iL:Soul Bringer

主題列表 登入
四星黃金會員 #1
藍色字的為常見問題

Q: iL呢隻GAME係香港定台灣?
A: 係香港同台灣共用server既, 香港同台灣玩家一齊玩

Q: 呢隻GAME幾時公測架?
A: 2010年9月3日

Q: 有咩職業選擇?
A: 呢隻GAME係無分職業既, 技能係視付你用咩皮歐,
每種皮歐有自己既對應裝備同獨特技能, 換言之對應既裝備先可以發揮到皮歐既技能

Q: 咩係皮歐?
A: 即係寵物, 分為左手, 右手, 身體, 戒指, 傭兵

Q: 皮歐相對既職業
A: 泰迪-劍盾| 萊依-盜賊| 呼賓-弓箭手| 費利德-雙手劍| 波力-治愈師| 梅勒法-魔弓手| 塔菲歐卡-魔法師

Q: 轉了皮歐可以轉職業嗎?
A: 轉了皮歐等同轉了職業, 可以用另一種裝備的技能, 但轉皮歐要到15級先解一個任務, 才可以轉

Q: 咩係艾特勒?
A: 即係你殺左隻怪, 之後飛飛下果D發光物體

Q: 吸左D魂(艾特勒)有咩用?
A: 有4個用途, 1)回HP 2)回MP 3)回ST 4)用蛋淨化, 之後可以變做寶石或者孵出皮歐

Q: 咩係用蛋淨化?
A: 用蛋淨化既意思係, 你要用個空既蛋去吸呢D魂, 每個空蛋可以吸100%既魂, 當你吸夠100%, 佢就會變做皮歐蛋/寶石, 亦都有機會失敗變為不完全既蛋(賣SHOP$60)

Q: 空既蛋點先有?
A: 15級有任務會俾1隻你, 空蛋亦可以係村有得買

Q: 蛋淨化要吸幾多魂先可以出到想要既皮歐架?
A: 呢個問題可以參巧#10

Q: 裝備過既皮歐會顯示 (玩家ID)的皮歐無法交易, 咁有冇得解除綁定架?
A: 係無既, 因為每一隻皮歐只可以同一個主人制訂約, 裝備過既皮歐, 就唔能夠拍賣或者俾其他玩家使用

Q: 幾多LV先用到戒指皮歐?
A: 要25LV, 解完主線任先用得

Q: 點解我隻傭兵好高LV都無得加技點既?
A: 因為傭兵既技能都係用玩家既AP去加

Q: 呢隻GAME有冇倉庫?
A: 有既, 係村(麗朵街道)入面既我的家

Q: 每個AC既倉庫係唔係共用?
A: 倉庫唔係共用既, 每個角色一個倉庫

Q: 任務要殺果隻怪, 但係殺左都唔計數既?
A: 任務指定殺死怪物, 有指定地點既要求, 唔係殺同名既怪就計既

Q: 呢隻GAME有冇得坐低回HPMP?
A: 只要企定定就會回HPMP, 每個地圖都會有D泉水可以用黎回HPMP

Q: 點解見到其他玩家坐低? 點坐架?
A: 坐只係動作黎, 要打指令/坐下, 咁就可以坐低架喇

Q: 加錯技能有冇得回AP(技點)?
A: 有既, 係村(麗朵街道)入面搵個NPC凱蒂可以回AP

Q: 回AP要付出D咩?
A: 係要時間同金錢既, 回完一點係需要等180分鐘先可以回第2點, 至於金錢一開始係10GOLD=1AP, 價錢會隨住你回AP既次數上升
(會員scg2002063補充)

Q: 裝備有分級數嗎?
A: 裝備有分為D,C,B,A,S 五個級數

Q: A級裝備點先有架?
A: A級裝備可以透過打NORMAL / HARD副本既小怪取得, 或者打HARD既王取得花紋同埋相對既材料合成

Q: 咁S級裝備呢?
A: 目前為止, 已知既係可以打NORMAL / HARD副本既王直接整件取得

Q: 開公會有咩條件?
A: 15級以上, 4萬G幣

Q: 邊度可以整藥水?
A: 村入面有個NPC, 叫"安尼", 可以幫大家整藥水

Q: 藥水的材料(馬鞭草、洋甘菊、玫瑰天竺葵)係邊度採集?
A: 頭幾個副本入面都有得採, 副本即係紅色既地圖

Q: 藥水的材料邊種打邊種呀?
A: 玫瑰天竺葵=HP水, 馬鞭草=MP水, 洋甘菊=ST水,
只需要材料1就可以整到3~5枝水, 初期可以多善用生產藥水黎慳錢同賺錢

Q: 弓箭有冇得買, 或者生產?
A: 弓箭商店係有得買既, 8GOLD=200支箭, 暫時未有得合
(會員冥王補充)

Q: GASH點問題, 點解入左80HKD, 入到GAME得320點既? 唔係應該有800架咩?
A: 好多港台共SER既GAME都係會計台灣點數既
舉個例: 80HKD=320TWD (代理商係計1:4, 唔係跟匯率)
320TWD = 320點, 所以80HKD 只能換到遊戲入面既320點

如果有錯, 麻煩幫手指出 :smilie_:P2:

如有問題, 歡迎發問, 大家一定會盡力解答
定時更新, 加入新的Q&A

希望幫到大家

另外補上

武器製作清單: http://www.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=4312657&extra=page%3D1

