Monster Hunter 3G tri

主題列表 登入
六星鑽石會員 #1
個人混裝無心得,所以唯有追求強力套裝
核心護石有3粒:迴5+3洞,迴5+10攻,匠5+斬味3
岩洗既就拎去用,可以既順手+good:ro07:

先係高攻型
2洞武+防音珠1x2
銀火頭
銀火身+迴避珠2
銀火手+防音珠3
銀火腰+迴避珠2
銀火腳+防音珠3
護石:迴5+10攻
技:攻up大,迴1,弱點特效,業物,耳栓,體力-10

1洞武+迴避珠1
銀火頭
銀火身+攻擊珠2
銀火手+防音珠3
銀火腰+迴避珠2
銀火腳+防音珠1x2,迴避珠1
護石:迴5+3洞+防音珠3
技:攻up中,迴1,弱點特效,業物,耳栓,體力-10

唯一一套混裝,將2招不可共全技能共全在一起
2洞武+迴避珠2
ヴァイクSヘルム+迴避珠2
嵐龍身
銀火手+痛擊珠3
銀火腰+迴避珠1,痛擊珠1
嵐龍腳+迴避珠2
護石:匠5+斬味3
技:斬味+1,業物,迴1,弱點特效

升級版迅龍裝,不過我改用雷狼
1洞武+迴避珠1
雷狼頭+迴避珠2
雷狼身+攻擊珠3
雷狼手
雷狼腰+迴避珠1
雷狼腳
技:力解2,迴up,迴1,攻up中,雷攻+1,挑釁

保命型
1+洞武+底力珠+1
煌黑頭
煌黑身+迴避珠1
煌黑手+痛擊珠1x2
煌黑腰+痛擊3
煌黑腳+痛擊3
護石:迴5+迴避珠1,迴避珠2
技:迴up,迴1,弱點特效,屬性無效,屬攻強化

岩岩試用第一套裝打的,都係要貓返次先koface_l_18:

以下係平民版既太刀裝,護石要求唔高,但效果都唔會差太遠
而且全部武器冇洞可出

最難出係腿,要打嵐龍同仙骨
ドーベルキャップ(遠攻個件)
ファルメルSペット+研磨珠1x2
ナルガUアーム+回避珠2x1
ダマスクコイル+匠珠3x1
荒天【袴】+研磨珠1x2
護石:匠+3
技:鋒利+1,耐力急回,迴1,快磨

低檔版銀火
ドーベルキャップ(遠攻個件)
ベリオSメイル+攻擊珠2x1
シルバーソルアーム+斬鐵珠3x
シルバーソルコイル+回避珠2x1
シルバーソルグリーヴ+痛擊珠3x1
護石:攻擊+6
技:攻擊中,迴1,弱點特效,業物

要求十分低既護石,但效果強勁
ダマスクヘルム+研磨珠1x1
ナルガSメイル
荒天【袂】
ダマスクコイル+匠珠3x1
荒天【袴】+研磨珠1x2
護石:迴避+2x2洞+回避珠2x1
技:斬味+1,力解1,迴1,快磨

二轉會員 #2
原帖由 小川一真 於 28-1-2011 09:13 PM 發表
1洞武+迴避珠1
銀火頭
銀火身+攻擊珠2
銀火手+防音珠3
銀火腰+迴避珠2
銀火腳+防音珠1x2,迴避珠1
技:攻up中,迴1,弱點特效,業物,耳栓,體力-10

護石 10攻 仲點會係攻中

銀火自帶12攻

防音亦唔夠

六星鑽石會員 #3
原帖由 KaRL-BoYS 於 11-1-28 10:21 PM 發表

護石 10攻 仲點會係攻中

銀火自帶12攻

防音亦唔夠

搞錯左粒石:smilie_:10:
二轉會員 #4
騎劫 : 我的銀火套

鐵砕牙D   3孔    迴珠1  攻珠2
銀火頭
銀火身              體力1  體力1
銀火手              防音3
銀火裙              迴珠2
銀火腳              防音3
龍護石                                  迴6 聽2

出 : 攻中 弱點 迴1 耳栓 業物
      239攻  439防

三星高級會員 #5
D護石咁Q勁既
五星白金會員 #6
新手一問  業物
有咩用?.?
三星高級會員 #7
原帖由 小川一真 於 11-1-28 09:13 PM 發表

先係高攻型
2洞武+防音珠1x2
銀火頭
...

