《AIKA》資料區

主題列表 登入
一星新手會員 #1
各位好,先自我介紹一下,我是毀滅國裡一名小小的狙擊手,好高興,因為剛剛50等了>0<"(又要開始打50重任了,,,你興奮什麼-.-
我身邊是蠻多朋友有玩狙擊手的,可是大部份人都對這職業的技能配點有疑問,或是不懂的怎麼配是最好的。很多人問我,應該怎樣配才不用常常洗點啊? 我也明白,等級升高了,始終洗一次點要花很大(大概要花個30多萬吧,, 以我由台版封測開始玩累積下來的經驗,研究了一套全能型的配點,打國戰,下副本,組隊練功,單練也不用再重覆洗點,個人認為這套配點挺不錯的,算是小小的心得跟大家分享一下。

第一階

定時炸藥 : 1級 (狙手一開始的技能 沒得洗

致命弱點 : 不點 點高了才扣那280多防 根據6防1傷的理論 真的減不多

高角度射擊 : 點滿 狙擊手的吃飯技能 唱2秒 50級的狙手 打下去 都3000起跳的
絕對值得點滿 國戰分秒都是關鍵 唱2秒能給予高傷害 是十分實用的技能

牽制射擊 : 3級 點到3就好 剛好技能時間有12秒 一CD完又可以再出

隱身 : 1級 身邊很多朋友點5級以上 希望能減輕技能扣速度的影響 可是我認為 點1級就可以了
由於只是用來逃命或是為了準備使出先發射擊 所以點1已經足夠 有人會問"那不是會走得很慢嗎?"
本人是靠著飾品 4個飾品都是賦了+2速珠 所以有加8速的效果 加上裝備也有加移速的
所以點1 而且隱身要點到5才能抵消減速的影響 那4點拿來點在其他技能上會更好 各位也盡量弄些加移速的裝備或飾品吧

精確意志 : 點滿 狙擊手唯一的buff技 加的技能攻擊力也很高
上了精確以後 高角度傷害能加個500左右 而且能令1級的毒彈有不錯的傷害 是十分實用的技能

第二階

毒彈射擊 : 1級 這招很多狙擊手都選擇不點 但是我認為 它的附帶效果是十分實用的
因為它能使被擊中者減少50%的治療量 國戰中 打補師或聖騎 放下去 就算敵方有補師都把治療量減個一半 十分有效
很多人有個謬誤 點1級的毒彈傷害很少 其實只要配合精確意志 就能增加傷害
本人現在毒彈點1 精確意志滿 打南瓜也能扣個200多 有時候還會暴擊 單練 下副本打王 也能加快清怪速度

鷹眼 : 不點 狙擊手追求的是暴擊 可是為什麼我會選擇不點呢? 首先,技能有效的時間才1分鐘,CD卻要2分鐘。
其次,點高了也沒有改變技能的CD時間和有效時間,花點花很大,回報卻不多。CD也太久,不會常開
"那你又說暴擊是狙手所追求的?"
我認為各位應該靠飾品和武器抬高暴擊數值 本人的飾品+火芙籣技能+武器 出來也有個25暴擊數值 始終節省技能點
花多點錢去弄飾品 我認為是值得的

精神集中 : 不點 本人是沒有花點在這技能上的 也沒有試過點這技能並作出測試
只是個人認為這技能不大實用 始終狙擊手是遠距離的職業 很少會近身跟人肉拚...囧"
所以點這招去減少斷技的機會 個人認為不太值得

暴擊力量 : 滿 加的傷害很多 暴擊是普通攻擊的1.5倍左右 點滿這技能 使用高角的時候更能看出效果

榴彈砲 : 滿 個人認為下副本 組隊練功和國戰 這招都十分有用 國戰的時候 大多是一堆人 然後再戰線後向敵方放下去 暴擊都2000起跳
本人最高紀錄 國戰榴彈砲一下 暴了8個 死了3個 這招還能封技3秒 補尾刀也很有效

先發射擊 : 1級 這招要配合隱身才能使用 雖然如此 但仍是十分實用的技能 打國戰 單練 下副本 能幫助你反敗為勝的就是這招了
配合高角度或精密射擊使用是很不錯的技能 點一就好 點高也只是增加技能的攻擊力