防具製作清單: http://www.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=4312659&extra=page%3D2

皮歐淨化略說: http://www.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=4312665&extra=page%3D1

寶石製作清單: http://www.2000fun.com/bbs/viewthread.php?tid=4312661&extra=page%3D2

四星黃金會員 #2
THX~~:smilie_:)3:
一星新手會員 #3
THX:victory: :victory: :victory:
二星初級會員 #4
唔明用蛋淨化係咩意思
要買個蛋?
一開頭冇留意:smile_13.gif:
四星黃金會員 #5
原帖由 ittiamo 於 10-8-29 10:36 AM 發表
唔明用蛋淨化係咩意思
要買個蛋?
一開頭冇留意:smile_13.gif:

用蛋淨化既意思係, 你要用個空既蛋去吸呢D魂
每個空蛋可以吸100%既魂, 當你吸夠100%, 佢就會變做皮歐蛋/寶石, 亦都有機會失敗變為不完全既蛋(賣SHOP$60)
空蛋可以係村有得買
一星新手會員 #6
S級裝仲未見到有:smile_13.gif:
四星黃金會員 #7
原帖由 珍珠紅茶 於 10-8-29 11:23 AM 發表
S級裝仲未見到有:smile_13.gif:

打HARD副本試過噴一件綠裝~~不過唔岩洗
一星新手會員 #8
THX~!!:ro07:
四星黃金會員 #9
阿,
我想問,吸艾勒入殼,係唔係想邊隻怪,就吸邊隻既艾勒呢??
還隨機呼任一隻怪呢?

四星黃金會員 #10
原帖由 ?? 於 10-8-29 07:21 PM 發表
阿童,
我想問下,吸艾特勒入蛋殼,係唔係想要邊隻怪,就吸邊隻怪既艾特勒呢??
還是隨機呼出任一隻怪呢?

= ="
轉貼的

1. 普通皮歐蛋 :

要普通皮歐蛋的靈魂量 51-100% ,最好不要超過3種魂
孵化出來的部位皆是機率性問題,是隨機的,有些皮歐的部位,孵出來的機率較低,要請耐心嘗試幾顆。

孵化難易度 : 簡單
孵化部位 : 盔甲 / 左手 / 右手 / 傭兵

2. 變種皮歐蛋 :

吸取的魂量一定要高於50%,但是一定要搭配皮歐本身的純種怪吸取。
不可吸取其他魂,而且%數一旦高於75%,就是【不完全的蛋】,請多注意。

孵化難易度 : 中等
孵化部位 : 盔甲 / 左手 / 右手 / 傭兵

3. 戒指皮歐蛋 :
簡單來說就是【王蛋】,吸取王的魂量要高於80%,其如的可以加同種小怪

孵化難易度 : 困難
孵化部位 : 戒指

4. 傭兵皮歐蛋 :
要確定孵化出傭兵的話,吸取魂量為50%所需皮歐魂 + 50%所需要皮歐王的魂,一定是50% + 50%,一旦產生其他%數,就是上列三種情形。
變種的傭兵蛋,也是如此,吸取變種魂50% + 王魂50% 就是變種傭兵蛋。

例子:
塔菲歐卡皇后50% + 塔菲歐卡50% = 塔菲歐卡傭兵蛋
塔菲歐卡皇后 50% + 變種塔菲歐卡50% = 變種塔菲歐卡傭兵蛋

孵化難易度 : 中等
孵化部位 : 傭兵  
四星黃金會員 #11
GD@@THX!!!!!
四星黃金會員 #12
THX:ro01: :victory: :victory: :victory: :victory:
三星高級會員 #13
轉了皮歐可以轉職業嗎?
四星黃金會員 #14
原帖由 小Bean 於 10-8-30 01:41 AM 發表
轉了皮歐可以轉職業嗎?

轉了皮歐就可以用另一種裝備的技能
但轉皮歐要到15級先解一個任務, 才可以轉
三星高級會員 #15
原帖由 阿童 於 10-8-29 04:13 AM 發表
Q: iL呢隻GAME係香港定台灣?
A: 係香港同台灣共用server既, 香港同台灣玩家一齊玩

Q: 有咩職業選擇?
A: 呢隻GAME係無分職業既, 技能係視付你用咩皮歐, 因為每隻皮歐係有自己既對應裝備同獨特技能, 換言之對應既 ...

係對話果度打/坐下 就可以坐低-v-
補充返少少
三星高級會員 #16
原帖由 阿童 於 10-8-30 01:44 AM 發表

轉了皮歐就可以用另一種裝備的技能
但轉皮歐要到15級先解一個任務, 才可以轉

原來係咁..千萬感謝xd
三星高級會員 #17
A: 有4個用途, 1)回HP 2)回MP 3)回ST 4)用蛋淨化, 之後可以變做寶石或者孵出皮歐

應該加多個,出技時要有d魂先出到
三星高級會員 #18
原帖由 賓尼傻兔 於 10-8-30 02:33 AM 發表

應該加多個,出技時要有d魂先出到

只是補c~

這個貼幫了不小新手@@
四星黃金會員 #19
會唔會lv20以下有得坐呢~??
我見到有人坐哦~
四星黃金會員 #20
原帖由 cocopopo 於 10-8-30 03:32 AM 發表
會唔會lv20以下有得坐呢~??
我見到有人坐哦~

係有得坐, 要打指令/坐下, 但係無回血效果的, 只係動作
下一頁

選擇頁數