模式..
五星白金會員 #11
唔知點解我一開個motioninjoy就話我應用程式錯誤=.=
搞到宜家都係用唔到兩個蘑茹~.~
有冇咩方法教我搞搞佢-_-
三星高級會員 #12
但係我插左個ps3手制之後, 禁左個ps制, 佢個4個燈仔係度閃閃下, 都係detect唔到個手制
管理員 #13
detect 唔到PS3手制既話,請確保有進行以下步驟

如果已經安裝,可以先在右下角關閉motioninjoy,拔出USB,再插入USB,再重新開啟motioninjoy
之後記住要係motioninjoy界面選擇Analog Gamepad 1(POV,joysticks)再按Enable
二星初級會員 #14
:D2 thank you
一星新手會員 #15
THANKS, VERY USEFUL FOR ME
二星初級會員 #16
原帖由 ngai 於 10-1-9 09:01 PM 發表

如果已經安裝,可以先在右下角關閉motioninjoy,拔出USB,再插入USB,再重新開啟motioninjoy
之後 ...

做哂都係唔得喎..
四星黃金會員 #17
我都做左以上步驟...但係2粒波都係用唔到........
我用psp 無式 4
管理員 #18
打開motioninjoy界面會有唔同既模式,基本模式的話就用唔到2粒茹的了,要選擇其他

大家想測試手制是否可用,不一定要進入魔物獵人
可以到: 控制台 > 遊戲控制器 >
如果電腦認到ps3手制就可以按"內容"測試是否各個按鍵都正常
四星黃金會員 #19
我安完佢要我安裝 hid keyboard device 同 hid compliant mouse
四星黃金會員 #20
原帖由 ngai 於 10-1-9 09:01 PM 發表

之後 ...

我已經試晒所有方法=.=
但係果兩粒冬古都係用唔到
仲有方法嗎?唔該晒
會唔會係我用錯motioninjoy版本?
下一頁
回到最頂傳統版

選擇頁數