第三階

終結目標 : 1級 這招的威力很大 打國戰是常用技能 通常拿來補尾刀 打下去都1千起跳
點1就可以 消耗的MP很少 才1百多 是很暴力的技能 下副本 打王的時候 剩下的25% 王的血都用放的來形容
這招暴擊有2000多

貫穿彈 : 1級 國戰這招放下去 可以看到一直線的高角 而且還可以封敵人技能6秒
唱的時間雖然比較久 但打出的傷害和附加效果是絕對值得我們投資1點下去的

刺槍衝擊 : 1級 這招是下副本 國戰 單練的好技能 能把敵人暈6秒 下副本 補師或自己OT了 能立即放下去 暈住怪物
國戰 被劍士聖騎埋身了 又放下去逃跑或放精密射擊也可以
單練 被怪圍打的時候 又能用這 用的情況有很多很多 1點的技能點是值得的
點高也只是增加暈眩秒數 投資1點已經很實用

目標鎖定 : 不點 本人曾試過把這招點滿 只有打國戰的效果比較明顯 國戰人都一堆堆 放下去後 周圍的人HP被強制下降20%
然後敵人血到45%就能開始使用終結目標 終結的25% 加20%限制 45%就能使用終結 我想這是它唯一的作用吧-.-"
扣迴避和抗爆的效果不太明顯 練功和下副本更加不會用 本人沒作更詳細的測試 說錯了請指點指點QQ

X-14 自走砲 : 不點(這個大家都知道是玩具技能吧...會隨機打敵人 喜歡惡搞的人可以點1玩玩 (:

精密射擊 : 1級 很多人把這招點滿 認為打國戰能很高傷害很有用
是的,打國戰的確能打出很好看的數字,可是要唱足足5秒之多
國戰分秒是關鍵 很少有機會 能被你唱完這5秒
就算唱的完 大多數目標走出了範圍 然後上前追看 看到屍體 卻拿不到名譽
建議這招配合刺槍或先發使用 點1就好 始終實用性不高

以上是我小小配點的分享,如有錯誤請加以指出,不喜任插=)
另外歡迎各位分享你們的配點並加以討論
歡迎各位轉帖,但請註明出處。

文敵字

毀滅之國
皇族
狙擊手
文敵(希望能快點升上51>"<)

五星白金會員 #2
精射既詠唱係5秒
反而精射我會點滿
可以增加爆擊機率=)
仲有鷹眼cd係2分鐘
一星新手會員 #3
多謝你指出我的錯誤 已更正 謝謝
我認為精射點滿 不太實用
以點滿高角度去取代精密射擊更好
國戰分秒是關鍵 高角度比精密射擊更好用=)
五星白金會員 #4
原帖由 brianwyk 於 10-1-13 10:24 PM 發表
多謝你指出我的錯誤 已更正 謝謝
我認為精射點滿 不太實用
以點滿高角度去取代精密射擊更好
國戰分秒是關鍵 高角度比精密射擊更好用=)

精射係國戰時甚實係好有用
打國戰時就算冇名譽都唔緊要
最緊要殺到人
打仗要睇遠D
少少名譽算係咩?
最緊要係搶到聖物/守到聖物
通常呢招用黎殺ec係最好用
ec上前補後會退返後
佢上前補果時你就開得精射
通常都一下死~_~
亂戰中企後少少,
通常都唔會比人cut技
呢招用黎防守時更加好用
例如刻黑有高台位
利用呢D高台可以減少被敵人發現同cut技

不過精射CD時間要成90秒~_~
實用性唔大
我多數都係下副本打王時用
或者去殺單練緊果D人用
一下次槍再補一下精射好爽=)
一星新手會員 #5
你都講得岩 少少名譽唔算係咩
不過唱既時候真係好睇企位
同雙方人數 人多亂既時候好易被cut技或打死
殺補師真係一流 不過我高角都殺到大部份補師-.-
而且你都有講 CD成90秒 真係好耐 蚊都訓 高角實用性相對提高
五星白金會員 #6
隱身9LV=_=我就是沒錢買速珠也沒騎
差不多隱身1分鐘了
先發升級不是只增加攻擊力嗎?
五星白金會員 #7
其實努力玩狙手到左59pk係無敵*v*
聽說61技可以直接打穿聖騎個防技盾*v*
一星新手會員 #8
原帖由 mo仔§ 於 10-1-14 02:40 PM 發表
隱身9LV=_=我就是沒錢買速珠也沒騎
差不多隱身1分鐘了
先發升級不是只增加攻擊力嗎?