多謝哂:smilie_:10:
好有用:ro07:
三星高級會員 #8
原帖由 TatFu 於 11-1-29 07:15 PM 發表
新手一問  業物
有咩用?.?

斬味消耗減一半;
彈刀時一定幾率吾減斬味:ro07:
二轉會員 #9
加武器洞果斷放棄,限制太大
六星鑽石會員 #10
原帖由 阿爾比昂 於 11-1-31 11:59 PM 發表
加武器洞果斷放棄,限制太大

太刀大部份都有1洞
係除左把死人冰刃之外
限制最大既係火刀同龍刀,要2洞先可以出埋攻大
五星白金會員 #11
我玩太刀會用納刀呢..........

還有你的裝有不少都要2洞武,真的有這麼多太刀2洞嗎 > w<
六星鑽石會員 #12
原帖由 千堂瑛里華 於 11-2-1 09:56 AM 發表
我玩太刀會用納刀呢..........

還有你的裝有不少都要2洞武,真的有這麼多太刀2洞嗎 > w

其實2洞武我是用來配銀火刀和煌黑刀用的
當然還有其實的2洞武,3洞也有2把(我所知道的)
沒2洞也可以啦,就是攻大變攻中和換個護石
四星黃金會員 #13
掘極都無粒迴性+5/耳拴+4,攻擊+10既神石:em012:
銀火裝半放棄中:ro04:
新寵係嵐龍同峯山龍裝:smilie_8):
一星新手會員 #14
係就係混得好好
不過對新手黎講冇咩用
因為合唔到
三星高級會員 #15
原帖由 abclee1033 於 11-2-1 04:27 PM 發表
係就係混得好好
不過對新手黎講冇咩用
因為合唔到

For 1d升到hr6之後又想clear任既人..
基本上下位用雷狼..上位轉迅龍就打到上去hr6嫁啦:face_l_04:
二轉會員 #16
原帖由 小川一真 於 11-1-28 09:13 PM 發表
先係高攻型
2洞武+防音珠1x2
銀火頭
銀火身+迴避珠2
銀火手+防音珠3
銀火腰+迴避珠2
銀火腳+防音珠3
技:攻up大,迴1,弱點特效,業物,耳栓,體力-10

我攻大+見切3+弱點特效,業物都高攻過u啦-.-
你仲要-10血

二轉會員 #17
原帖由 KaRL-BoYS 於 11-1-28 10:53 PM 發表
騎劫 : 我的銀火套

鐵砕牙D   3孔    迴珠1  攻珠2
銀火頭
銀火身              體力1  體力1
銀火手              防音3
銀火裙              迴珠2
銀火腳              防音3
龍護石              ...

我銀火都有好多種:smilie_:10:
六星鑽石會員 #18
原帖由 嵐jal 於 11-2-2 12:04 AM 發表

我攻大+見切3+弱點特效,業物都高攻過u啦-.-
你仲要-10血

你係岩如果計攻擊你一定高攻過我
不過考慮到實戰上,有迴1安全性會高好多
同埋耳栓唔用轉心眼打炎,冰戈都好好用
令外-10血我唔知你有冇試過啦
其實140血同150血真係差唔係好多
我比佢-10血而換多一招耳栓計落有so

題外話,如果完全唔考慮生存問題
我見過有人用大錘(地上最強),攻大,開火,不屈,食藥
最後出到黎有598攻.........

二轉會員 #19
原帖由 小川一真 於 11-2-2 01:01 AM 發表

你係岩如果計攻擊你一定高攻過我
不過考慮到實戰上,有迴1安全性會高好多
同埋耳栓唔用轉心眼打炎,冰戈都好好用
令外-10血我唔知你有冇試過啦
其實140血同150血真係差唔係好多
我比佢-10血而換多一招耳栓計落有so

題外話,如果完全唔考慮生存問題
我見過有人用大錘(地上最強),攻大,開火,不屈,食藥
最後出到黎有598攻.........

其實個迴吾一定要ga
要個迴up都係遠左je
我之前都有玩迴遠
但係有時迴遠左就又要慢慢習慣返
不過講真140血同150血都1樣
耳栓都5係完全有用ge
我覺得係對銀火先有少少用
頂多未斬少幾下-.-
講真我玩mh咁耐都mo咩用過耳栓

題外話
講起上網睇人
我都見過有4人組