不好意思,小的把先發和刺槍調亂了>"<
刺槍點高才是增加暈眩秒數 先發點高只是加攻擊力
感謝你的指點=)

你能分享一下你的配點嗎?
因為希望這版能幫助各位玩狙擊手的朋友
所以互相討論一下還蠻不錯的

原帖由 ryankkw 於 10-1-14 03:17 PM 發表
其實努力玩狙手到左59pk係無敵*v*
聽說61技可以直接打穿聖騎個防技盾*v*

大家一起努力吧 你有玩狙擊手嗎?
可以分享一下你的配點啊 歡迎各位把自己玩狙擊手的心得分享分享
畢竟小的要學習的還有很多>v<"

你說59lv技游擊氣息是很變態的技-.-
你能在隱身狀態下攻擊 而且不被擊中不會現身
的確是相當可怕

61技? 你是說直接打穿聖騎的結界? =口="
有多一點關於這技能的資訊嗎 願聞其詳
五星白金會員 #9
原帖由 brianwyk 於 10-1-14 05:02 PM 發表

不好意思,小的把先發和刺槍調亂了>"<
刺槍點高才是增加暈眩秒數 先發點高只是加攻擊力
感謝你的指點=)

你能分享一下你的配點嗎?
因為希望這版能幫助各位玩狙擊手的朋友
所以互相討論一下還蠻不錯的

...

http://www.gamedb.com.tw/openGuide.aspx?gid=78&mid=32154
呢個網有60lv之後各職業技能介紹
一星新手會員 #10
原帖由 ryankkw 於 10-1-14 06:20 PM 發表

http://www.gamedb.com.tw/openGuide.aspx?gid=78&mid=32154
呢個網有60lv之後各職業技能介紹

Defect Vision - 無界破擊
一定時間內在限定次數下技能攻擊一定命中。
並破壞單次性的防禦技能直接給予傷害。

我想這技能並不能破壞聖騎的結界,
它說明是單次性的防禦技能
我想應該是打掉劍士的格擋然後直接給予傷害吧
聖騎的結界可以吸收技能
50級就大概能吸個7次了
所以狙擊手的61技能應該不能打掉結界-.-
不過也感謝你的分享
ps::64裝很有型@@"
五星白金會員 #11
原帖由 brianwyk 於 10-1-14 06:34 PM 發表

Defect Vision - 無界破擊
一定時間內在限定次數下技能攻擊一定命中。
並破壞單次性的防禦技能直接給予傷害。

我想這技能並不能破壞聖騎的結界,
它說明是單次性的防禦技能
我想應該是打掉 ...

台版有人講是可以打穿呢xdd
五星白金會員 #12
版主.. 第1階技能 定時係可以洗的. 破魔彈(好似咁的名..) 先無得洗哦"
另外.. 我有幾點想提問" (個人見解哦.. 純粹是想討論而已")

慢射點3... 作用真係唔大...
大多數人點5-6級 慢的速度可以岩岩好抵銷 EC招加速.."

至於屎眼(鷹眼..) 真係純粹個人喜好而已" 雖說我都係唔點XDD"
其他技能我都無咩意見..
隱身我點5.. (無錢買跑珠=.=")
不過配點方法各人有異.. 純粹參考而已"
一星新手會員 #13
原帖由 ryankkw 於 10-1-14 07:17 PM 發表

台版有人講是可以打穿呢xdd

可是如果能打穿的話 聖騎打國戰不是變沒作用了嗎-.-
一開始就被狙擊手破了結界 仲駛玩既-.-?
61技還是有待我們升上61再測試XD

原帖由 raysonlove 於 10-1-14 10:00 PM 發表
版主.. 第1階技能 定時係可以洗的. 破魔彈(好似咁的名..) 先無得洗哦"
另外.. 我有幾點想提問" (個人見解哦.. 純粹是想討論而已")

慢射點3... 作用真係唔大...
大多數人點5-6級 慢的速度可以岩岩好抵銷 EC招加 ...

點3是因為效果到就好-_- 剛好CD完 當然 我這套點法有剩點數2點
可以都配在慢射上=] 剛好 但我只是點到3而已

另外 我很好奇想問一下 怎樣洗走定時-.-
怎麼你洗的走我洗不走XD"

還是很感謝你的分享 歡迎發表你的心得 討論討論
五星白金會員 #14
定時啵?
係唔係3秒後爆炸個招-.-?
我真係洗走左啵=.="..... 得閒去開隻狙手洗俾你睇-,-"

不過.. 話說回來" 討論是好的XDD"

破魔彈呢招我就肯定洗唔走=0=".... 因為係天生技~@@"
一星新手會員 #15
原帖由 raysonlove 於 10-1-15 11:23 AM 發表
定時啵?
係唔係3秒後爆炸個招-.-?
我真係洗走左啵=.="..... 得閒去開隻狙手洗俾你睇-,-"

不過.. 話說回來" 討論是好的XDD"

破魔彈呢招我就肯定洗唔走=0=".... 因為係天生技~@@"

我真係洗唔走-.-"
你點洗 我重點過幾次招定時都係度
四星黃金會員 #16
定時係洗唔走=.=
洗極都係會俾個1lv定時你
所以到50lv其實得49技點可以用

同你有d唔同
我招牽制係.....10lvo_o(即係點爆)
10lv有10lv ge好處,起碼我可以單挑劍步,到隻野死果刻佢都未曾扣過我d血
曾經帶人打劍步前置任...都係狙...不過佢招牽制得3lv...隻劍步本來中我招牽制係慢慢行...一中佢果招...即刻識跑
3lv同10lv ge分別...
曾經點過6lv...打隻ec...可能佢係跑裝關係...中左都仲跑得快過我=.=....所以決定點10lv算=.=
國戰更加唔使講...跑得幾快食一下慢過隻烏龜...最後就等俾人圍死
打守衛神速變普通人一般速度...起碼呢段時間夠我閃人=.=

不過代價係榴彈唔夠點升...得3lv-.-
一星新手會員 #17
原帖由 koion 於 10-1-15 01:34 PM 發表
定時係洗唔走=.=

同你有d唔同
10lv有10lv ge好處,起碼我可以單挑劍步,到隻野死果刻佢都未曾扣過我d血
曾經帶人打劍 ...

c兄你點到10級-.-"
我3級打落隻怪到暴擊都有1100起跳
你10級打落去咪2000以上-.-"?

不過我認為牽制射擊最多點5就好
點到10級我個人覺得真係太哂技點
我相信你將d點數點滿榴彈砲既話
你會覺得有用好多=)
多謝你既分享 可以說一說你的配點嗎
想睇下一個點左10牽制既狙手其他點配點-.-
多謝*v*

五星白金會員 #18
原帖由 koion 於 10-1-15 01:34 PM 發表
定時係洗唔走=.=

同你有d唔同
曾經帶人打劍 ...

牽制點到10食太多魔
攻擊力又唔叫高
E家講緊係全能型(其實係咩都半天吊==")
打怪時5-6就ok隻怪都行得好慢
國戰時你有幾可撞到D 9秒8既人=="
見到都行後幾步先啦
一星新手會員 #19
原帖由 火之界 於 10-1-15 09:12 PM 發表

牽制點到10食太多魔
攻擊力又唔叫高
E家講緊係全能型(其實係咩都半天吊==")
打怪時5-6就ok隻怪都行得好慢
國戰時你有幾可撞到D 9秒8既人=="
見到都行後幾步先啦

點會係咩都半天吊-___-"
咁樣話我既配點.v.
咁一係你分享下你既配點啦
等我學下野XD
四星黃金會員 #20
精神集中唔點??
佢加十幾廿點命中喎
唔知點解我命中有63...招高角打怪成日MISS:ro10:

隱身....點到5級係用黎過守衛的...要移速裝既話我寧可選擇暴擊/命中/技攻裝...對狙擊比較實用

牽制我點到5級剛好扣24速就算

大家忘記左國戰既時候出破魔喇~當你見到聖騎同劍沖鋒既時候除左牽制之外~向聖騎多放一發破魔~就會看見打不死的聖騎被秒殺的奇景~狙擊手除左匿埋搵人殺~仲可以做輔助~當2邊陣營都向中間放範圍技...狙擊手絕對可以係攻擊範圍外放一發榴彈~然後己方開始猛攻~呢招係沙隧/刻西絕對好用~
下一頁
回到最頂傳統版

選擇頁數